Ποιο είναι το ιδανικό σνακ; Τι να επιλέγετε ανάμεσα στα γεύματα

Η σημαντικότητα ενός σνακ είναι πλέον γνωστή. Οι διατροφολόγοι επιμένουν σε αυτό και σήμερα θα δούμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του υγιεινού σνακ για εσάς, αλλά και για τα παιδιά σας. Ο Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος, κ. Γιάννη Χρύσου μας βοηθάει να κάνουμε τις σωστές επιλογές…

 

Η σωστή επιλογή μικρογευμάτων (σνακ) στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου σχεδίου διατροφής συμβάλει στην αύξηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τον περιορισμό του αισθήματος έντονης πείνας και την κάλυψη των ιδιαίτερων θρεπτικών αναγκών του κάθε ατόμου μετά από άσκηση. Παράλληλα, επιτρέπει την ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας μας.

Ποιο είναι, όμως, το ιδανικό σνακ;
Το ιδανικό σνακ σίγουρα δεν είναι για όλους το ίδιο και δεν υπάρχει μόνο μια σωστή επιλογή, καθώς οι ανάγκες του κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αν κανείς επιλέξει τα σωστά σνακ, θα έχει οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στην ενέργειά του. Αυτά είναι, λοιπόν, τα καλύτερα σνακ για να επιλέξετε το κατάλληλο για τις δικές σας καθημερινές ανάγκες!

Προτιμήστε τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα
ΔεΝ χρειάζεται να αγχώνεστε για να κάνετε τις πιο «υγιεινές» επιλογές. Μπορείτε να επιλέγετε τρόφιμα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης αντί για τα επεξεργασμένα, τα παραδοσιακά γιαούρτια αντί για τα επιδόρπια με γλυκαντικά, τα κομμάτια κοτόπουλου αντί για τα αλλαντικά γαλοπούλας που περιέχουν περισσότερο αλάτι και άλλα πρόσθετα, τα φρέσκα φρούτα αντί για τους έτοιμους χυμούς.

Προγραμματίστε τον χρόνο κατανάλωσης
Το μυστικό είναι να μην περιμένετε να πεινάσετε. Παρατηρήστε τη ροή της ημέρας σας, εντοπίστε πότε συνήθως νιώθετε πείνα και προσθέστε λίγο νωρίτερα τα σνακ της επιλογής σας. Έτσι, θα μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα των σνακ που τρώτε και θα αποφεύγετε την υπερκατανάλωση, ενώ παράλληλα θα ρυθμίζετε τις ώρες των σνακ ανάλογα με το πρόγραμμά σας την κάθε μέρα.

Προσθέστε στο γεύμα σας πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά
Η προσθήκη πρωτεΐνης στα σνακ προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό ενώ τα υγιεινά λιπαρά είναι θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν από τη διατροφή μας. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το ταχίνι. Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά ενώ περιέχει πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι ένα πραγματικά υγιεινό τρόφιμο με εξαιρετική γεύση, που μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ακόμα και το γλυκό, αφού τα λιπαρά που περιέχει παράγουν άμεσα το αίσθημα κορεσμού. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Μην προτιμάτε σνακ σε υγρή μορφή
Σνακ όπως χυμοί και αναψυκτικά προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και δε βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Το καλύτερο θα ήταν να συνοδεύετε την κατανάλωση των σνακ σας με νερό, καθώς ενισχύει το αίσθημα της πληρότητας και βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Και μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε το σνακ σας
Η ενσυνείδητη κατανάλωση μικρών ή κυρίως γευμάτων, καθορίζει το επίπεδο της ικανοποίησης και απόλαυσης που λαμβάνουμε από αυτά, κάτι το οποίο επηρεάζει την ποσότητα που καταναλώνουμε και τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι το επόμενο γεύμα. Δημιουργήστε, λοιπόν, τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για τα σνακ σας. Δώστε τους την αξία που τους αναλογεί και σίγουρα, θα έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Read More

And More