Πέντε οφέλη της βιταμίνης C για προστασία του δέρματος το καλοκαίρι

Η έκθεση στον ήλιο σου χαρίζει το τέλειο μαύρισμα. Παράλληλα όμως τόσο η ακτινοβολία όσο και το νερό της θάλασσας και της πισίνας δημιουργούν θαμπή όψη στο δέρμα και ξηρότητα. Κι αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να το αποφύγεις, η Δέσποινα Κούτρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος θα σου εξηγήσει τα πάντα. Και πιο συγκεκριμένα τα οφέλη της βιταμίνης C. Εκείνη που ευθύνεται για τη λάμψη και όχι μόνο. 

Σε ποιες τροφές τις βρίσκεις αλλά και όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες. Το καλοκαίρι το δέρμα είναι πιο ταλαιπωρημένο, λόγω της συχνότερης έκθεσής του στην ηλιακή ακτινοβολία και στο θαλασσινό νερό. Επιπλέον, το μαύρισμα και τα ηλιακά εγκαύματα απειλούν ακόμη περισσότερο την υγεία της επιδερμίδας.

Η βιταμίνη C περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και ενισχυτικά του κολλαγόνου συστατικά που θα δώσουν λάμψη στο δέρμα. Ειδικότερα, η βιταμίνη C συμβάλλει στην καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Ενισχύει την ανοχή του δέρματός σας στην έκθεση στον ήλιο

Τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αναπόφευκτο να αποφύγουμε την πλήρη έκθεση στον ήλιο. Η βιταμίνη C μπορεί να μας σώσει από το να γίνουμε ‹‹θύματα›› της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πολλές ερευνητικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να προσφέρει προστασία από τις βλάβες του ήλιου, μιας και δρα ως ήπιο αντηλιακό για το δέρμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουμε το αντηλιακό με τη βιταμίνη C. Ωστόσο, ο συνδυασμός βιταμίνης C και αντηλιακού, μπορεί να διπλασιάσει την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, μιας και οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές της εξουδετερώνουν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες UV και προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη.

2. Ενισχύει το ασφαλές μαύρισμα και χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα.

Το μαύρισμα οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης ως αμυντικό μηχανισμό ενάντια στις καυτές ακτίνες του ήλιου. Η βιταμίνη C έχει φυσικές ιδιότητες λάμψης και ανανέωσης του δέρματος και βοηθά στο φωτισμό των πιο σκούρων περιοχών του δέρματος και ομοιόμορφο μαύρισμα.

3. Προστατεύει το δέρμα και εμποδίζει την υπερμελάγχρωση

Όχι μόνο το μαύρισμα αλλά και οι έντονες ακτίνες του ήλιου μπορούν να επιδεινώσουν την υπάρχουσα υπερμελάγχρωση λόγω του υψηλού δείκτη UV.

Τα παράγωγα της βιταμίνης C όπως το αιθυλικό ασκορβικό οξύ δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την απομάκρυνση κάθε μορφής υπερμελάγχρωσης καθώς, η βιταμίνη C εμποδίζει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση για την πρόληψη της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης. Επιπλέον, το AHA (άλφα υδροξυοξέα) που περιέχεται στη βιταμίνη C βοηθά στη μείωση της ανομοιόμορφης μελάγχρωσης και στην εξομάλυνση της υφής του δέρματος με τις ήπιες απολεπιστικές του ιδιότητες.

4. Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου για την αποφυγή της φωτογήρανσης (πρόωρη γήρανση που προκαλείται από τις ακτίνες UV)

Οι ακτίνες UV που εκπέμπονται από τον ήλιο βρέθηκε ότι είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των πρωτεΐνών του δέρματος (κολλαγόνου και ελαστίνης). Αυτές οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος. Η βλάβη των συγκεκριμένων πρωτεϊνών κάνει το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να γίνεται πιο χαλαρό και ζαρωμένο.

Η βιταμίνη C προσφέρει αντιγηραντικά οφέλη στο δέρμα ενισχύοντας τη σύνθεση πρωτεϊνών κολλαγόνου. Έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

5. Βοηθά στην ακμή μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του

Οι έντονες ακτίνες UV και οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες είναι ο κύριος ένοχος πίσω από τα συχνά ξεσπάσματα το καλοκαίρι.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του βοηθούν στην ηρεμία της ερυθρότητας και του ερεθισμού που προκαλούνται από εξάρσεις ακμής. Τέλος, η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να θεραπεύει τις βλάβες της ακμής ενισχύοντας τη διαδικασία επούλωσης του δέρματος.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ντομάτες, πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, γκουάβα, ντομάτα, μπρόκολο, λάχανο, κεράσια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Read More

And More