Πώς θα οργανώσεις σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο σου

Το ψυγείο είναι ο βασιλιάς της κουζίνας. Εκεί τοποθετείς τα περισσότερα τρόφιμα σου, εκεί τα συντηρείς και φυσικά εκεί τα κρατάς μέχρι να τα καταναλώσεις. Όταν, λοιπόν, οργανώνεις το ψυγείο σου σωστά, τότε βγαίνεις διπλά κερδισμένη. Γιατί, όχι μόνο πετάς πιο σπάνια τροφές που έχουν χαλάσει, αλλά κρατάς περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι σου, χάρη ακριβώς σε αυτό. Ήρθε η στιγμή να μάθεις πώς θα οργανώσεις τα τρόφιμα στο ψυγείο σου σωστά, ώστε να διατηρούνται όσο καλύτερα γίνεται!

Της οργάνωσης
Πριν σου πω τι θα βάλεις που, σημείωσε τα βασικά βήματα. Αρχικά, προτού μεταφέρεις τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο σου, φρόντισε να τα έχεις πλύνει με λίγο νερό και να τα έχεις συσκευάσει σε ταπεράκια. Θα σε βοηθήσει τόσο από άποψη υγείας, όσο και εργονομικά, καθώς τα φρούτα διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος, με αποτέλεσμα να αποσπούν μεγαλύτερο χώρο στο ψυγείο σου. 

Η σωστή θερμοκρασία
Όχι, τα baby steps δεν τελειώνουν εδώ. Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου είναι καθαρό, τακτοποιημένο και έχει ρυθμιστεί στους 5°C ή παρακάτω. Ξεκινάμε!

Στα κάτω συρτάρια
Όχι, δεν θα βάλεις εκεί το κίτρινο τυρί. Αν παρατηρήσεις καλά το συρτάρι σου, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μερικά σύμβολα που φανερώνουν τι πρέπει να βάλεις εντός. Φρούτα, λαχανικά και οτιδήποτε υπάρχει στη σαλάτα σου. Όπως διάβασες και προηγουμένως, φρόντισε να τα τοποθετήσεις εντός με τα κατάλληλα ταπεράκια, καθώς αν τα αφήσεις ελεύθερα, είναι αρκετά πιθανόν να ωριμάσουν και να χαλάσουν συντομότερα.

Στο χαμηλό ράφι
Είναι το πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Εκείνο που κρατά τις τροφές σου όσο γίνεται πιο φρέσκιες. Εκεί, λοιπόν, θα βάλεις τα σφραγισμένα τρόφιμα του κυρίως. Κρεατικά, πουλερικά και θαλασσινά. Έτσι, δεν διακινδυνεύεις να χαλάσουν τα υπόλοιπα τρόφιμα στον περίγυρο.

Στα μεσαία ράφια
Εκεί το ψυγείο σου “φωνάζει” γαλακτοκομικά. Τυρί του τοστ, το οποίο μόλις ανοίξεις τυλίγεις με αλουμινόχαρτο ή συσκευάζεις σε μικρά ταπεράκια. Φέτα, την οποία κρατάς σε άλμη. Και γιαούρτι, το οποίο, αν πάρεις σε οικογενειακό μέγεθος για να κάνεις οικονομία, φρόντισε να το κλείνεις κάθε φορά ερμητικά κλειστά, προκειμένου να μην εισχωρήσει κάποιο βακτήριο και χαλάσει την υφή του πιο σύντομα.

Στα υψηλά ράφια
Μιας και η θερμοκρασία εκεί ψηλά διατηρείται σταθερή, μπορείς να βάλεις τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Φυσικά, αφού πρώτα τα συσκευάσεις σε τάπερ και γυάλινα σκεύη. Έτσι, θα διατηρήσεις τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά τους συστατικά, ενώ θα παρατείνεις τη διάρκεια κατανάλωσης τους κατά μία ή δύο ημέρες.

Στην πόρτα του ψυγείου
Όχι εκεί δεν θα βάλεις το γάλα και τους φυσικούς χυμούς. Από γαλακτοκομικά το μόνο που μπορείς να τοποθετήσεις εκεί είναι το βούτυρο και διάφορα ακόμη είδη επάλειψης, όπως βαζάκια με μαρμελάδες.

 

 

 

Read More

And More