Μπορούν οι κακές σου συνήθειες να αλλάξουν τα γονίδιά σου και να παχαίνεις;

Το έχεις σκεφτεί εκατομμύρια φορές! Μη σου πω, πως έχεις “κατηγορήσει” χωρίς ντροπή τη μαμά ή το μπαμπά για τα ψωμάκια, την κοιλιά ή τα παραπάνω κιλά. Κληρονομικότητα! Μια λέξη που σε τρομάζει, αφού σκέφτεσαι πως δεν μπορείς να τα βάλεις με το ίδιο σου το DNA και να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά! Κι αν είναι τελικά ο τρόπος διατροφής σου που επηρεάζει τα γονίδιά σου, τα “μεταλλάσει” και τελικά μπορεί ευθύνεται για το παραπάνω βάρος, αλλά και για μια σειρά από προβλήματα υγείας;

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου εξηγεί πως οι κακές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τα γονίδια που ελέγχουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού και έτσι τον κάνουν πιο επιρρεπή σε ασθένειες και παχυσαρκία…

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;
Σε βλέπω να προβληματίζεσαι. Μέχρι τώρα ήξερες πως έχεις “τάση” να παχύνεις και για αυτό φταίει η κληρονομικότητα και μόνο! “Ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας προσανατολίζεται στη συσχέτιση της διατροφής με τη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες του μεταβολισμού, την κυτταρική διαφοροποίηση και ανάπτυξη” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Με απλά λόγια οι λανθασμένες επιλογές στη διατροφή σου μπορούν να αλλάξουν τα γονίδια του οργανισμού που είναι υπεύθυνα για την καλή του κατάσταση, το φυσιολογικό βάρος και φυσικά την υγεία. “Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, θερμίδων και απλών σακχάρων σε συνδυασμό με ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, προδιαθέτουν για στεφανιαία νόσο, αθηροσκλήρωση, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο. Η πρόληψη των παραπάνω νοσημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και τη σωστή διατροφή” επισημαίνει η διαιτολόγος…

Η συσχέτιση γονιδίων και διατροφής προέρχεται είτε από την επίδραση κάποιων θρεπτικών συστατικών στην έκφραση του γονιδιώματος (π.χ. ρετινοϊκό οξύ, λιπαρά οξέα), είτε από αλληλεπίδραση θρεπτικών ουσιών και ορμονών (π.χ. λιπαρών οξέων και θυρεοειδικών ορμονών).


To γονίδιο που… παχαίνει
Για να καταλάβεις πιο καλά τι συμβαίνει στο σώμα σου, όσο εσύ επιμένεις να μην του προσφέρεις τη διατροφή που του αρμόζει δες την έρευνα που έγινε πρόσφατα σε έφηβους από όλη την Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και Έλληνες)!

Oι Έφηβοι λοιπον που εμφάνιζαν ένα γονίδιο, το FTO, είχαν τάσεις παχυσαρκίας και πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να χάσουν βάρος. Η έρευνα έδειχνε πως ο οργανισμός τους είχε αναπτύξει έναν μηχανισμό αντίστασης στη λεπτίνη. Αν θυμάσαι η λεπτίνη ελέγχει την όρεξη, τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, βοηθώντας έτσι το σώμα να διατηρείται σε… φόρμα!

Και έτσι γεννήθηκε η διατροφογενετική…
Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζοντας την επίδραση της διατροφής στην έκφραση των γονιδίων, προχώρησε στην ανάπτυξη της Γονιδιακής Διατροφής και Διατροφογενετικής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Η Γονιδιακή Διατροφή, μελετά σε μοριακό επίπεδο την αλληλεπίδραση των θρεπτικών συστατικών και γονιδίων, καθορίζοντας τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού σύμφωνα με τον προσωπικό γονότυπο. Είναι γεγονός ότι διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στις τροφές δρουν στο ανθρώπινο γονιδίωμα, έμμεσα ή άμεσα, τροποποιώντας την έκφραση ή τη δομή γονιδίων.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ; Η απάντηση είναι απλή… αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει για να “προστατέψει” το DNA του, είναι δίαιτα ή για να ακριβολογούμε σωστή διατροφή. “Οι μεταβολές στη μεταγραφή των γονιδίων μπορούν να προληφθούν με περιορισμό των θερμίδων” εξηγεί η διαιτολόγος. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όχι μόνο ενισχύει τη μεταγραφή γονιδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ιστών, την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, την αντιοξειδωτική δράση, αλλά μειώνει και την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με το άγχος.

Φυσικά, όπως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό DNA, έτσι και οι διατροφικές συστάσεις που βασίζονται στον ατομικό γονότυπο θα παρέχουν τη δυνατότητα σε άτομα, να προσαρμόζουν την διατροφή τους και να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως αν εσύ ακολουθείς τις βασικές οδηγίες της σωστής διατροφής, τότε φροντίζεις όχι μόνο τα… παχάκια σου, αλλά και τα γονίδιά σου!

Διάβασε το δεκάλογο της σωστής διατροφής που ακολουθεί:
1. Μην ξεχνάς το πρωινό που είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

2. Μην ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά καθημερινά που σου προσφέρουν αυξημένη περιεκτικότητά σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και ενισχύουν το μεταβολισμό.

3. Μείωσε την πρόσληψη αλατιού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις την κατακράτηση υγρών που επιβαρύνει την κυτταρίτιδα και τα πρηξίματα.

4. Πες όχι στα πολύ γλυκά και λιπαρά σνακ τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες που λαμβάνεις και κάνουν τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει.

5. Δώσε έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί σίκαλης), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που αυξάνουν την αποβολή λίπους και ενισχύουν την απώλεια βάρους.

6. Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για την μείωση των κιλών αφού επιτυγχάνουν τη συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού, τον έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

7. Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) που προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους.

8. Πίνε καθημερινά 10-12 ποτήρια υγρών και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού και αυξάνει τον κορεσμό.

9. Κατανάλωσε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, έτσι ώστε να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

10. Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα, μιας και είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε τις καύσεις σας και να πετύχετε την απώλεια λίπους τοπικά.

Read More

And More