Τροφές που θα διώξουν τα σημάδια της ακμής

Ταλαιπωρείσαι κι εσύ από ενοχλητική ακμή; Δες τις τροφές που μπορείς να επιλέξεις για να την περιορίσεις! Αν και είναι γνώρισμα της εφηβικής ηλικίας, πολλές φορές η ακμή παραμένει για αρκετά χρόνια.

“Η ακμή αποτελεί δερματολογική πάθηση, η οποία δεν εξαρτάται από την εθνικότητα, το φύλο ή την ηλικία. Συχνότερα εμφανίζεται στις ηλικιακές ομάδες 12- 24 ετών και οφείλεται συνήθως στη επίδραση της τεστοστερόνης, η οποία παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία των σμηματογόνων αδένων” επισημαίνει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Όταν συμβαίνει αυτό, η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται και δεν γίνεται να απελευθερωθεί από τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται μόλυνση και πρήξιμο, σημάδια που αποτελούν την κλινική εικόνα της ακμής.

Μπορεί όμως η διατροφή να βοηθήσει;

Η κ. Καπώλη επισημαίνει την σχέση της διατροφής με την πρόληψη ή ακόμη και την θεραπεία της ακμής. Αν και οι επιστήμονες έχουν έρθει πολλές φορές σε διαφωνία μεταξύ τους για την σχέση διατροφής και ακμής, υπάρχουν πολλές τροφές που θα βοηθήσουν το δέρμα σου να “ανασάνει” και να απαλλαγεί από τα αντιαισθητικά σημάδια της ακμής:

– Βιταμίνη Α: Είναι η πλέον συνηθισμένη βιταμίνη, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται στα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της ακμής. Η θεραπευτική της δράση οφείλεται κυρίως στην ικανότητά της να μειώνει την παραγωγή σμήγματος. Επίλεξε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως γάλα, καρότα, αλλά και σικώτι. Επειδή όμως η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α, ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης φρόντισε να τρως παράλληλα ψάρια όπως σολομό, πέστροφα, αλλά και αμύγδαλα, φουντούκια και ηλιόσπορους που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και έτσι εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες της βιταμίνης Α.

Οστρακοειδή, μοσχάρι και σαρδέλες. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο που σύμφωνα με έρευνες, έχει ανακαλυφθεί πως άτομα με ακμή έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην απελευθέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξεών από τους σμηγματογόνους αδένες.

Νερό. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και έτσι συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακμής.

Τι να αποφύγω;

Όπως είναι φανερό, όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά κάνουν το πρόβλημα πιο έντονο. Έτσι η Κλινική Διαιτολόγος – Διαιτροφολόγος Γεωργία Καπώλη τονίζει πως θα πρέπει να αποφύγεις γαλακτοκομικά με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά, γλυκά, κέικ και το βούτυρο, που αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος.

Είναι αλήθεια πως πρέπει να κόψω και την σοκολάτα;

Για χρόνια άκουγες τις φίλες σου να σου απαγορεύουν τη σοκολάτα για να μην επιδεινώσεις το πρόβλημα της ακμής. Ευτυχώς, τα νέα από το μέτωπο της διατροφής είναι καλά! Σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Γεωργία Καπώλη “Η σοκολάτα απενεχοποιήθηκε από την κατηγορία πως προκαλεί ακμή, μιας και η κατανάλωσή της δεν βρέθηκε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του βακτηρίου acnevulgaris, που προκαλεί την ακμή”!

Read More

And More