Θα θες να πιεις τον χυμό αυτών των 10 λαχανικών

Είμαι σίγουρη πως θα ακούς παντού πόσο καλό μας κάνει να πίνουμε τον χυμό διάφορων λαχανικών. Ξέρεις όμως ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά για να επιλέξεις και τι θρεπτικά στοιχεία θα πάρεις από τον χυμό του καθενός από αυτά;

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα λαχανικά για να καταναλώσεις των χυμό τους

Λαχανίδα (kale)

Το Kale είναι ένα ευπροσάρμοστο πράσινο λαχανικό με ήπια γεύση που συνδυάζετε τέλεια με άλλα φρούτα και λαχανικά σε χυμούς. Το λαχανικό αυτό είναι μια μεγάλη πηγή αρκετών βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και K. Στην ακατέργαστη μορφή του είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλό σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βήτα-καροτίνης. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες για να βοηθήσουν στην προστασία από καταστάσεις όπως οι νόσοι της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση χυμού kale έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της LDL (κακής) χοληστερόλης.Μια μελέτη σε 32 άνδρες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού λαχανίδας (150 ml) καθημερινά για 3 μήνες μείωσε την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά 10% και ενίσχυσε την πυκνότητα HDL χοληστερόλης κατά 27%.

Καρότο

Λόγω της ελαφρώς γλυκιάς γεύσης και του εντυπωσιακού θρεπτικού προφίλ τους, τα καρότα αποτελούν την ιδανική επιλογή για χυμό. Έχουν χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιοτίνη και κάλιο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία είναι φυτικές χρωστικές ουσίες που λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα. Τα καροτενοειδή περιλαμβάνουν βήτα-καροτένιο, λυκοπένιο, άλφα-καροτένιο και λουτεΐνη. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε καροτενοειδή μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη. Η γλυκύτητα του χυμού καρότου συνδυάζεται καλά με άλλα συνήθως χυμώδη λαχανικά και φρούτα, όπως εσπεριδοειδή, τζίντζερ και τεύτλα.

Τεύτλα

Εκτός από το ζωντανό χρώμα και τη γήινη γεύση τους, τα τεύτλα έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία αν τα καταναλώνεις καθημερινά ως χυμό. Όσον αφορά τη διατροφή, τα τεύτλα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, ένα είδος φυσικής ένωσης φυτών με ισχυρά αποτελέσματα για την υγεία. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι ο πλούσιος σε νιτρικό άλας χυμός των τεύτλων μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση, καθώς και τις αθλητικές και επιδόσεις. Τα τεύτλα όχι μόνο είναι μια υπέροχη προσθήκη στους χυμούς, αλλά και οι φυλλώδεις πράσινες κορυφές τους – που ονομάζονται χόρτα τεύτλων – είναι εξαιρετικά θρεπτικές και μπορούν επίσης να γίνουν χυμός.

Λάχανο

Το λάχανο μπορεί να μην φαίνεται σαν μια προφανής επιλογή για να κάνεις χυμό, αλλά είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο συστατικό. Κάθε μερίδα λάχανου είναι γεμάτη με βιταμίνες Κ και C, μαζί με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, το μαγγάνιο και η βιταμίνη Β6. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών, όπως το το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που δίνει μια ήπια, φρέσκια γεύση στα smoothies και στους χυμούς. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C και προσφέρει μια πλούσια δόση αντιοξειδωτικών όπως η κουρσετίνη, η καμπεφερόλη και η λουτεΐνη. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη σε 27 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σπανακιού για 7 ημέρες μείωσε σημαντικά την συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός σπανάκι έχει σημαντική αντιόξινη δραστηριότητα, καθιστώντας το μια σοφή επιλογή για όσους έχουν παλινδρόμηση οξέος.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που συνδέεται με διάφορα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών μικροθρεπτικών ουσιών, όπως το κάλιο και οι βιταμίνες Α, Β6 και C. Επίσης περιέχει καμπεφερόλη, μια ισχυρή ένωση που έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες, μειώνει τη φλεγμονή και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη σε 960 ανθρώπους έδιεξε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας ημερησίως από πράσινα λαχανικά πλούσια σε καμπεφερόλη και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να επιβραδύνει τα νοητικά προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία.

Μαϊντανός

Αν και πολλές φορές δεν θεωρείται ως τίποτα περισσότερο από ένα βότανο και γαρνιτούρα για το μαγείρεμα, ο μαϊντανός είναι ένα ιδανικό λαχανικό που μπορείς να κάνεις χυμό. Ο μαϊντανός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνες Α, Κ και Γ, οι οποίες συμβάλουν στα πολλά οφέλη του για την υγεία. Σε μία μελέτη βρέθηκε πως, η χορήγηση σε αρουραίους με διαβήτη εκχύλισμα μαϊντανού μειώνει σημαντικά το σάκχαρο του αίματος και βελτιώνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του αίματος, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου (28Trusted Source). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος μαϊντανού σε αρουραίους με προκαλούμενη από το φάρμακο ηπατική βλάβη αύξησε την αντιοξειδωτική κατάσταση και τη συντηρημένη ηπατική λειτουργία.

Αγγούρι

Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη για τον επόμενο χυμό σου.
Έχουν χαμηλές θερμίδες, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγγάνιο και βιταμίνες Κ και C (30). Η προσθήκη αγγουριών στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις ενυδατωμένη, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πεπτική υγεία, τη λειτουργία των νεφρών, τη διαχείριση του βάρους και τη σωματική απόδοση. Επιπλέον, έρευνα με δοκιμαστικό σωλήνα δείχνει ότι το εκχύλισμα αγγουριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα του δέρματος. Αυτό κάνει τον χυμό αγγούρι μια εξαιρετική επιλογή για τις μέρες που περνάς πολλές ώρες στον ήλιο.

Σέσκουλα

Το σέσκουλο είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό, γεμάτο με βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, κάθε μερίδα περιέχει πολλές βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι σημαντικές θρεπτικές ουσίες που διπλασιάζονται ως αντιοξειδωτικά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση κυτταρικών βλαβών στο σώμα σου. Ορισμένες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι το σέσκουλο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη . Σε μια μελέτη διάρκειας 45 ημερών, βρέθηκε πως αρουραίοι με υψηλό σάκχαρο, που είχαν ταϊστεί με εκχύλισμα από σέσκουλα, είχαν πια μειωμένα επίπεδα αυξάνοντας την αντιοξειδωτική κατάσταση και μεταβάλλοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων που ελέγχουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Μπορείτε να προσθέσετε σέσκουλα σε οποιοδήποτε χυμό ή να το χρησιμοποιήσετε στη θέση των πιο συνηθισμένων φυλλωδών χόρτων, όπως το λάχανο και το σπανάκι.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι αποτελούν βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες και είναι ιδανικές για να γίνουν χυμός. Δεν έχουν μόνο χαμηλές θερμίδες αλλά είναι και γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και το φυλλικό οξύ. Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ένωση που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κατανάλωση χυμού ντομάτας έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, αυξάνει το μεταβολισμό και βελτιώνει την ανδρική γονιμότητα. Επιπλέον, ο χυμός ντομάτας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την άσκηση, καθιστώντας τον μια έξυπνη επιλογή για τους αθλητές. Μπορείς να συνδιάσεις τις ντομάτες με σέλινο, αγγούρι και μαϊντανό για έναν δροσιστικό, υγιεινό χυμό.

Read More

And More