Μετά το Πάσχα: Οι συμβουλές της διαιτολόγου για να χάσεις τα κιλά που πήρες

Ναι, ενέδωσες στο αρνάκι, στο μαστιχωτό τσουρέκι, τα κουλουράκια. Και πολύ έκανες! Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα για αυτό. Εξάλλου, το φαγητό είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας απολαύσεις. Και τώρα, που η επόμενη ημέρα ξημέρωσε, ακολούθησε τις συμβουλές της, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, MSc., Γεωργία Καπώλη, για να “καθαρίσεις” τον οργανισμό σου. Ο λόγος στην ειδικό…

Ανεξαρτήτως των συνθηκών, το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο λιχουδιές, όμως παράλληλα οδηγεί σε υπερβολές και αυτές με τη σειρά του σε αύξηση του βάρους. Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα δείχνουν πως παίρνουν τρία κιλά κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ο ανορθόδοξος τρόπος διατροφής, τα λιπαρά τρόφιμα και οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και ποτού είναι σαφέστατα μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων για αυτή την δραματική αύξηση βάρους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο οργανισμός έχει το δικό του εσωτερικό ρολόι, που στην περίπτωση της διατροφής ίσως αποδειχτεί μοιραίο για το βάρος. Δεν τρώμε πολλά γεύματα, αλλά ένα και ιδιαίτερα θερμιδογόνο, πολλές φορές αποφεύγουμε ακόμη και το πρωινό, ιδίως όταν ξυπνάμε πιο αργά από το συνηθισμένο, ενώ ένα γιορτινό γεύμα συνοδεύεται σχεδόν πάντα από αλκοόλ, το οποίο μεταφράζεται σε κενές θερμίδες και κατ’ επέκταση σε κιλά.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης του βάρους ενδέχεται να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και φούσκωμα που προκαλούν η αλλαγή στο πρόγραμμα και το είδος της τροφής που καταναλώνουμε. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνονται οι παρακάτω συμβουλές για να αλλάξει η διάθεση και να λειτουργήσει και πάλι καλύτερα ο οργανισμός:

Η ενυδάτωση είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ο μεταβολισμός,
πράγμα που μεταφράζεται σε αύξηση των καύσεων. Συγκεκριμένα κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού μπορεί να αυξήσει τη δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Επιπλέον, το νερό αποβάλει τις τοξίνες μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης.

Βάλτε και πάλι πρόγραμμα στη διατροφή σας, φροντίζοντας να παίρνετε πολλά και μικρά γεύματα
Για μία ακόμη φορά ανατρέπεται ο μύθος, ότι για να χάσετε πρέπει να πεινάσετε. Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
  • Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

Πολύ σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μην παραλείπει κανείς το πρωινό, το οποίο πρέπει να είναι πλούσιο και ισορροπημένο. Γάλα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και φυσικοί χυμοί είναι η ιδανικότερη επιλογή. Τα φρούτα άλλωστε, μαζί με τα λαχανικά περιέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της αποβολής λίπους.

Ενισχύστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, β-καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο, φλαβονοειδή, κατεχίνες)
Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών με τη ρύθμιση του βάρους πραγματοποιήθηκε μέσα από την παρατήρηση ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, σελήνιο, ψευδάργυρος, β-καροτένιο, φλαβονοειδή) τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λόγω της μειωμένης συσσώρευσης λίπους στα κύτταρα. Έτσι εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τα ακόλουθα τρόφιμα: αβοκάντο, ροδάκινα, βατόμουρα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα, δαμάσκηνα φασολάκια πράσινα, ντομάτα, κολοκύθια, μελιτζάνες, καρπούζι, πεπόνι, πιπεριές.

Την επόμενη ημέρα, προτίμησε να καταναλώσεις όσπρια!
Mειώνουν την απορρόφηση λίπους, χορταίνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Ο καλύτερος τρόπος να λειτουργήσει καλύτερα ο ανθρώπινος οργανισμός και αυτό που αποκαλούμε μεταβολισμό, είναι φυσικά η γυμναστική. Ακόμη και 30′ λεπτά ζωηρή κίνηση ή ασκήσεις μέσα στο σπίτι, θα προσφέρουν στο σώμα ανυπολόγιστα οφέλη και φυσικά θα συμβάλουν στη μείωση του βάρους που αποκτήθηκε κατά την περίοδο των γιορτών.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος
Πολύ σημαντικό είναι όταν θέλετε να χάσετε βάρος να προσέχετε και τον τρόπο που μαγειρεύετε. Αντικαταστήστε τις τηγανιτές τροφές με ψητές, βραστές ή στον ατμό. Έτσι εκτός ότι προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες, τα τρόφιμα διατηρούν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν μια τροφή τηγανίζετε χάνει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών του συστατικών.

Ακολουθήστε ένα οργανωμένο πρόγραμμα
Αν μετά την πρώτη μέρα, δεν έχεις δει το αποτέλεσμα που θέλεις, μπορείς να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. Για το τελευταίο, stay tuned εδώ στο TLife.

 

Read More

And More