ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ! Σαρακοστιανές συνταγές με λίγες θερμίδες…

Πώς σκοπεύεις να περάσεις την Καθαρά Δευτέρα; Σπίτι με φίλους ή στην εξοχή (με ρίσκο να σε πιάσει καμιά βροχή) και χαρταετό (οι φίλοι είναι μόνιμο αξεσουάρ); Σε κάθε περίπτωση το τραπέζι πρέπει να γεμίσει με τα απαραίτητα. Τα αγαπημένα σαρακοστιανά.

Πάρε μια ιδέα από απολαυστικά θαλασσινά, ταραμοσαλάτα, φάβα και γλυκό με χαλβά που θα κλέψουν την παράσταση χωρίς πολλές πολλές θερμίδες…

Κάνε “κλικ” σε κάθε κάρτα για να δεις τις συνταγές αναλυτικά…
/

Φυτικός μεζές: Ποιος είπε πως για να τσουγκρίσεις για το καλό πρέπει να έχεις στο τραπέζι σου κρεατικά και τυριά; Η φάβα είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα πως τα απλά, αλλά γευστικά πιάτα από όσπρια μπορούν να γίνουν ο πιο αξιοζήλευτος μεζές. Άλλωστε το γεγονός πως στη θέση των κρεατικών και των τυριών, σε αυτό το τραπέζι θα έχεις λαχανικά και όσπρια είναι και το μεγαλύτερο κέρδος της Σαρακοστής. Αυξάνονται οι φυτικές ίνες που παρασύρουν μέρος του λίπους πριν αποθηκευτεί και παράλληλα συμβάλουν στη καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

/

Ένα τραπέζι που μυρίζει θάλασσα: Μια καλή είδηση από το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι είναι φυσικά και τα θαλασσινά. Πλούσια σε Ω3 λιπαρά βοηθούν τη λειτουργία του οργανισμού και προστατεύουν την υγεία σου. Για να έχεις δύναμη και κουράγιο να… αμολήσεις καλούμπα!

/

Side Alternative: Κι επειδή τέτοιες μέρες υπάρχει ο κίνδυνος να το ρίξεις στις πατάτες και το ρύζι, βγες από το δίλημμα αντικαθιστώντας τα με κάτι πιο ελαφρύ και υγιεινό! Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που όπως προαναφέραμε μειώνουν την απορρόφηση λίπους και σας χορταίνουν ευκολότερα. Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού. Τέλος, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ότι το ρύζι και οι πατάτες. Αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.

[ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΙΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ ΕΔΩ]

/

Ένα ατού της Καθαράς Δευτέρας: Επειδή κούλουμα και κρέας, λιπαρά και τυριά δεν πάνε μαζί, το τραπέζι σου έχει εξ’ αρχής ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Τα ζωικά λίπη απουσιάζουν και στη θέση τους υπάρχουν μόνο καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Εντάξει, μπορεί και το λάδι να έχεις αρκετές θερμίδες όμως αγαπάει την καρδιά και τη σιλουέτα σου.

Μελέτη της κλινικής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε ότι τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθεις, υιοθετώντας μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

/

Κι ένα γλυκό που κάνει καλό: Οι ευεργετικές ιδιότητες του σησαμιού, από το οποίο παράγεται, κάνουν το Μακεδονικό Χαλβά ιδανική επιλογή κάθε φορά που έχεις όρεξη για κάτι γλυκό. Με σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φυσικά αντιοξειδωτικά που κάνουν την καρδιά σου να δουλεύει ρολόι, ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και φροντίζουν ώστε το δέρμα σου να λάμπει από υγεία.

Read More

And More