Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ότι πιο άβολο νοιώθεις. Κάποιες φορές δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τη δυσφορία για να μην αναφερθώ στη δυσκολία να κουμπώσεις το τζιν σου. Υποψιάζεσαι ότι κάποιες τροφές σε πειράζουν. Κι αν δεν γνωρίζεις ποιες ακριβώς είναι, η Δέσποινα Κούτρα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc είναι εδώ και τις αποκαλύπτει. 

Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι η κοιλιά σας είναι σφιχτή και γεμάτη, πιθανότατα έχετε φουσκώσει. Το φούσκωμα είναι συχνό και αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στο φούσκωμα, όπως η δυσκοιλιότητα, η κατάποση αέρα, η υπερκατανάλωση τροφής και η αύξηση βάρους. Επιπλέον, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω το πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσουν φούσκωμα:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Κοιλιοκάκη
  • Υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου
  • Δυσανεξία στη γλουτένη ή στη λακτόζη

Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα. Εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά τα γεύματα σας, ίσως είναι πρέπει να εξετάσετε τα είδη των τροφών που τρώτε.

Αβοκάντο

Αυτά τα φρούτα σε σχήμα αχλαδιού (ναι, είναι φρούτα!) είναι γεμάτα με κάλιο. Το σώμα σας χρειάζεται κάλιο για να διαχειριστεί τα επίπεδα νατρίου του, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει την ποσότητα της κατακράτησης του νερού. Όσο καλύτερα λειτουργεί αυτό το σύστημα, τόσο μειώνεται το φούσκωμα.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι κι αυτές πλούσιες σε κάλιο. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μια μπανάνα πριν από κάθε γεύμα φουσκώνουν λιγότερο από εκείνες που δεν έτρωγαν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το αυξημένο ποσοστό των μπανανών σε φυτικές ίνες αυξάνουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στην μείωση της παραγωγής αερίων στην κοιλιά.

Σέλινο

Το σέλινο ενισχύει τη διούρηση με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης. Επιπλέον, το σέλινο παρέχει επίσης ορισμένα φλαβονοειδή (μικροσκοπικά φυτικά μόρια) που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου.

Κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του περιέχει λίγη ποσότητα της ένωσης κουρκουμίνη. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, να απαλύνει τη δυσφορία και να μειώσει το φούσκωμα.

Μέντα

Μελέτες δείχνουν ότι τόσο το τσάι όσο και οι κάψουλες μέντας μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών στο πεπτικό σύστημα. Αυτό βοηθά στην μείωση της παραγωγής αερίων και στην ανακούφιση του φουσκώματος του στομάχου.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ ενισχύει την παραγωγή των γαστρικών υγρών και των πεπτικών ενζύμων στο στομάχι και στο έντερο. Αυτό βελτιώνει την πέψη και βοηθά το στομάχι να αδειάζει πιο γρήγορα, γεγονός που αποτρέπει το φούσκωμα.

Σπαράγγιa

Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή ινουλίνης, μιας αδιάλυτης ίνας που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο, βελτιώνει τη δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο στην κοιλιά.

Μάραθος

Οι σπόροι του έχουν μια ένωση που χαλαρώνει τους σπασμούς στο γαστρεντερικό σωλήνα. Έτσι, η κινητικότητα του εντέρου διευκολύνεται και μειώνεται η παραγωγή αερίων και το φούσκωμα του εντέρου.

Ντομάτες

Περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες. Οι ντομάτες είναι επίσης γεμάτες κάλιο, το οποίο μειώνει τα επίπεδα νατρίου που προκαλεί κατακράτηση και πρήξιμο στο σώμα.

Κεφίρ

Ορισμένες μελέτες λένε ότι η κατανάλωση κεφίρ, ένα ρόφημα που μοιάζει με γιαούρτι που έχει υποστεί ζύμωση, αφαιρεί τα αέρια στο στομάχι έως και 70%. Το κεφίρ βοηθά στη διάσπαση των σακχάρων του γάλακτος, τα οποία συχνά προκαλούν φούσκωμα και πόνο.

Photos: iStock

 

Read More

And More