Τελικά τί είναι σωστό να τρώω το βράδυ; Και τι ώρα;

Πόσες φορές δεν έχεις “κατηγορήσει” το βραδινό γεύμα για εκείνα τα παραπάνω κιλά που πήρες; Μήπως όμως δεν είναι η ώρα της ημέρας, αλλά το τι επιλέγεις να φας που κάνει την διαφορά;

“Συχνά το βραδινό γεύμα αποτελεί μια συνήθεια που «φοβίζει». Πολλοί αποφεύγουν την κατανάλωσή του γιατί θεωρούν ότι τους οδηγεί σε πρόσληψη βάρους” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χριστιάνα Παυλίδου. Φρόντισε λοιπόν, αντί να αποκλείσεις τελείως το βραδινό γεύμα από την καθημερινή σου διατροφή, να διορθώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Ακολούθησε τις συμβουλές της Διατροφολόγου και σύντομα θα δεις αποτελέσματα, που σημαίνει ότι μπορείς να χάσεις ακόμη και κιλά. “Ένα σωστό, ισορροπημένο βραδινό γεύμα μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια ή στην σταθεροποίηση του σωματικού βάρους, εάν καταναλώνεται την σωστή ώρα, στη σωστή ποσότητα.”.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Η πρώτος και χρυσός κανόνας τον οποίο συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι είναι να μην αποκλείεις κάνενα γεύμα της ημέρας. Αντίθετα, όπως εξηγούν το μυστικό βρίσκεται στα μικρά και συχνά γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. “Ο οργανισμός έχει ανάγκη από συνεχή μικρή προσφορά ενέργειας η οποία θα του προσφέρει όλα τα απαραίτητα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας. Μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα μόνο στο μεσημεριανό ή μόνο στο βραδινό θα έχει σίγουρα τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα επιβαρύνει το γαστρεντερικό σύστημα, αφού συνήθως καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα φαγητού, θα έχει δυσκολία ο οργανισμός να το χωνέψει και φυσικά θα μας προκαλέσει αίσθημα «φουσκώματος»”.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΩ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

Όλοι γνωρίζουν την απάντηση στην ερώτηση “τι πρέπει να φάει κανείς το βράδυ”! Η σωστή απάντηση είναι ελαφρύ γεύμα, σίγουρα πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό. Το πόσες θερμίδες βέβαια πρέπει να έχει ένα γεύμα, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από την καθημερινότητά του, την φυσική δραστηριότητα κτλ.

“Το σωστό είναι το γεύμα αυτό, να περιλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από τις θερμίδες του μεσημεριανού γεύματος , π.χ. ενδεικτικά περίπου τις μισές ή τα 2/3, προσφέροντας πάντα τα απαραίτητα συστατικά. Ένα πιάτο που προσφέρει και τις 3 βασικές ομάδες θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και παράλληλα εμπλουτίζεται με φυτικές ίνες παρέχει μια ιδανική σύσταση εφόσον είναι ισορροπημένη” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χριστιάνα Παυλίδου.

Κι αν οι… επιστημονικοί όροι δεν σε βοηθούν να επιλέξεις σωστά τα τρόφιμα για το βραδινό σου η Χριστιάνα Παυλίδου σου εξηγεί:

– Οι πρωτεΐνες περιέχονται στο κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά προϊόντα, το ψάρι κλπ.

– Τα λιπαρά περιέχονται κυρίως στα προστιθέμενα λίπη, όπως π.χ. το ελαιόλαδο , την μαργαρίνη αλλά και αυτά που υπάρχουν στα τρόφιμα.

– Οι υδατάνθρακες περιέχονται στο ψωμί, τα παξιμάδια, τις φρυγανιές, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, τις πατάτες κλπ.

– Οι φυτικές ίνες, περιέχονται στα λαχανικά, τα φρούτα, και τα υδατανθρακούχα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω με κύριες πηγές τα όσπρια, και τα προϊόντα ολικής άλεσης.


ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΩ;

Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, καλό είναι να φροντίσεις να μην πάρεις το βραδινό σου πολύ αργά. Υπολόγισε να υπάρχει ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 ώρες από την ώρα που έφαγες για να έχεις “όνειρα γλυκά!”

“Είναι προτιμότερο να μην αργούμε να καταναλώσουμε το βραδινό γεύμα, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών από τον βραδινό ύπνο ώστε να μπορέσει το στομάχι αλλά και το γαστρεντερικό σύστημα, να το επεξεργαστεί” εξηγεί η Κλίνική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χριστιάνα Παυλίδου.

ΤΟ TLIFE ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Για να μην στίβεις το μυαλό σου για πιάτα που μπορείς να επιλέξεις τα καλοκαιρινά βράδια στο σπίτι ή ακόμη και κατά την βραδινή σου έξοδο, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος σου προτείνει:

Ελαφριά τονοσαλάτα! Τόνος κονσέρβα σε νερό, παξιμάδια ολικής άλεσης νωτισμένα και διάφορα λαχανικά της επιλογής σου (π.χ. μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο και ξύδι ή 1-2 κουταλιές της σούπας από ένα ελαφρύ dressing.

Σάντουιτς με τυρί κρέμα! Τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, ζαμπόν γαλοπούλας και ψητά λαχανικά (πιπεριά, ντομάτα σε φέτες). Ράντισε το σάντουιτς με λίγο ελαιόλαδο ή άλειψε λίγη μαργαρίνη στο ψωμί.

«Κρύα» σαλάτα με ζυμαρικά ολικής άλεσης! Ζυμαρικά ολικής άλεσης, αυγό βραστό, λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά σε κυβάκια και διάφορα λαχανικά της επιλογής σου. Πρόσθεσε και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Σαλάτα ντομάτα. Ετοίμασε μια δροσερή σαλάτα ντομάτα με αγγούρι και λίγο ελαιόλαδο. Συνόδευσέ την με ένα τόστ.

Κρητικό παξιμάδι με τυρί κρέμα. Ένα μεσαίο κρητικό παξιμάδι ή 2-3 μικρά κρητικά παξιμαδάκια αλειμμένα με λίγο τυρί κρέμα και ελιές, το οποίο μπορεί να συνοδευθεί με μια σαλάτα ή με λίγη ντομάτα.

1 μπιφτέκι κοτόπουλου. Συνόδευσέ το με λαχανικά ή ετοίμασε μια αραβική πίτα με σος γιαουρτιού.

“Συνεπώς, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές βραδινού γεύματος που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό αλλά προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της βραδινής πείνας που συχνά νιώθουμε ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου”.

Για να μην πέφτεις λοιπόν για ύπνο με άδειο στομάχι ή να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς επιλέγοντας delivery που είναι βαριά αλλά και παχυντικά, επίλεξε κάποια από τα παραπάνω γεύματα. Αν θες να πάρεις κι άλλες ιδέες για ελαφριά γεύματα μπες στην σελίδα των συνταγών στην κατηγορία light κάνοντας κλικ εδώ.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Χριστιάνας Παυλίδου

Read More

And More