Ντομάτα: Το καλοκαιρινό φρούτο με τις θαυματουργές ιδιότητες

Ντομάτα ή τομάτα; Φρούτο ή λαχανικό; Διλήμματα. Όπως και να το γράφεις, οι ιδιότητες του παραμένουν ίδιες. Είναι, φρούτο πάντως. Γιατί και εγώ αμφιταλαντεύομαι, αλλά τώρα που έχω την πληροφορία να μην την μοιραστώ, όπως κάνω κάθε μέρα μέσα από τη στήλη αυτή, μαζί σου; Δε γίνεται. Ας επανέλθουμε τώρα στις ιδιότητες της. Θαυματουργές, χρήσιμες, σημαντικές. Ποιες είναι;

 

 

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Από την καραντίνα και μετά, έγινε το σύστημα του οργανισμού σου που άρχισες να προσέχεις περισσότερο. Η ντομάτα, λοιπόν, πλούσια σε Βιταμίνη C, ενισχύει την αντι-γηραντική και αντι-καρκινική δράση του σώματος σου. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, μεταξύ άλλων, κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά και σωστά, βοηθά την απορρόφηση σιδήρου από τις υπόλοιπες τροφές και αναπληρώνει σε ένα σημαντικό ποσοστό το σίδηρο που συχνά απουσιάζει από τις vegan τροφές. Αν, λοιπόν, δηλώνεις χορτοφάγος, φρόντισε να μη λείπει από τη σαλάτα σου.

– Σε βοηθάει να μαυρίσεις. Σημαντικό αυτό. Γιατί, το ημερολόγιο δείχνει… Ιούλιο, η καρδιά του καλοκαιριού πλησιάζει και εσύ ακόμα παραμένεις όπως ήσουν το χειμώνα. Κατάλευκη. Θες να αποκτήσεις το χρυσαφένιο χρώμα που δίνει άλλη αίσθηση στο δέρμα σου. Η ντομάτα, λοιπόν, είναι μία από τις τροφές που λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α, σε βοηθάει, όχι μόνο να μαυρίσεις γρηγορότερα, αλλά και να διατηρήσεις το χρώμα των καλοκαιρινών σου αναμνήσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

– Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Όπως κάθε φρούτο που σέβεται τον εαυτό του. Έτσι, όχι μόνο σε δροσίζει, αλλά σε κρατάει χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού δημιουργεί και διατηρεί το αίσθημα της πέψης γρήγορα και αποτελεσματικά. Τοποθέτησε την παντού: στη σαλάτα, στο σάντουιτς, στα ζυμαρικά σου. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες είναι πολύ σημαντική. Για αυτό, μην την υποτιμάς!

– Έχει πολύ λίγες θερμίδες. Είναι light, διαιτητική και θέλεις πάντα να βρίσκεται στο ημερήσιο πλάνο διατροφής σου. Η χαμηλή περιεκτικότητα της σε… κακές θερμίδες (μόνο 16, σύμφωνα με τους ειδικούς) σου δίνει το δικαίωμα να τρως λίγο παραπάνω, χωρίς τύψεις. Yummy, δροσερό φρούτο!

– Ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου. Όταν ο τελευταίος δεν είναι στα “πάνω” του και έρχεσαι αντιμέτωπη με φαινόμενα, όπως κατακράτηση υγρών, φούσκωμα και ό,τι άλλο ανεπιθύμητο “περνάει” αυτή τη στιγμή από το μυαλό σου. Κάθε φορά, λοιπόν, που αισθάνεσαι ότι η ζυγαριά έχει κολλήσει, τότε δοκίμασε να καταναλώσεις λίγες περισσότερες ντομάτες και άσε τα υπόλοιπα πάνω τους.

– Μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της “κακής χοληστερόλης” και αυξάνει τα αντίστοιχα της καλής. Μία ντομάτα την ημέρα, την χοληστερόλη κάνει πέρα. Εντάξει, ίσως να χρειάζεσαι περισσότερες. Πάντως, πρόκειται για το φρούτο που το επιτυγχάνει σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα. Όλα αυτά σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησε πριν από μερικά χρόνια το British Journal Of Nutrition.

– Έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα όρασης, τότε το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο ξέρει πού πρέπει να βρίσκεται: στο πιάτο σου. Τα αντιοξειδωτικά του εξαφανίζουν τις ελεύθερες ρίζες από τη συγκεκριμένη περιοχή και εσύ δε χρειάζεται να τα ανοιγοκλείσεις δέκα φορές, μέχρι να δεις τον υπολογιστή που βρίσκεται απέναντι σου.

Read More

And More