Μήπως, τελικά, το smoothie είναι αυτό που σε παχαίνει;

Επειδή είναι γεμάτο από φρούτα και λαχανικά, δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορείς να πιεις μέσα στην ημέρα σου. Ακόμα, και το πράσινο smoothie (αγαπημένο δικό σου και αρκετών celebrities) είναι πιθανό να σου προσθέτει βάρος, αν δεν το δημιουργήσεις σωστά. Δε θέλω, όμως, να μένεις έκπληκτη. Πριν από λίγο καιρό σου είχα θέσει τον ίδιο προβληματισμό και για τη σαλάτα, που όλοι μας προτείνουν, όταν θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Προτού, λοιπόν, δούμε τι μπορεί να κάνει ένα smoothie… παχυντικό, ας δώσουμε σύντομες απαντήσεις σε απορίες, που σίγουρα έχεις.

  • Αποτελεί το smoothie υγιεινή επιλογή για πρωινό; Ναι, εφόσον, όμως, περιέχει τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και τα λεγόμενα καλά λιπαρά.
  • Έχει τα ίδια οφέλη με το να τρως φρούτα και λαχανικά; Στην περίπτωση, που ενσωματώσεις τα φρούτα (με ή χωρίς τη φλούδα τους), φυσικά και ναι. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο, αν στο μπλέντερ προσθέσεις τους χυμούς τους, καθώς είναι αρκετά πιθανό στα συστατικά να υπερτερούν τα σάκχαρα και όχι τα θρεπτικά στοιχεία.
  • Είναι το πράσινο smoothie τόσο καλό όσο ακούγεται; Ναι, γιατί συνδυάζει μεγάλη ποικιλία λαχανικών, με το καθένα να προσφέρει το δικό του θρεπτικό λιθαράκι στο τελικό φρουτοποτό.

 

Ποια είναι, όμως, τα πιο συνηθισμένα λάθη που μετατρέπουν ένα smoothie από υγιεινό σε ανθυγιεινό;

 

– Το ποτήρι σου είναι υπερβολικά… μεγάλο. Ενώ ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις και “επιτέλους, ώρα για κάτι υγιεινό”, η ποσότητα αναιρεί το κίνητρο της πράξης σου. Ήξερες ότι ένα smoothie μπορεί να θεωρηθεί πιο πλήρες γεύμα ακόμα και από ένα κυρίως πιάτο; Κανείς, όμως, δεν πρόκειται να πιει το φρουτοποτό του και να μην απολαύσει το φαγητό του. Επίσης, κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ότι αν τα συστατικά δε βρίσκονται σε σωστή αναλογία, τότε τα σάκχαρα ίσως να είναι περισσότερα από όσα πιστεύεις.

– Πολλά (μα, πάρα πολλά) συστατικά. Ακόμα και τα πιο light φαγητά προσθέτουν βάρος. Επίσης, αρκετά smoothies περιέχουν γιαούρτι, σιρόπι βανίλιας ή αμυγδάλου και γλυκαντικές ουσίες. Έτσι, οι 200 θερμίδες γίνονται εύκολα… 500. Oops!

– Γλυκαντικές ουσίες στο smoothie σου; Aν σου θυμίζει τόσο πολύ το αγαπημένο σου γλυκό, τότε κάτι δεν έχει και πολύ καλά. Αν, ακόμη, δεν έχεις και πολύ χρόνο να το ετοιμάσεις μόνη σου και βρίσκεις τη λύση στο πλησιέστερο σούπερ – μάρκετ, τότε κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι είναι γεμάτο από γλυκαντικές ουσίες. Στην πραγματικότητα, όμως, δε χρειάζεται. Τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων είναι υπεραρκετά…

– Βιάζεσαι. Να το απολαύσεις, με αποτέλεσμα να αφήνεις τις θρεπτικές ουσίες στον πάτο του ποτηριού. Στόχος, όμως, είναι να καταλήξουν στο στομάχι σου. Υπάρχουν δύο λύσεις: ή θα αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου και θα το γευθείς με την ησυχία σου ή θα πάρεις ένα κουταλάκι στο χέρι σου, για να μη χάσεις σταγόνα.

– Δε ξέρεις πότε είναι η σωστή στιγμή. Ναι, την ώρα την πρωινή, όχι, πριν κοιμηθείς. Γιατί, θες να χαλαρώσεις στο μαξιλάρι σου και όχι να δεινοπαθήσεις, εξαιτίας ενός ροφήματος με αρκετή ενέργεια…

Read More

And More