Βιταμίνη D: 7 τροφές για να την προσφέρεις στον οργανισμό σου

Είναι η πιο γνωστή βιταμίνη. Αυτή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου, δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού σου, και έχεις περισσότερο ανάγκη το καλοκαίρι. Μην ξεχνάς ότι στη χώρα μας επικρατεί αυτό που ειδικοί ονομάζουν μεσογειακό παράδοξο. Μπορεί ο ήλιος να βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D, όμως, όλοι κάπως έχουμε έλλειψη σε αυτήν. Εκεί έρχεται η διατροφή να συμπληρώσει το κενό. Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

Σολομός
Ένα λιπαρό ψάρι που αγαπά τη σιλουέτα και το σώμα σου. Πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, κάλιο, ω-3 λιπαρά, γεύση, χρώμα και ελάχιστες θερμίδες. Εσύ χορταίνεις, όσο ο οργανισμός σου απορροφά μία καθόλου ασήμαντη ποσότητα βιταμίνης D, η οποία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν επιλέξεις σολομό ιχθυοπωλείου. Λίγο λεμόνι για την απαραίτητη αποτοξίνωση και έτοιμο το μεσημεριανό σου.

Στρείδια
Δίνουν στο καλοκαίρι τη δροσιά και την αίσθηση by the sea που ανάγκη έχεις πολλή. Εκτός από γεύση που θα γαργαλίσει τον ουρανίσκο σου και αφροδισιακή διάθεση, τα στρείδια είναι πλούσια στη βιταμίνη που ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. 

Αβγά
Αν τώρα που άνοιξαν τα γυμναστήρια, έβαλες τα αθλητικά σου και ξεκίνησες τα ροκανίσματα, τότε γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι η διατροφή σου πρέπει να περιλαμβάνει τροφές που φροντίζουν τους μύες σου και σε βοηθούν να δεις γρηγορότερα αποτελέσματα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Όπως τα αβγά που την ίδια στιγμή δυναμώνουν τη βιταμίνη D.

Πορτοκάλι
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή. Ούτε από το πρωινό σου. Πέντε λεπτά αρκούν για να στύψεις με τα χεράκια σου τα φρέσκα πορτοκάλια που έχεις στο καλάθι στην κουζίνα και να ξυπνήσεις τον οργανισμό σου με άφθονη βιταμίνη D και στοιχεία που μόνο θρεπτικά τα λες. 

Μανιτάρια
Είναι η τροφή που είτε τρελαίνεσαι για τη γεύση τους, είτε όχι. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τότε ετοιμάσου να επωφεληθείς από τα οφέλη του μοναδικού λαχανικού που παράγει τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Αν πάλι είσαι λίγο πιο διστακτική, δοκίμασε να τα προσθέσεις επικουρικά σε γεύματα σου, όπως παραδείγματος χάρη τη σαλάτα σου.

Τόνος
Ήξερες ότι μία κονσέρβα με το αγαπημένο σου ψάρι μπορεί να προσφέρει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη D που χρειάζεσαι καθημερινά; Και το καλύτερο; Μπορείς να τη συνδυάσεις με πληθώρα φαγητών, όπως, για παράδειγμα, γεμιστά. Ή να χρησιμοποιήσεις τον τόνο σου ως συμπλήρωμα στα ζυμαρικά σου. Έμπνευση έχεις. Επιλογές επίσης. Τώρα, και τη βιταμίνη που χρειάζεσαι.

 

Δημητριακά
Ναι, καλά διάβασες. Μπορεί εσύ να τα παραλείπεις για να γλιτώσεις χρόνο – ειδικά αν μόλις επέστρεψες στη δουλειά, όμως, έτσι χάνεις τη βιταμίνη D που κρύβεται στις νιφάδες των δημητριακών σου. Αν δεν σου αρέσουν με γάλα, ετοίμασε απλά μερικές σπιτικές μπάρες για να τις έχεις μαζί σου κάθε στιγμή. 

Read More

And More