Τι είναι τα μέταλλα; Γιατί πρέπει να τα βάλεις στο μενού και σε ποιες τροφές θα τα βρεις;

Τα μέταλλα της διατροφής! Το σώμα έχει ανάγκη από σίδηρο, από χαλκό, αλλά και από ιώδιο και ψευδάργυρο. Ποια είναι όμως τα μέταλλα που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου, σε ποιες τροφές θα τα βρεις και πώς συμβάλουν στη διατήρηση της σιλουέττας σου;

“Τα νεύρα, οι μύες και τα όργανα του σώματος χρειάζονται σωματικά υγρά που να περιέχουν μέταλλα όπως είναι το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς και μας δίνει περισσότερες πληροφορίες:

Ασβέστιο
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των δοντιών και των οστών! Όμως το ασβέστιο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο μεταβολισμό, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες διατροφής δείχνουν πως ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ασβέστιο συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και στην ταχύτερη λιπόλυση.

Σε ποιες τροφές θα το βρεις; Βασική πηγή του είναι τα γαλακτοκομικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι.

Χαλκός
Είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αντιλαμβάνεσαι φυσικά πως η σωστή κυκλοφορία του αίματος στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική για να δώσεις στον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να λειτουργήσει σωστά.

Σε ποιες τροφές θα τον βρεις; Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια, το κρέας (ιδιαίτερα το συκώτι), οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα μανιτάρια και τα δημητριακά.

Ιώδιο
Θρεπτικό συστατικό κλειδί για τη ρύθμιση της ενέργειας του οργανισμού. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, πράγμα που σημαίνει άμεση επίδραση στη λειτουργία του μεταβολισμού και φυσικά πιθανή αύξηση βάρους.

Σε ποιες τροφές θα το βρεις; Οι μεγαλύτερες ποσότητες ιωδίου βρίσκοντα στα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, τα φύκη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σίδηρος
Το Α και το Ω για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Ο σίδηρος συμβάλει στην παρασκευή των αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα. Αν λοιπόν αυτός λείπει, τότε επέρχεται κούραση, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού. Όλα αυτά φυσικά εκτός από απειλή για την υγεία, είναι και μια έμμεση αφορμή να μειωθεί η φυσική δραστηριότητα και να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός.

Σε ποιες τροφές θα τον βρεις; Συκώτι, στρείδια, μύδια, αποξηραμένα βερύκοκα, ταχίνι, πασατέμπο και φυσικά κόκκινο κρέας.

Μαγνήσιο
Βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη των οστών. Συμβάλλει στη λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Πρόκειται για δύο λειτουργίες με άμεση επίδραση στο βάρος, αφού το σώμα αντιδρά καλύτερα στην πρόσληψη τροφών και καίει θερμίδες σωστά και συστηματικά.

Σε ποιες τροφές θα τον βρεις; Πλήρη δημητριακά, φρούτα, σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Φώσφορος
Πολύ σημαντικός για την υγεία των νεύρων και των μυών. Αντιλαμβάνεσαι πως ένα υγιές μυικό σύστημα είναι η βάση για να δουλεύει καλύτερα ο μεταβολισμός σου και το σώμα σου γενικότερα, ειδικά στην περίπτωση που έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου κάποια φυσική δραστηριότητα.

Σε ποιες τροφές θα το βρεις; Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο που συναντάται σχεδόν σε όλες τις τροφές και μπορείς να το προσλαμβάνεις αν ακολουθείς ένα ισορροπημένο διατολόγιο τόσο από το γάλα, όσο και από το κρέας ή το τυρί.

Νάτριο
Η πιο απλή του μορφή είναι το αλάτι φυσικά και παρά το γεγονός πως έχεις ακούσει πως σου κάνει κακό, αυτό συμβάινει μόνο όταν το παρακάνεις με το αλάτι ή τις επεξεργαμένες αλμυρές τροφές. Το νάτριο ως μέταλλο βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης και στη διατήρηση σε ισορροπία της βάσης οξέων του σώματος. Είναι απαραίτητο στην ισορροπία της ποσότητας νερού στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Στη κατάλληλη λοιπόν ποσότητα συμβάλει στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, που γνωρίζεις πολύ καλά πως είναι σημαντική τόσο για τη σιλουέτα σου, όσο και για την ομορφιά και τη λάμψη σε δέρμα και μαλλιά.

Ψευδάργυρος
Συμβάλλει πολύ στην φυσιολογική ανάπτυξη ολόκληρου του σώματος μας.. Συμμετέχει επίσης στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και επιπλέον έχει πρωτεύουσα σημασία για το μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Σε ποιες τροφές θα το βρεις; Κόκκινο κρέας, ψάρια και πουλερικά, φυστίκια, φυστικοβούτυρο.

Read More

And More