Οι λόγοι που ο χειμώνας… παχαίνει! Μερικές συμβουλές για να προστατεύσεις τη σιλουέτα σου

Χειμώνας! Η πιο κρύα εποχή του χρόνου. Το τέλος του έτους και η αρχή μίας καινούριας χρονιάς. Έχεις σκεφτεί ότι ίσως ο χειμώνας σαμποτάρει τη δίαιτά σου; Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι ειδικά φέτος που είμαστε σχεδόν όλη μέρα στο σπίτι η επιθυμία σου να νικήσεις τις χαμηλές θερμοκρασίες με πολύ φαγητό έχει αυξηθεί αρκετά; Μην ανησυχείς γιατί ανήκεις στον κανόνα και όχι στην εξαίρεση. Όλοι έτσι κάνουμε! Σήμερα, λοιπόν, λέω να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στους λόγους που ο ιδιαίτερος αυτός χειμώνας κάνει τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει, αλλά και μερικές συμβουλές για να ανατρέψουμε το… παιχνίδι

Κάνει κρύο
Όταν πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία, το σώμα μας χρειάζεται θερμίδες, έτσι ώστε να μην κρυώνουμε. Έτσι το μυαλό μας, δίνει εντολή να καταναλώσουμε ένα ζεστό και ταυτόχρονα πλούσιο σε θερμίδες σνακ ή ρόφημα όπως για παράδειγμα μπισκότα με διπλή σοκολάτα ή μια ζεστή σοκολάτα με σαντιγί. Problem Alert!

Δεν είμαστε και τόσο δραστήριες
Είτε γιατί κάνει κρύο, είτε διότι η μέρα μικραίνει, είτε γιατί είμαστε πιο άνετα στο ζεστό καναπέ του σπιτιού μας, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο και να κινούμαστε λιγότερο κατά τους χειμερινούς μήνες. Γιατί, ακόμα και τώρα που έχεις περισσότερο χρόνο, έχεις την ίδια διάθεση να σηκωθείς από τον καναπέ ή την πολυθρόνα σου, να φορέσεις τα αθλητικά σου και να γυμναστείς εξ’ αποστάσεως; Δύσκολο…

Αφυδάτωση ή πείνα;
Ένας λόγος που παχαίνουμε των χειμώνα μπορεί να είναι και ότι είμαστε αφυδατωμένες. Κι’ όμως ιδρώνουμε ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες όσο και κατά τις υπόλοιπες εποχές. Τόσο η θερμότητα από τα καλοριφέρ, το τζάκι ή το air-condition, τα οποία έχουν την τάση να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα όσο και τα πολλά ρούχα που φοράμε κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην αφυδάτωση του σώματος μας. Με τη σειρά του, η συνθήκη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και τσιμπολόγημα, καθώς συχνά η αντίδραση του οργανισμού στην αφυδάτωση συγχέεται με το αίσθημα της πείνας.

Μας πιάνει μία μελαγχολία…
Και δύο μην σου πω! Από τη μία, μας λείπουν πολύ οι φίλοι μας και οι συζητήσεις που κάναμε. Από την άλλη, δεν είναι και τόσο εύκολο να βλέπεις με αισιοδοξία το μέλλον. Το τελευταίο μπορεί να επηρεάσει και τα κιλάκια μας. Ειδικότερα, τα άτομα που έχουν κακή διάθεση θα προτιμήσουν να τσιμπολογήσουν μια σοκολάτα ενώ κάποιος με καλή διάθεση θα προτιμήσει κάποιο φρούτο. Για αυτό, Think Positive!

ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Άρχισε να καταναλώνεις άφθονα υγρά.
2 λίτρα νερό την ημέρα και τι καλύτερο από ένα ζεστό τσαγάκι το απόγευμα;

Εστίασε στα “καλά” λιπαρά.
Σε εκείνα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό. Θα τα βρεις στα καρύδια, στα αμύγδαλα, στις ελιές, στην κολοκύθα και στα λιπαρά ψάρια.

Αύξησε την πρωτεΐνη.
Θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερες ώρες, πράγμα που σημαίνει “Bye, Bye λιγούρες και junk φαγητά”.

Προσπάθησε να κάνεις πράγματα που σε κρατούν ευτυχισμένη.
Μίλα στο τηλέφωνο με τις φίλες σου, άκου τα αγαπημένα σου τραγούδια στο repeat, σήκω και χόρεψε. Άλλωστε, η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα και πολλές φορές ακόμα και ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού μας.

Βγες να περπατήσεις
Φόρεσε τα ακουστικά σου, ντύσου καλά, στείλε το κατάλληλο sms, ξεκίνα να περπατάς και άσε τους πνεύμονες σου να εισπνεύσουν οξυγόνο. Ανάσα. Το χρειάζεσαι!

 

Read More

And More