Ποιο είναι το σωστό βραδινό για να αδυνατίσεις; Τι πρέπει να αποφύγεις;

Γυρίζουμε στο σπίτι μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά, κουρασμένες και πεινασμένες και το μόνο που θέλουμε είναι ένα έτοιμο ζεστό φαγάκι και ένα αναπαυτικό στρωματάκι. Στην κουζίνα όμως δεν υπάρχει τίποτα να μας περιμένει και επειδή βαριόμαστε να μαγειρέψουμε, παραγγέλνουμε. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί παχαίνουμε

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ντορίνα Σιαλβέρα, μας εξηγεί τι κάνουμε λάθος, δινοντάς μας κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να μην παχαίνουμε το βράδυ. Αν και εσύ δεν θέλεις να ξυπνάς με ένα κιλό συν από το βραδινό φαγητό, δεν έχεις παρά να τις ακολουθήσεις!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ
Ναι, το ξέρεις. Υπάρχουν κάποια πράγματα που φέρουν πάνω τους μια φωτεινή επιγραφή που γράφει με τεράστια γράμματα “ΟΧΙ”. Το βράδυ κιόλας, αυτή η επιγραφή αναβοσβήνει και χτυπάει και συναγερμός!!! Πάρτο απόφαση λοιπόν (όλα είναι θέμα απόφασης) και απομάκρυνέ τα από το βραδινό σου μενού.

Βάλε stop λοιπόν το βράδυ σε:
Fast-food: Όπως πίτσα, σουβλάκι, burgers, πατάτες τηγανητές, βρώμικο. Όλα τα αγαπημένα μας φαγητά δυστυχώς, που στα περισσότερα ενδίδουμε το βράδυ γιατί θέλουμε κάτι γρήγορο να μας ξεπεινάσει… Να θυμάσαι: Γρήγορα θα σε ξεπεινάσει και πολύ πολύ γρήγορα θα σε παχύνει!

– Μακαρονάδες με παχιές σάλτσες: Η καρμπονάρα με την κρέμα γάλακτος, το μπέικον και τα τρία διαφορετικά τυριά, δεν είναι ό,τι πιο light για το βράδυ. Μπορεί να είναι πεντανόστιμη αλλά οι θερμίδες της είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τα κιλά μας. Οπότε βάλε ένα Χ και εδώ!

– Έτοιμες πίτες που έχεις αγοράσει απέξω: Σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες και όλα αυτά τα πολύ γευστικά snack, τα οποία βρίσκεις στους φούρνους. Είναι φτηνά, είναι χορταστικά αλλά γεμάτα περιττές θερμίδες. Η χειρότερη επιλογή για το βράδυ!

– Γλυκά: Πόσες φορές μας έχει πιάσει μανία μέσα στο βράδυ να φάμε γλυκό; Ψαχουλεύουμε τα ντουλάπια μήπως βρούμε κάποια ξεχασμένη σοκολάτα. Αδειάζουμε το ψυγείο μήπως κάποιο κουτί με πάστα κρύβεται πίσω από κάποιο μπολ. Το στομάχι μας ζητάει όμως απεγνωσμένα κάτι με ζάχαρη. Θα το αφήσουμε και πάλι να νικήσει; Να κατέβουμε στο περίπτερο; Όχι! Ας πούμε όλες μαζί δυνατά: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΤΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ! ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΠΙΚΙΝΙ… που πλησιάζει “απειλητικά”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΡΑΔΙΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΥΝΕΙΣ
Όπως είπαμε καλύτερα να αποφύγεις τα βαριά φαγητά το βράδυ. Το συνετό είναι να ετοιμάσεις μόνη σου ένα ελαφρύ γεύμα εκείνη την ώρα. Ναι, βαριέσαι, είσαι κουρασμένη, θέλεις απλά με ένα τηλέφωνο να φας κάτι, αλλά πραγματικά αξίζει να αποθηκεύσεις τόσο περιττό λίπος; Για σκέψου…

Δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο, πίστεψέ με. Αν φτιάξεις κάτι απλό θα φας νωρίτερα από ότι θα ερχόταν το delivery boy. Άρα το “βιάζομαι” δεν είναι δικαιολογία. Ξέρεις πολύ καλά, ότι ο λόγος που κατρακυλάς στα γρήγορα γεύματα είναι αυτή η καταστροφικά εθιστική γεύση που σαμποτάρει τις εμφανίσεις σου…

Για αυτό λοιπόν προτίμησε κάτι από τα εξής:
– Σαλάτες: Φτιάξε τη δική σου σαλάτα με υγιεινά και ελαφριά υλικά. Χρησιμοποίησε άπαχο τυρί, γαλοπούλα χαμηλή σε λιπαρά, λίγο κοτόπουλο (βραστό ή ψητό) ή αβγό ή τόνο ή με λίγους ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μην προσθέσεις λιπαρές σος και dressings. Επίλεξε να είναι απλή, υγιεινή και να περιέχει πολλά λαχανικά! Μην ξεχνάς ότι η σαλάτα φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά και δεν βαραίνει το στομάχι.

