Πώς να διώξεις το λίπος από την κοιλιά. Ποιες τροφές βοηθάνε;

Όλες ζηλεύουμε την επίπεδη κοιλιά. Οι τυχερές την έχουν. Οι υπόλοιπες μπορούν να την αποκτήσουν διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να διώξουμε το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιά …με εκνευριστικά αποτελέσματα!

Πώς δημιουργείται το λίπος στην κοιλιά
Η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε trans-λιπαρά οξέα, σε ζάχαρη, το αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η μειωμένη έκκριση οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, η παρουσία συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και η προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, είναι οι συνηθέστεροι παράγοντες που εξηγούν γιατί παρατηρείται αυξημένη αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΩΞΕΙΣ
Για να καταπολεμήσεις το κοιλιακό λίπος καλό είναι να ακολουθείς αυτές τις οδηγίες:
-Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαχνικού (κοιλιακού) λίπους.

-Κατανάλωνε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως). Η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.

-Κατανάλωνε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι.

-Κατανάλωνε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια. Η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

-Απόφυγε το αλκοόλ όσο μπορείς: Αν βγαίνεις έξω και χάνεις το μέτρημα με τα ποτά, επιβαρύνεις κατά πολύ την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Περιορίσου στα 2 την εβδομάδα και μάλιστα φρόντισε να είναι χαμηλών θερμίδων. Καλύτερα μπίρα και κρασί παρά κοκτέιλ!

-Κάνε περισσότερη γυμναστική: Μήπως η γυμναστική σου αντί να σε βοηθάει, σε κουράζει και σε κάνει να βαριέσαι; Με αποτέλεσμα να μην είσαι και τόσο συνεπής; Είναι προτιμότερο να συνδυάσεις χόμπι με άσκηση, παρά να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όποτε σου κάνει κέφι. Εάν το χόμπι σου είναι το κολύμπι ή ο χορός, τότε πρόσθεσε δύο ώρες την εβδομάδα ανάμεσα στις προπονήσεις σου. Δοκίμασε να κάνεις pilates και yoga, τα οποία ηρεμούν το μυαλό και το σώμα, και μπορούν να σε χαλαρώσουν. Επίσης βοηθάνε και τα δύο σε μία επίπεδη κοιλιά, χάρη στις αναπνοές, στις οποίες βασίζονται και οι δύο μέθοδοι.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
-Καυτερά φαγητά: Tα πικάντικα φαγητά, όπως οι καυτερές πιπεριές και συγκεκριμένα το τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, που ενισχύει την καύση θερμίδων και σταθεροποιεί το ζάχαρο.

-Γιαούρτι: Το γιαούρτι που περιέχει ασβέστιο, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Μην ξεχνάς πως καλό είναι να επιλέγεις γιαούρτι με 2% λιπαρά.

-Γάλα: Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες.

-Μούρα:
Τα μούρα και ειδικά τα μαύρα, είναι ιδανική τροφή για μία επίπεδη κοιλιά.

-Ω-3 καλά λιπάρα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς έχουν συσχετιστεί με μικρότερη περιφέρεια μέσης.

-Προϊόντα ολικής άλεσης: Προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, φακές, καστανό ρύζι). Η επαρκής κατανάλωσή των προϊόντων ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά) έχει επίσης συσχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν μειώνουν το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

-Αβοκάντο: Το αβοκάντο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Και παρά τα όσα έχεις ακούσει, πως το τροπικό φρούτο παχαίνει, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, πάντα με την προϋπόθεση πως το καταναλώνεις με μέτρο.

-Αχλάδια:
Τα νωπά αχλάδια, είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Όπως και όλα τα φρούτα, θα σου δώσουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά και με τη βοήθεια των φυτικών ινών θα βάλουν σε διαδικασία την απώλεια λίπους από την κοιλιά.

-Ηλιόσποροι:
Οι ηλιόσποροι έχουν μοναδικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στο σκοπό σου. Βάλτους στις σούπες και στις σαλάτες ή ανακάτέψε τους με γιαούρτι, για πιο τραγανή γεύση. Θυμήσου όμως πως ό, τι θετικό σου προσφέρουν πάει “χαμένο” αν τους καταναλώνεις αλατισμένους.

-Αυγά: Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αυγά διατηρεί τον οργανισμό χορτάτο απομακρύνοντας το αίσθημα της πείνας και αυξάνει τις μεταβολικές διεργασίες και την καύση λίπους. Ο τρόπος που θα τα ετοιμάσεις φυσικά και παίζει ρόλο, αφού ένα τηγανητό αυγό θα σου προσφέρει πολλές θερμίδες από το λάδι στο οποίο το μαγειρεύεις, καταστρέφοντας παράλληλα στις υψηλές θερμοκρασίες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

-Πράσινο τσάι: Το έχεις ακούσει δεκάδες φορές. Η αλήθεια όμως είναι πως το πράσινο τσάι, είναι πλούσιο σε κατεχίνες και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία, που τονώνουν το μεταβολισμό και ενισχύουν την καύση κοιλιακού λίπους.

-Φυστικοβούτυρο: Μια μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου στην καθημερινή διατροφή είναι κατάλληλη για να εξαφανίσει το λίπος από την κοιλιά. Βάλε σημείωση στη μικρή ποσότητα, η οποία καλό είναι να μην ξεπερνά τα 1-2 κ.γ. την ημέρα.

-Ελαιόλαδο: Το γνωστό σε όλους αγνό ελαιόλαδο μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις την επίπεδη κοιλιά που επιθυμείς, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει. Αντιλαμβάνεσαι πως όλα είναι θέμα σωστής δόσης. Για παράδειγμα το λάδι κάνει πολύ καλό στο σώμα και την κοιλιά συγκεκριμένα, όμως παρέχει και πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά για να σου δίνει μόνο τα θετικά, χωρίς να σε φορτώνει θερμίδες. Σημείωσε πως σε μια σαλάτα καλό είναι να μην βάζεις περισσότερες από μια με δύο κουταλιές ελαιόλαδο.


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More