Μπύρα: Τα οφέλη της στον οργανισμό που θα σε πείσουν να την καταναλώνεις χωρίς τύψεις

Μια μπύρα το καλοκαίρι την αναζητάς. Συνοδεύει τέλεια τα θαλασσινά στο μεσημεριανό τραπέζι αλλά και τις ζεστές βραδιές στο νησί ακούγοντας το κύμα. Κι αν συνεχίζεις να έχεις στο μυαλό σου τις θερμίδες ή αν βλάπτει τον οργανισμό έστω και ένα ποτήρι, ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος θα σου αποκαλύψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

 Τα διατροφικά διλλήματα είναι πολύ συνηθισμένα, όταν κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει δίαιτα, με πρωταγωνιστή την κατανάλωση αλκοόλ, όπου τις περισσότερες φορές απαγορεύεται «δια ροπάλου». Ωστόσο, η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, η οποία υποδεικνύει την ποσότητα και συχνότητα των τροφίμων, που θα πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά στη διατροφή μας, συμπεριλαμβάνει σε μέτριες ποσότητες και το αλκοόλ. Η θέση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν το ποτό που επιλέγουμε έχει φυσική προέλευση, με αποτέλεσμα τελικά να ενισχύεται και η καλή λειτουργία του οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η μπίρα…

Οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζεται η μπίρα είναι η βύνη κριθαριού, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό. Από το συνδυασμό των 4 αυτών φυσικών συστατικών παράγονται περισσότεροι από 40.000 τύποι μπίρας. 

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται δίστιχο κριθάρι, ενώ ορισμένα είδη μπίρας συνδυάζονται μαζί με το κριθάρι και άλλα δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη ή σίκαλη. Έτσι, η μπίρα επωφελείται από τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών, με κυριότερα τις διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού και επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση του φαγητού, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Η μαγιά με τη σειρά της είναι ένα είδος μύκητα που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται αρωματικές ενώσεις. Επιπρόσθετα, η μαγιά παρέχει στον οργανισμό  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β1, B6 και το φυλλικό οξύ,  οι οποίες συμβάλλουν σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες των δημητριακών της μπίρας στην διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, οι βιταμίνες αυτές βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βοηθούν στην μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Επιπλέον, ο λυκίσκος αποτελεί φυτό και ως πρώτη ύλη για την μπίρα χρησιμοποιούνται μόνο τα θηλυκά άνθη του. Σε αυτά περιέχονται ρητίνες, οι οποίες κατά το βρασμό αποδίδουν τις αρωματικές και γευστικές ουσίες της μπίρας. Επίσης, ο λυκίσκος σε συνδυασμό με το κριθάρι αποδίδουν στην μπίρα πολλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή), όπου έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου, δρώντας κατά των ελευθέρων ριζών. Όσον αφορά το νερό, αυτό αποτελεί το κύριο συστατικό της (93%), ενώ διαφέρει ανά τύπο μπίρας.

Από διαιτητικής πλευρά, η μπίρα συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά περιέχει λίγες θερμίδες (43 θερμίδες/100ml), ενώ ταυτοχρόνως είναι το ποτό με το χαμηλότερο ποσοστό σε αιθυλική αλκοόλη (5%), το οποίο ποτέ δεν νοθεύεται.

Συνεπώς,  η φυσική προέλευση της μπίρας απενεχοποιεί την κατανάλωση αλκοόλ, όταν εντάσσεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Photos: iStock

 

Read More

And More