Οι 5 τροφές που θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις τις τοξίνες από τον οργανισμό σου κι εκείνες που πρέπει να αποφύγεις

Οι τοξίνες στον οργανισμό συγκεντρώνονται κι εσύ πρέπει να τις απομακρύνεις asap. Θα το πετύχεις μόνο με τη σωστή διατροφή και με συγκεκριμένες τροφές που έχουν την συγκεκριμένη ιδιότητα. Η Δέσποινα Κούτρα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος αποκαλύπτει τις 5 βασικές αλλά και όσες πρέπει να αποφεύγεις. Κράτησε λοιπόν σημειώσεις. 

Πώς λειτουργεί η φυσική αποτοξίνωση του σώματος;

Η αποτοξίνωση είναι μια φυσική διαδικασία όπου το σώμα εξουδετερώνει ή απομακρύνει ανεπιθύμητες ουσίες ή τοξίνες. Αυτή η διαδικασία διεξάγεται κυρίως από το συκώτι (ήπαρ), το οποίο είναι το κύριο σύστημα φιλτραρίσματος του σώματος. Το συκώτι διασπά επιβλαβείς ουσίες, που μπορούν να απεκκριθούν μέσω των νεφρών.

Τα νεφρά, οι πνεύμονες, το δέρμα, ακόμη και το έντερό μας έχουν επίσης ουσιαστικούς ρόλους στην αποτοξίνωση, αφού αποβάλλονται οι τοξίνες μέσω των ούρων, της αναπνοής, του ιδρώτα και των κοπράνων, αντίστοιχα.

Πώς συγκεκριμένες τροφές υποστηρίζουν την αποτοξίνωση

Αυτό που καταναλώνετε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αποτοξίνωσης. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τα φυσικά συστήματα αποτοξίνωσης του σώματος. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά τον μεταβολισμό και την έκθεση σε τοξίνες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να συνδεθούν με τις τοξίνες στο έντερο και να βοηθήσουν στην αποβολή τους, ενώ ορισμένες φυτικές ενώσεις μπορούν να διεγείρουν τα ένζυμα αποτοξίνωσης του ήπατος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πώς μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ήπατος, να προωθήσουν την αποβολή τοξινών, να μειώσουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν τη συνολική υγεία.

Ακολουθεί η λίστα με τα τρόφιμα που μπορούν να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις ικανότητες αποτοξίνωσης του σώματός σας

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το λάχανο, η ρόκα, το μαρούλι είναι φυλλώδη πράσινα λαχανικά που περιέχουν πολυάριθμα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών μέσω του πεπτικού συστήματος.

2. Εσπεριδοειδή

Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ είναι είδη εσπεριδοειδών που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, αυτά τα φρούτα διεγείρουν το συκώτι και υποστηρίζουν τις διαδικασίες αποτοξίνωσής του.

3. Μούρα

Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτά τα ισχυρά μικρά φρούτα μπορούν να υποστηρίξουν την αποτοξίνωση βοηθώντας στην εξουδετέρωση των τοξινών και βοηθώντας στην απομάκρυνσή τους από το σώμα.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα αμύγδαλα, ο λιναρόσπορο και οι σπόροι chia είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών. Βοηθούν στην υποστήριξη του εντέρου, προωθούν την απέκκριση τοξινών, υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος και τις αποτοξινωτικές τους ικανότητες.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει ενώσεις θείου που βοηθούν στην ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος σας και να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής υγείας.

 Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε ενώ κάνετε αποτοξίνωση;

Αν και είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τις καλύτερες τροφές που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια αποτοξίνωσης, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτές που πρέπει να αποφεύγετε. Ορισμένες τροφές μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σας και να σας εμποδίσουν να επιτύχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

1. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά και υπερβολικές ποσότητες ανθυγιεινών λιπών και σακχάρων. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να υπερφορτώσουν το συκώτι και τα υπόλοιπα συστήματα αποτοξίνωσης.

2. Αλκοόλ

Το συκώτι χρειάζεται να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διασπάσει το αλκοόλ, το οποίο θεωρείται τοξική ουσία. Η κατανάλωση αλκοόλ θα εξουδετερώσει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σας.

3. Fast food

Τα τηγανητά και τα fast food είναι συνήθως πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά και θερμίδες και προσφέρουν μικρή έως καθόλου θρεπτική αξία. Αυτές οι τροφές μπορούν να καταπονήσουν το πεπτικό σύστημα και να εμποδίσουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Η αποφυγή αυτών των τροφών κατά τον καθαρισμό της αποτοξίνωσης και μετά μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά τις ικανότητες αποτοξίνωσης του σώματός σας και να συμβάλει σε έναν πιο υγιή εαυτό.

 Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού αποτοξίνωσης

Μία επιτυχημένη διαδικασία αποτοξίνωσης δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη διάφορες πτυχές του τρόπου ζωής σας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να υποστηρίξετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού αποτοξίνωσης:

1. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή και παραμείνετε ενυδατωμένοι

Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού αποτοξίνωσης. Αυτές οι τροφές παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού σας και υποστηρίζουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Επιπλέον, η ενυδάτωση παίζει ζωτικό ρόλο στην αποτοξίνωση. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών μέσω του ιδρώτα και των ούρων, επομένως φροντίστε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην τόνωση της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης του σώματος. Η άσκηση προάγει την καλύτερη κυκλοφορία και την εφίδρωση που και τα δύο βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.

3. Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ύπνος είναι όταν το σώμα εκτελεί μερικές από τις πιο εντατικές εργασίες αποτοξίνωσης. Ο εγκέφαλος, συγκεκριμένα, διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα απομάκρυνσης των τοξινών, που ενερποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επομένως, ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες για αποτοξίνωση.

4. Διαχειριστείτε το άγχος

Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να αναστείλουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος και να οδηγήσουν στη συσσώρευση τοξινών. Η ενασχόληση με τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή οι απλές ρουτίνες χαλάρωσης, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και πνεύματος κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού αποτοξίνωσης.

Συμπερασματικά

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης μπορεί να είναι μια ενδυναμωτική εμπειρία, επιτρέποντάς σας να ανανεώσετε τη δέσμευσή σας για υγεία και ευεξία. Αλλά δεν είναι απλώς η εξάλειψη των τοξινών, έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας βιώσιμης αλλαγής στον τρόπο ζωής που υποστηρίζει συνεχώς τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματός σας. Η διατροφή έχει βασικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι, παρέχοντας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να εκτελέσει αποτελεσματικά τις λειτουργίες αποτοξίνωσης.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η αποτοξίνωση είναι μια ολιστική διαδικασία. Πέρα από τη δίαιτα, περιλαμβάνει την παραμονή καλά ενυδατωμένη, την τακτική σωματική δραστηριότητα, τη διασφάλιση ποιοτικού ύπνου, την αποτελεσματική διαχείριση του στρες και ενδεχομένως την προσθήκη ευεργετικών συμπληρωμάτων υπό επαγγελματική καθοδήγηση. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό μπορούν να υποστηρίξουν ουσιαστικά τις λειτουργίες αποτοξίνωσης του σώματός σας, δημιουργώντας έναν πιο ισχυρό καθαρισμό και οδηγώντας σας στη βέλτιστη υγεία.

Photos: iStock

 

Read More

And More