Σου έχει “ανέβει” η πίεση; Αυτές οι 10 τροφές θα τη ρίξουν σε χρόνο dt!

Κάποιος, μέσα στην ημέρα σου, θα σ’την ανεβάσει, γιατί όλο και κάποιο τρόπο θα βρει, για να σε εξαγριώσει. Ναι, δεν είναι λίγες οι φορές, που η πίεση μας ανεβαίνει απότομα και ο οργανισμός μας παθαίνει ένα μικρό σοκ, αφού αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τόσο γρήγορα. Παράλληλα, το άγχος για να είσαι επιτυχημένη σε όλα οδηγεί, επίσης, την πίεση μας σε υψηλά επίπεδα. Και, φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός συζήτησης, εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας με τα επίπεδα πίεσης στο αίμα.

Άκου προσεκτικά, λοιπόν, τι θα σου πω: υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που σταθεροποιούν την πίεση ή την επαναφέρουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Βασικό συστατικό τους; Το μαγνήσιο. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί το μαγνήσιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, αυξάνει τη ροή του αίματος, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την πίεση μας. Πάντως, περίπου το 30% από εμάς καταναλώνει πολύ λιγότερο μαγνήσιο από ότι θα έπρεπε καθημερινά. Είσαι έτοιμη, λοιπόν, να δούμε ποιες τροφές πρέπει να προσθέσουμε στην Bucket List μας;

– Μπανάνες. Τελικά, όπως έχεις παρατηρήσει μέσα από τη στήλη αυτή, το κίτρινο αυτό φρούτο έχει πολλά οφέλη. Ένα από τα τελευταία; Ότι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο. Τα δύο αυτά στοιχεία μειώνουν την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Άρα, και την πίεση μας.

– Μούρα. Ο αγαπημένος καρπός περιέχει, μεταξύ άλλων, άφθονες αντιοξειδωτικές ενώσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αν καταναλώσεις τις συγκεκριμένες ενώσεις που θα βρεις στα μούρα και τις φράουλες, θα μειώσεις κατά 30% την πιθανότητα να εμφανίσεις υπέρταση.

– Σπανάκι. Με τόσο μαγνήσιο που περιέχει, μήπως, να ανάψεις τώρα το μάτι της κουζίνας και να μαγειρέψεις ένα ζεστό σπανακόρυζο; Ταιριάζει πολύ και με τον καιρό…

– Παντζάρια. Είτε τα προτιμάς σε σαλάτα, είτε ως βασικό συστατικό σε smoothies, ένα είναι το δεδομένο: ότι θα μειώσουν την αρτηριακή πίεση και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

– Ακτινίδια. Περιέχουν το ιδανικό συστατικά για να επανέλθει η πίεση σου σε φυσιολογικά επίπεδα: τη βιταμίνη C.

– Σπόροι κολοκύθας. Πριν από λίγο καιρό, η δική μας διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, σου την είχε προτείνει ως μία από τις καλύτερες τροφές εποχής για να χάσεις βάρος. Τώρα, σημείωσε και μία ακόμα ιδιότητα τους: ελέγχει και σταθεροποιεί την πίεση σου.

– Μαύρη σοκολάτα. Τελικά, αν έχεις νεύρα ή το άγχος σε έχει κατακλύσει, όντως, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας θα σε ηρεμήσει. Να είναι καλά το κακάο που περιέχει σε ποσότητα 70%.

– Λευκά φασόλια. Ο καιρός σε “καλεί” να ντυθείς καλά, γιατί το κρύο μπήκε και επίσημα στη ζωή μας. Μία ζεστή φασολάδα θα ήταν το καλύτερο κυρίως γεύμα σε μία ημέρα που οι θερμοκρασίες θυμίζουν βαρύ χειμώνα.

– Σκόρδο. Το κύριο συστατικό του έχει την εξής (πολύ σημαντική) δράση: αυξάνει την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου του σώματος, γεγονός που βοηθά του μυς να χαλαρώσουν και τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Αντίο υψηλή πίεση, δηλαδή…

– Γιαούρτι. Ναι, σταθεροποιεί (σχεδόν) τα πάντα στο σώμα μας και τα επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα. Ένα από αυτά; Μα φυσικά, η πίεση. Θαυματουργό το γιαουρτάκι και δεν το είχα σε μεγάλη εκτίμηση.

Ciao Adios, υψηλή πίεση…I’m (super) done!

 

Read More

And More