Ρεβεγιόν η επόμενη μέρα: Απλές συμβουλές για να απαλλαχθείς από το φούσκωμα

Είναι δύσκολο έως και αδύνατον να διασκεδάσεις στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν χωρίς να φας τις λιχουδιές που έχει ο μπουφές και να μην πιεις ούτε ένα ποτηράκι αλκοόλ. Εμείς ξέρουμε από πρώτο χέρι (για να μην νομίζεις ότι εμείς είμαστε σωστές), πόσο εύκολο είναι να βγεις εκτός ελέγχου με το φαγοπότι του χριστουγεννιάτικου πάρτι, ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, να μας δώσει κάποιες συμβουλές για το φούσκωμα της επόμενης μέρας! Για να μην περάσουμε την πρώτη μέρα του χρόνου, κρεβατωμένες με πονοκέφαλο και πρήξιμο στην κοιλιά!

Οπότε, επειδή είναι αναπόφευκτο να μην φάμε, να μην πιούμε και να μην φουσκώσουμε, ας χαλαρώσουμε, ας απολαύσουμε τις γιορτές και κράτα backup τις συμβουλές της ειδικού για όταν σου χρειαστούν.

1.Ένα μεγάλο μέρος του πρηξίματος οφείλεται σε κατακράτηση υγρών, η οποία σχετίζεται με την υπερκατανάλωση αλατιού. Αρκεί να γνωρίζεις πως το κάλιο που περιέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο του του αλατιού και να αυξήσεις την κατανάλωση τους. Θα βοηθήσει πολύ να περιορίσεις και το αλάτι τις υπόλοιπες ημέρες.

2.Καλό είναι πριν από τα τραπέζια να μη μένεις πολλές ώρες νηστική, γιατί αν φας μεγάλη ποσότητα τροφής με άδειο στομάχι, το αποτέλεσμα θα είναι να αισθάνεσαι πολύ φουσκωμένη στη συνέχεια. Ένα μικρό snack και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας κανονικά, θα είναι πολύ βοηθητικά.

3.Καλό είναι να φροντίσεις για τη λειτουργία του εντέρου σου αυτές τις ημέρες και αυτό θα το κατορθώσεις με αύξηση των φυτικών ινών και πρόσληψη προβιοτικών για παράδειγμα από γιαούρτι και κεφίρ.

4.Σε περίπτωση που πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) τότε όπως έχει βρεθεί στις τελευταίες έρευνες λογικά σε πειράζει η γλουτένη και λακτόζη. Αν θέλεις να περιορίσεις τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών, θα ήταν συνετό να μειώσεις και την κατανάλωση των τροφών που περιέχουν αυτά τα συστατικά.

5.Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών είναι υπεύθυνη για μέρος του πρηξίματος που νιώθεις. Εφόσον δεν μπορείς να αποφύγεις την κατανάλωση λίπους στα οικογενειακά τραπέζια, τότε φρόντισε να το περιορίσεις αρκετά τις υπόλοιπες ημέρες, ακόμα και την ίδια ημέρα πριν από το τραπέζι.

6.Προσπάθησε να μασήσεις πολύ καλά το φαγητό σου, γιατί η καλύτερη πέψη θα σε κάνει να νιώθεις περισσότερο ανάλαφρη και λιγότερο φουσκωμένη.

7.Αν τελικά ξεφύγεις και νιώσεις φούσκωμα φτιάξε ένα αφέψημα από δίκταμο και λουίζα την επόμενη ημέρα και θα αισθανθείς πολύ καλύτερα.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More