– Σούπες: Ο καιρός που έχουμε (και ελπίζω όχι για πολύ ακόμα) ευνοεί τις σούπες και τα ζεστά light φαγητά. Φτιάξε για βραδινό μια ντοματόσουπα με λίγο ρύζι ή μια χορτόσουπα με λαχανικά ή ακόμα και μια μανιταρόσουπα. Το νερό που περιέχουν θα σε φουσκώσει και δεν θα πεινάς άλλο. Επίσης σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς λαχανικά μέσα στις σούπες σου.

– Ομελέτα με ποικιλία λαχανικών: Ομελέτα με ντομάτα, κολοκύθι, μανιτάρια, πιπεριές ή ό,τι άλλο χωράει η φαντασία σου. Βέβαια και εδώ απόφυγε τα αλλαντικά και τα τυριά.

– Σάντουιτς ή μπρουσκέτα (από ψωμί σικάλεως ή πολύσπορο) με ντομάτα και τυρί άπαχο ή με σολομό και τυρί άπαχο.

– Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι άπαχο, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

– Μακαρονασαλάτα, με λίγα ζυμαρικά ολικής άλεσης (μια χούφτα περίπου) άφθονα λαχανικά, ντοματίνια, πιπεριές, και τυρί άπαχο. Μπορείς επίσης να προσθέσεις κάποιο λιπαρό ψάρι όπως τόνο ή σολομό, τα οποία περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τον οργανισμό.

Ψάρι, μπιφτέκι ή κοτόπουλο ψητό με συνοδεία λαχανικών ή και λίγο ρύζι καστανό.

– Εάν έχει περισσέψει φαγητό από το μεσημέρι, μπορείς να έχεις μια μέτρια ποσότητα και για το βραδινό σου γεύμα. Ακόμα κι αν είναι όσπριο ή λαδερό και δεν σου δημιουργεί δυσπεψία. Όπως και να έχει, προτίμησε το σπιτικό φαγητό από το delivery!

SMART TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΟΥ
1. Αφιέρωσε 15-20 λεπτά για το γεύμα σου.

2. Προσπάθησε να τρως σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και σε περιβάλλον που σου δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα

3. Κλείσε τον υπολογιστή, την τηλεόραση ή το τηλέφωνο!

4. Απόφυγε να τρως καθισμένη στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου.

5. Αν συνεχίσεις να πεινάς μετά το γεύμα σου, καλύτερα να κάνεις ένα μπάνιο, να απασχολήσεις με κάτι άλλο το μυαλό σου για να φύγει από το φαγητό… Θα δεις ως δια μαγείας, ότι μετά από λίγη ώρα δεν θα θέλεις επιπλέον φαγητό.

6. Μπορείς να καταναλώσεις sticks λαχανικών, (σχεδόν όση ποσότητα θέλεις) όπως αγγούρι, καρότο, πιπεριά με λίγο ντιπ άπαχου γιαουρτιού. Είναι σίγουρο πως έτσι θα καταφέρεις να τιθασεύσεις την πείνα σου.

7. Κάνε ένα αφέψημα χαλαρωτικό, όπως χαμομήλι. Βοηθάει να ηρεμήσεις, να κοιμηθείς πιο εύκολα αλλά και να νιώσεις ακόμη πιο γεμάτο το στομάχι σου.

8. Αν νιώσεις ότι θέλεις κάτι γλυκό, μην πέσεις με τα μούτρα στην τούρτα και τη σοκολάτα. Καλύτερα να προτιμήσεις φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα ή γιαούρτι/γάλα άπαχο με λίγο μέλι ή ακόμα και ζελέ χωρίς ζάχαρη.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ
Καταλαβαίνεις ότι σε αυτήν την κατάσταση φτάσαμε γιατί δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω. Anyway! Αν έφαγες αργά και αρκετά και δεν νιώθεις και πολύ καλά κάνε κάτι από τα παρακάτω…

1. Κάνε απλές μικρές κινήσεις μέσα στο σπίτι, χρησιμοποίησε βαράκια, λάστιχα, κάνε λίγους κοιλιακούς ή ραχιαίους. Ήρεμα χωρίς άγχος και μεγάλη προσπάθεια. Στόχος είναι να ελαφρύνεις το στομάχι σου και όχι να ανακατευτείς.

2. Κάνε περισσότερες δουλειές σπιτιού. Π.χ. πλύνε τα πιάτα μόνη σου, μη χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο πάλι. Η ορθοστασία θα σε βοηθήσει να κάψεις ορισμένες θερμίδες. Το ίδιο θα βοηθήσει εάν βάλεις πλυντήριο ή απλώσεις τα ρούχα (ξέρεις αυτό το σκύψε-σήκω).


ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ!

Η δουλειά μας προκαλεί στρες. Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι γυρίζοντας σπίτι να φροντίσεις για την ευεξία σου και σε αυτό σε βοηθάει η ειδικός δίνοντας μια λίστα με 10 τρόφιμα τα οποία βοηθούν να διώξεις το στρες όταν γυρίζεις από τη δουλειά.

-Δημητριακά ολικής άλεσης
-Βερίκοκα
-Αγκινάρες
-Μπανάνα
-Μπρόκολο
-Αποξηραμένα φρούτα
-Ψάρια πλούσια σε λιπαρά όπως σολομός
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
-Αμύγδαλα
-Γιαούρτι

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More