Της εποχής: Τα φρούτα και λαχανικά που φέρνει το Φθινόπωρο

Καλό Μήνα! Το φθινόπωρο ήρθε και μαζί του φέρνει τα φρούτα και τα λαχανικά του. Φρέσκα, πολύχρωμα, θρεπτικά. Τα βρίσκεις στο μανάβικο ή στα ράφια του σούπερ – μάρκετ. Τα αγοράζεις και τα απολαμβάνεις είτε μόνα τους, είτε ως βασικό υλικό σε ευφάνταστες συνταγές. Γνωρίζεις ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που μας προσφέρει σε αφθονία το φθινόπωρο; 

Μήλα
Ένα την ημέρα είναι ικανό να κάνει τον γιατρό πέρα. Το έχεις ακούσει αμέτρητες φορές και – ναι! – έχει βάση. Τα μήλα περιέχουν φλαβονοειδή, μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών καθώς και διάφορους τύπους καρκίνου. Οι ειδικοί στα συστήνουν. Αν δεν σου αρέσουν σκέτα ως σνακ, δοκίμασε να προσθέσεις μερικές φέτες του σαρκώδους φρούτου στη σαλάτα σου. Θα την απογειώσει.

Αχλάδια
Ο καλύτερος φίλος του μήλου. Τα αχλάδια είναι μια τροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτών φυτικών ινών. Χορταίνεις και αδυνατίζεις, δύο στα ένα. Καταλαβαίνεις τι πετυχαίνεις. Μειώνεις τη χοληστερίνη, χορταίνεις με τον πιο νόστιμο τρόπο και ενυδατώνεσαι. Φθινοπωρινό όνειρο.

Μανταρίνια
Μικρά και πεντανόστιμα. Λαχταριστά και δροσιστικά. Eίναι ιδανική πηγή διαλυτών ινών, βιταμίνης C και πολλών άλλων αντιοξειδωτικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μαγικό φρούτο έχει ουσίες (φυτικές ίνες, βιταμίνη C) που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Τα χαμηλά επίπεδα της ινσουλίνης σημαίνουν ότι το σώμα σου μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την τροφή για ενέργεια και να μην την αποθηκεύσει ως λίπος.

Cranberries
Μπορεί να μην τα γνωρίζεις, αλλά τα κράνα όχι μόνο είναι ένας υγιής καρπός με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου για ασθένειες των ούλων, έλκη, καρδιοπάθειες και καρκίνο. Επίσης, περιέχουν ανθοκυανίνες, τα υγιή αντιοξειδωτικά της καρδιάς. 

Ρόδι
Το φρούτο της καλοτυχίας! Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη κάθε μία από εμάς. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Λωτοί
Μικρές, φρουτένιες μπουκίτσες απόλαυσης! Όταν δεν είναι ώριμο, ίσως έχει μια εξαιρετικά πικάντικη γεύση, για αυτό είναι σημαντικό να τους αφήσεις να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το φαγητό. Σε σύγκριση με τα μήλα, οι λωτοί μπορούν να θεωρηθούν μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή χάρη στις διαιτητικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα τους.

Κολοκύθες
Οι κολοκύθες με πλούσια ιστορία και πολλά οφέλη για την υγεία κερδίζουν το δικό τους σημείο στη λίστα μας. Η κολοκύθα είναι μια από τις καλύτερες πηγές α- και β- καροτένιου, τα οποία μετατρέπονται σε ρετινόλη για την προώθηση της υγιούς όρασης και της κυτταρικής ανάπτυξης. Για αυτό, μην διστάσεις να τις προσθέσεις στη διατροφή σου πριν από το… Halloween! 

Γλυκοπατάτες
Λατρεμένες και πεντανόστιμες! Αυτές οι πορτοκαλί ομορφιές έχουν την καλύτερη γεύση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, την εποχή αιχμής τους. Είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τις ανεπάρκειες σε βιταμίνη Α, να προωθήσουν την υγιή της όρασης και να παράγουν ρετινόλη. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C και όταν τρώγονται με το δέρμα τους, μια μεσαία πατάτα μπορεί να δώσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Γογγύλια
Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και προσφέρουν 2-3g φυτικές ίνες ανά μερίδα. Τα γογγύλια ανήκουν στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια των Βρυξελλών και περιέχουν μία συγκεκριμένη ουσία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο, ιδιαίτερα τον καρκίνο του μαστού.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Για το τέλος, σου άφησα τα πιο γνωστά λαχανάκια της κουζίνας. Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, διαθέτουν υψηλές συγκεντρώσεις που φροντίζουν τη γραμμή σου και εξασθενούν την εμφάνιση φαινομένων, όπως τη δυσκοιλιότητα. 

Read More

And More