Οι top 10 τροφές για λαμπερή επιδερμίδα και (ασφαλές!) σαγηνευτικό μαύρισμα

Ετοιμάζεσαι αν φύγεις για διακοπές κι αν όχι, έχεις ήδη κάνει τα πρώτα σου μπάνια. Θέλεις να αποκτήσεις μεν ένα τέλειο μαύρισμα αλλά χωρίς κίνδυνο που σημαίνει ότι χρησιμοποιείς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφεύγεις να εκτεθείς στον ήλιο τις “επικίνδυνες” ώρες. Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα τα καταφέρεις τελικά σου έχω απίθανα νέα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή σου. 

Η αγαπημένη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη αποκαλύπτει το Top 10 των τροφίμων που θα σου χαρίσουν το τέλειο μαύρισμα, με απόλυτη ασφάλεια και ταυτόχρονα λαμπερή όψη στην επιδερμίδα. 

Κράτησε σημειώσεις: 

1. Αβγά: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.

2. Βερίκοκα: Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.

3. Καρότα: Είναι πλούσια σε β-καροτίνη και δεν είναι ευεργετικά μόνο για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν στη
διατήρηση ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.

4. Ροδάκινα: Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι
λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.

5. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη
διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

6. Ψάρια: Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2.

7. Ακτινίδια και λεμόνια: Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.

8. Γάλα και τυριά: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά
προϊόντα (1,5% – 2%) για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.

9. Ξηροί καρποί (ανάλατοι): Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

10. Θαλασσινά: Διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σελήνιο και ψευδάργυρο.

Photos: iStock

Read More

And More