Ταχίνι: ένα super food στη διατροφή σου!

Άγχος, κακή διατροφή, μόλυνση του περιβάλλοντος: επιβαρύνουν την υγεία σου αλλά και τη ζυγαριά σου! Και όμως, μπορείς να προλάβεις τις επιπτώσεις τους υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει τα λεγόμενα “super foods”!
Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου μας εξηγεί ότι “μια τροφή χαρακτηρίζεται ως super food όταν σε μικρή ποσότητα συγκεντρώνει πλήθος ευεργετικών ουσιών και αποτελεί έναν αξιόλογο σύμμαχο στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το ταχίνι, ένα ελληνικό σούπερ τρόφιμο που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, με αποτέλεσμα να διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά του πολύτιμου αυτού σπόρου”.
Ναι, το ταχίνι είναι μια πληρέστατη τροφή και αυτό γιατί περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια και δύναμη, δηλαδή, όπως εξηγεί και ο διατροφολόγος: “συμβάλλει στην πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνης και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Με άλλα λόγια, το ταχίνι αποτελεί ένα «εργαλείο» για όσους θέλουν να προλάβουν την οστεοπόρωση, να προστατεύσουν την καρδιά τους, να ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και γενικότερα, να οχυρώσουν τον οργανισμό τους”.

Μακεδονικό ταχίνι: ο πιο φυσικός σου σύμμαχος!

/Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και 90 χρόνια αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Είναι ένα τρόφιμο απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, που διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, ενός πολύτιμου σπόρου με αναγνωρισμένη αξία από την αρχαιότητα.

Από τότε άλλωστε, το σουσάμι διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μεγάλοι δάσκαλοι της Ιατρικής όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο αναγνωρίζοντας τα πολύτιμα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.


Βάλε το ταχίνι στη ζωή σου, όχι μόνο στη νηστεία αλλά και… κάθε μέρα!

Σε περιόδους νηστείας όπως η Σαρακοστή, ο ρόλος του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, η υπεροχή του ταχινιού σε ασβέστιο και σίδηρο το καθιστά απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό.

Παράλληλα, το ταχίνι αποτελεί βασικό «εργαλείο» στη μαγειρική, καθώς έχει εφαρμογή σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα όπως ταχινόπιτες, ταχινόψωμα κ.α., αντικαθιστά το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κέικ και μπισκότα δίνοντας πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα, αποτελεί μέρος ενός δυναμωτικού πρωινού σε συνδυασμό με μια κουταλιά μέλι πάνω σε μια φέτα ψωμί ενώ όσοι επιθυμούν ένα δυναμωτικό ρόφημα προσθέτουν μια κουταλιά ταχίνι σε φρέσκο χυμό!
Με άλλα λόγια, οι αναρίθμητες επιλογές που προσφέρει η χρήση του σε συνδυασμό με τα οφέλη που έχει για την υγεία κάνουν το ταχίνι άριστη διατροφική επιλογή για κάθε στιγμή της μέρας… κάθε μέρα!

Read More

And More