Ώρα για δεκατιανό: 5 συνταγές για υγιεινές και θρεπτικές μπάρες δημητριακών!

Το δεκατιανό κάθε εργαζομένου (και όχι μόνο) που σέβεται τον εαυτό του περιλαμβάνει σίγουρα μία μπάρα δημητριακών. Άλλωστε, είναι το must food που, θέλεις δε θέλεις, το βλέπεις παντού και στο προτείνουν όλοι. Από το διατροφολόγο, τη μαμά σου μέχρι και η κολλητή σου. Και, αν το σκεφτείς καλά, δεν έχουν άδικο.

Γιατί να επιλέξεις μπάρα δημητριακών για δεκατιανό;

  • Είναι εύκολη, αφού, αν επιλέξεις να τη φτιάξεις μόνη σου, δε θα συναντήσεις μεγάλη δυσκολία. Επίσης, δε χρειάζεται πολύ χρόνο για να ψηθεί, γεγονός που σου λύνει τα χέρια.
  • Μπορείς να συνδυάσεις πολλά υλικά και να γεμίσεις τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά. Από φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι μέχρι και το πιο νέο δημητριακό που θα βρεις στην αγορά.
  • Χωράει παντού. Ακόμα και στο μικρότερο τσεπάκι της τσάντας σου.
  • Είναι το πιο υγιεινό snack που θα ζητήσει το στομάχι σου τη στιγμή που η λιγούρα θα σου χτυπήσει την “πόρτα”.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να φτιάξεις την αγαπημένη σου μπάρα δημητριακών; Πάρε στα χέρια το τετραδιάκι σου και σημείωσε:

Μπάρα Δημητριακών με Φρούτα του Πάθους και Ξηρούς Καρπούς

Υλικά: 

100 γρ. μαργαρίνη, 200 γρ. νιφάδες βρώμης, 50 γρ. σουσάμι, 50 γρ. καστανή ζάχαρη, 100 γρ. φρούτα του δάσους (επιλογής σου), 100 γρ. ξηρούς καρπούς, 2 κουτ. της σούπας μέλι.

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, προσθέτεις τους ξηρούς καρπούς και τη βρώμη. Ψήνεις για περίπου 5 -6 λεπτά.
  • Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι λιώνεις τη βούτυρο με το μέλι και την καστανή ζάχαρη. Προσθέτεις τους ψημένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύεις.
  • Στο ταψί με διαφορετικό αντικολλητικό χαρτί, στρώνεις το μείγμα και μία σπάτουλα το μοιράζεις σε όλη την έκταση του ταψιού.
  • Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Το αφήνεις να κρυώσει για ένα πεντάλεπτο και κόβεις σε μερίδες (μέγεθος της προτίμησης σου)

Μπάρα Δημητριακών με Μαύρη Σοκολάτα*

(*για να είναι πιο υγιεινή)

Υλικά:

100 γρ. μαργαρίνη, 200 γρ. νιφάδες βρώμης, 50 γρ. σουσάμι, 50 γρ. καστανή ζάχαρη, 150 γρ. μαύρη σοκολάτα, 50 γρ. αμύγδαλο και 1 κουτ. της σούπας μέλι.

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα λιώνεις τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα. Αναμειγνύεις και τα αμύγδαλα με την καστανή ζάχαρη και το μέλι, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, στρώνεις κατά μήκος το μείγμα.
  • Ψήνεις για περίπου 30 λεπτά και κόβεις σε μερίδες.

Μπάρα Δημητριακών με Μπανάνα & Φιστίκια*

(* το πιο πλήρες γεύμα για δεκατιανό)

Υλικά:

200 γρ. νιφάδες βρώμης, 50 γρ. σουσάμι, 3 κουτ. της σούπας μέλι, 3 μπανάνες κομμένες σε λωρίδες, 50 γρ. καστανή ζάχαρη και 100 γρ. ανάλατα φιστίκια.

Εκτέλεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι, αναμειγνύεις τη βρώμη με το μέλι και την καστανή ζάχαρη.
  • Μόλις λιώσει το μείγμα, το απλώνεις σε αντικολλητικό χαρτί. Από πάνω μοιράζεις τις λωρίδες μπανάνας, τα ανάλατα φιστίκια και το σουσάμι.
  • Ψήνεις στο φούρνο για 25 λεπτά στους 200 βαθμούς C.
  • Κόβεις σε μερίδες και απολαμβάνεις.

Μπάρα Δημητριακών με Φράουλες*

(*η πιο sweet μπάρα που θα δοκιμάσεις)

Υλικά:

200 γρ. νιφάδες βρώμης, 50 γρ. σουσάμι, 3 κουτ. της σούπας μέλι, 50 γρ. καστανή ζάχαρη, 100 γρ. ξηρούς καρπούς και 200 γρ. φράουλες καθαρισμένες.

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μίξερ, αναμειγνύεις τις φράουλες, την καστανή ζάχαρη και το μέλι. Χτυπάς πολύ καλά μέχρι να λιώσουν.
  • Μόλις λιώσει το μείγμα, προσθέτεις στο μίξερ νιφάδες βρώμης, σουσάμι και ξηρούς καρπούς. Χτυπάς για 20 δευτερόλεπτα.
  • Στρώνεις το μείγμα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις για 30 λεπτά στο φούρνο.

Μπάρα Δημητριακών με Μέλι και γιαούρτι*

(*simple and tasty)

Υλικά:

200 γρ. νιφάδες βρώμης, 50 γρ. σουσάμι, 4 κουτ. της σούπας μέλι, 50 γρ. καστανή ζάχαρη, ένα κεσεδάκι γιαούρτι και 50 γρ. ξηροί καρποί.

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς όλα τα υλικά για 1,5 λεπτό.
  • Στρώνεις προσεκτικά τα υλικά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνεις για περίπου 20 λεπτά.
  • Κόβεις και απολαμβάνεις.

Read More

And More