Το κρύο ανοίγει την όρεξη, άρα παχαίνει! Smart Tips για να αντιμετωπίσεις το χειμώνα

Τελικά το κρύο σε κάνει να πεινάς περισσότερο; Κι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει πως θα τα καταφέρεις να αποφύγεις τα παραστρατήματα και να μην το παρακάνεις; Ο Διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει smart tips για να αντιμετωπίσεις το κρύο, να πάψεις να πεινάς και φυσικά αυτό, να μην στοιχίσει στη σιλουέτα σου.

Είναι αλήθεια πως χρειαζόμαστε περισσότερα λιπαρά όταν κάνει κρύο;

Φταίνε όντως οι χαμηλές θερμοκρασίες ή μήπως είναι που όσο πλησιάζουν οι γιορτές το τραπέζι είναι πάντα πιο φορτωμένο; Ο διαιτολόγος εξηγεί: “Ναι, είναι αληθές γεγονός ότι κατά την περίοδο του χειμώνα το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται περισσότερο λίπος, ώστε να μπορέσει να παραγάγει οποιαδήποτε κίνηση – έργο”! Λογικό αν σκεφτείς πως χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθείς και να κάνεις τις δουλειές σου.
“Αξίζει να σκεφθούμε ότι ακόμη και η καρδιά περιλαμβάνει λίπος πράγμα το οποίο μας δείχνει ότι στα φυσιολογικά όριά του, δρα ευεργετικά προς την προστασία της υγείας του οργανισμού” σημειώνει ο κ. Κριαράς.

Το γεγονός όμως πως έχεις ανάγκη από πιο λιπαρές τροφές δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το να καταφύγεις σε πίτσες, σουβλάκια, κόκκινο κρέας και λιπαρά γλυκά.

Η λίστα με όσα πρέπει να κάνεις…
Ζητήσαμε από το διαιτολόγο τις πιο βασικές συμβουλές για να αισθανθείς καλύτερα με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε μερικά παραπάνω κιλάκια στη ζυγαριά σου.

1. Μαγιονέζες, κρέμες γάλακτος, αλλαντικά… ΤΕΛΟΣ!

2. Μην ξεχνάς το νερό. Όχι μόνο μαζί με το φαγητό, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, το νερό θα βοηθήσει τον μεταβολισμό σου να λειτουργεί καλύτερα. Είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).

3. Συχνή κατανάλωση φρούτων. Η ενέργεια, προερχόμενη από τα φρούτα θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας «κρατάει» χορτάτους για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

4. Μείωσε το αλκοόλ που συμβάλει έντονα σε υπογλυκαιμικά επεισόδια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα μας κάνει να πεινάσουμε περισσότερο και να ζητήσουμε γλυκό ή λιπαρό τρόφιμο.

Τι να φας για να κόψεις την πείνα
Καλές οι οδηγίες όμως εσύ θέλεις να ξέρεις πιο συγκεκριμένα. Τι μπορείς να φας για να αισθανθείς χορτάτη και ήρεμη, χωρίς να τρέμεις στην ιδέα πως θα πάρεις βάρος;

– Κατανάλωσε άπαχη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία βοηθά να κρατήσει τους πόθους μας υπό έλεγχο.

Κι όταν λέμε άπαχη πρωτεΐνη; Οι καλύτερες επιλογές πρωτεϊνών είναι γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κοτόπουλο, στήθος πάπιας, φιλέτο χοιρινό, ψάρια και τα οστρακοειδή.

– Επίλεξε μήλα: κατά την πέψη τα μήλα παράγουν την ορμόνη GLP-1, η οποία στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει κορεσμός από το φαγητό έτσι ώστε η πρόσληψή του να είναι λιγότερη. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ενός μήλου πριν από το γεύμα μειώνει κατά 15% την τάση για λήψη περισσότερης τροφής.

– Απόλαυσε πράσινο τσάι: 3-6 κούπες πράσινο τσάι τη μέρα επιταχύνουν κατά 40% το ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει την ενέργεια των κυττάρων, ενώ ο ρυθμός καύσης του λίπους αυξάνεται. Το γεγονός αυτό, οφείλεται στον συνδυασμό της καφεΐνης και των φλαβονοειδών που περιέχονται στο πράσινο τσάι είτε αυτό πίνεται κρύο, είτε ζεστό.

– Προτίμησε το λεμόνι: Τα λεμόνια περιέχουν πικτήνη και κιτρικό οξύ, ουσίες που καταπολεμούν την αποθήκευση λίπους στο σώμα και επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης. Ως επακόλουθο διαρκεί περισσότερη ώρα η αίσθηση κορεσμού και δεν πεινάς.

– Βάλε καυτερές πιπεριές στα φαγητά σου (και στην ζεστή σοκολάτα σου!): Η καψακαϊνη, η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο που προκαλεί η πιπεριά, αποδείχθηκε ότι μειώνει τις λιγούρες και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Μάλιστα αυτή η επίδραση παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό σε άτομα τα οποία δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν κοφτερά φαγητά.

Τι να φας για να μην κρυώνεις
Τι λείπει για να είσαι έτοιμη να τα βάλεις με τον χειμώνα; Ναι, εκτός από το καλοριφέρ και μερικές προτάσεις για πιάτα και τρόφιμα που βοηθούν το σώμα σου να ζεσταθεί και να αισθανθεί καλύτερα στο κρύο.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς προτείνει. Ο άγριος σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο γαύρος και οι σαρδέλες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θα προσφέρουν πιο γρήγορα το αίσθημα της ζέστης και της ευφορίας του οργανισμού. Επίσης, αξίζει να γνωρίζουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, παίζουν θετικό ρόλο στη διάθεση, απώλεια μνήμης, και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, και μείωση της φλεγμονής

Τέλος, γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα ή χωρίς λιπαρά θα σε βοηθήσουν να νιώσεις τη θαλπωρή και τη ζέστη που έχεις ανάγκη. “Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κάτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και τυριά), ίσως το ασβέστιο δεν δυναμώνει μόνο τα οστά, αλλά και προστατεύει την καρδιά, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού” εξηγεί ο κ. Κριαράς

Read More

And More