Σαλάτες: 5 λάθη που κάνεις και αυξάνεις τις θερμίδες

Τις μέρες που έξω κάνει πολλή ζέστη και ο υδράργυρος είναι στα πάνω του – πολύ σύντομα δηλαδή – η σαλάτα γίνεται το ιδανικό φαγητό. Σνακ ή κυρίως, η επιλογή είναι δική σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ρίξεις τη θερμοκρασία του σώματος, θα δροσίσεις τον ουρανίσκο σου και θα χορτάσεις με λίγες θερμίδες. Για το τελευταίο, κράτα μικρό καλάθι. Γιατί, μπορεί εσύ να επιλέγεις τη σαλάτα ως το ιδανικό γεύμα για να αδυνατίσεις και να ξεφορτωθείς τα περιττά κιλά, όμως, υπάρχουν μερικά λάθη που αυξάνουν επικίνδυνα τις θερμίδες της. Ποια είναι;

Κρουτόν και πάλι κρουτόν! Ή μήπως όχι;
Είναι μικρό, αλλά σε καμία περίπτωση, αθώο – όπως, και όλα τα τρόφιμα, για να είμαστε ειλικρινείς -. Το κρουτόν είναι λευκό ψωμί, το οποίο (κατά 99%) έχει ψηθεί με βούτυρο. Οπότε, το να βάζεις το 1/4 της συσκευασίας, επειδή απορροφά το λάδι και σου φαίνεται λίγο, μόνο καλό δεν κάνει.

Κίτρινο τυρί στην σαλάτα. Ναι ή όχι;
Αν ναι, τι είδος τυριού; Το γκούντα είναι πεντανόστιμο και πολύ σωστή επιλογή για να ψηθεί στην τοστιέρα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού, όμως ταυτόχρονα είναι γεμάτο σε -εντελώς- περιττά λιπαρά για τη λειτουργία του οργανισμού σου. Προτίμησε το τυρί light με 10% λιπαρά – και αν στην αρχή σου φαίνεται άνοστο, θα το συνηθίσεις που θα πάει -. Μυστικό tip: εγώ λατρεύω το τυρί τύπου cottage, ειδικά με πράσινη σαλατούλα.

Ρίξε μία ματιά στην… ποσότητα
Μήπως τη φορτώνεις με τεράστιες ποσότητες υλικών; Λατρεύω τη σαλάτα Ντάκο, αλλά καταλαβαίνεις και η ίδια ότι όταν το μέγεθος της φέτας που έχεις κόψει ξεπερνάει την ποσότητα της ντομάτας και του ντάκου μαζί κάτι δεν είναι σωστό. Και υγιεινό. Και θρεπτικό. Πόσο ασβέστιο θες και εσύ;

Τα αποξηραμένα φρούτα… μακριά
Υπερβολικά πολλή ζάχαρη, τόση πολλή μάλιστα που θα έπρεπε να απαγορευτεί να τα αποκαλούμε φρούτα. Νόστιμα και το καλό είναι ότι κρατάνε πολύ καιρό, όμως, αν θες να διατυμπανίζεις ότι προσέχεις τη σιλουέτα σου, θα πρέπει να τα πετάξεις έξω από τη σαλάτα σου – μη σου πω και από το σπίτι σου. Άλλωστε, το καλοκαίρι τα φρέσκα φρούτα βρίσκονται σε… υπερπροσφορά.

Ξέχνα το dressing ή μάλλον καλύτερα αντικατέστησε το
Γιατί, άλλο το λάδι μπαλσάμικο, και άλλο η σως μουστάρδας και μαγιονέζας. Μη σου πω ότι εντελώς διαφορετικό είναι ακόμη και το μπαλσάμικο σε μορφή κρέμας με διάφορες γεύσεις, οι οποίες την αποκτούν χάρη στη ζάχαρη τους.

 

 

 

Read More

And More