Πόσες θερμίδες “κοστίζει” το πασχαλινό τραπέζι; Smart tips για να γλιτώσεις…

Κόσμος, γέλια, φωνές! Ένα συνεχές κύμα καπνού, μπερδεμένο με μυρωδιές από ψητό κρέας να σου παίρνει το μυαλό. Και εκεί κατά το μεσημέρι είναι όλα έτοιμα. Πολύχρωμο καρό τραπεζομάντηλο, άφθονη σαλάτα, άφθονο κρασί και… ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! Το Πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο και λαχταριστό. Είναι όμως και παράλληλα ένα ναρκοπέδιο που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αν δεν προσέξεις πως να του… συμπεριφερθείς.

Μην ξεχνάς πως τις τελευταίες ημέρες δεν είχες φάει καθόλου κρέας. Εκτός λοιπόν από τη σιλουέτα σου πρέπει να φροντίσεις και την υγεία σου, δηλαδή να περάσεις από τη νηστεία στην… κρεατοφαγία με το σωστό τρόπο.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε μας εξηγεί τα θρεπτικά συστατικά κάθε παραδοσιακού γεύματος του Πάσχα, αλλά και πόσες θερμίδες έχει. Μην πτοείσαι… έξυπνες συμβουλές θα σου επιτρέψουν να περάσεις καλά, να απολαύσεις όλα τα εδέσματα και να μην το παρακάνεις!

ΤΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ
Κόκκινα αυγά: Το αυγό δεν έχει επιλεχθεί τυχαία, μιας και αποτελεί ένα σημαντικό τρόφιμο με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Με την πρωτεΐνη που περιλαμβάνει συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση και η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας βιταμίνες, μέταλλα. Ένα βραστό αυγό περιέχει 75 θερμίδες

Μαγειρίτσα: Το συκώτι αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλό είναι να καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα μιας και είναι πολύ πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Η μία μερίδα (150γρ) έχει 300 θερμίδες, 14γρ λίπους και 188mg χοληστερόλη!

Αρνί: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες: Τα 100γρ αρνιού έχουν 15γρ λίπους και 375 θερμίδες. Επιπλέον, το αρνί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα. Τα πιο άπαχα τμήματά του είναι το μπούτι.

Κατσίκι: Αποτελεί πιο διαιτητική επιλογή συγκριτικά με το αρνί, μιας και έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος. Τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες. Το κατσίκι είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, του οποίου η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, το κατσίκι έχει υψηλη περιεκτικότητα σε L-καρνιτίνη και γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), που συμβάλλουν στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΙ;
Μα φυσικά εγκράτει και μέτρο! Μετά από 40 ημέρες αποχής – ή ακόμη και μόλις 7 ημέρες – ο οργανισμός δεν είναι προετοιμασμένος για κραιπάλες. Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες που για να διασπαστούν πρέπει το σώμα σου να απελευθερώσει κάποια συγκεκριμένα ένζυμα. Όσο διάστημα λοιπόν εσύ δεν κατανάλωνες κρέας, τα ποσοστά των ενζύμων αυτών μειώθηκαν. Φαντάσου λοιπόν πόση “δουλειά” πρέπει να κάνει – χωρίς τον απαραίτητο εφοδιασμό – ο οργανισμός σου, όταν την Κυριακή του Πάσχα τον παραφορτώσεις με κρέας και ζωικά τρόφιμα!

Το σώμα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί όλη αυτή την ποσότητα, με αποτέλεσμα να παράγεται αμμωνία που διαχέεται στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τροφική δηλητηρίαση. Στην καλύτερη περίπτωση θα νιώσεις έντονο φούσκωμα και δυσφορία!

Tips για να απολαύσεις τα πάντα χωρίς πρόβλημα
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου σου δίνει συμβουλές για να απολαύσεις το πασχαλινό τραπέζι έξυπνα και… ανώδυνα! Εντάξει μπορεί να μην χάσεις κιλά την ημέρα του Πάσχα, αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα πρέπει να πάρεις κιόλας!

•Μην πας ποτέ στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένη. Τήρησε τα 4-5 γεύματα ημερησίως.

•1-2 γλυκά ημερησίως δεn θα αποτρέψει την συντήρηση του βάρους.

• 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως είναι πάντα ο κανόνας

•Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι ξεκινήσεις με ένα πιάτο μαγειρίτσα και μια σαλάτα. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.

• Ανήμερα του Πάσχα κάνε την επιλογή! Αρχικά παρατήρησε όλα τα φαγητά που μας προσφέρουν στο τραπέζι. Κάνε μια πρώτη σκέψη για το τι σου αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο. Προτίμησε μόνο τα αγαπημένα σου. Δεν είναι ανάγκη να τα καταναλώσεις όλα!

• Άρχισε να γεμίζεις το πιάτο με τις σαλάτες που σου αρέσουν και έπειτα με το κυρίως φαγητό. Είναι ένα καλό κόλπο για να αποφύγεις αρκετό κορεσμένο λίπος από τα ζωικά τρόφιμα

• Καλό είναι να ξεκινήσεις να τρώς πρώτα τα λαχανικά και έπειτα το κυρίως γεύμα, έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός.

•Το γεύμα να διαρκεί 20 λεπτά, για να καταλάβεις ότι χόρτασες χωρίς να καταναλώσεις παραπάνω ποσότητες.

• Προτίμησε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

• Αν παρ’ όλα αυτά δε καταφέρεις να συγκρατηθείς σε όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορείς να είσαι την επόμενη μέρα πιο προσεκτική για να έρθεις σε μια ισορροπία.

KANE KΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Read More

And More