Βούτυρο ή μαργαρίνη; Η επιστήμη… μίλησε!

Βούτυρο ή μαργαρίνη είναι καλύτερο για τη διατροφή σου, την υγεία σου αλλά και τη σιλουέτα σου; Η επιστήμη… μίλησε και σου έχει την απάντηση!

Μια πρόσφατη, σημαντική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καταλήγει στο ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα μειώνεται-στατιστικά-σημαντικά όταν τα κορεσμένα λιπαρά αντικατασταθούν με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες ή με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Χαρακτηριστικά η μελέτη αναφέρει ότι τα τρόφιμα όπως η μπριζόλα, η σοκολάτα, τα σκληρά τυριά, το πλήρες γάλα και το αγελαδινό βούτυρο είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά που είναι κακά για την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες βρήκαν ότι η υψηλότερη συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών που υπάρχει στα συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντικαθιστώντας ακόμα και το 1% της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 4-8%.

Πώς μετατρέπουμε, λοιπόν, τα επιστημονικά δεδομένα σε απλές καθημερινές λύσεις; Δες τι μπορείς να αντικαταστήσεις με τι για το καλό της υγείας σου:

  • τις μπριζόλες και τα κόκκινα κρέατα με πουλερικά και λιπαρά ψάρια
  • τα σκληρά τυριά με τυριά όπως μυζήθρα και ανθότυρο, ακόμα και τα τυριά που έχουν την επιγραφή ότι είναι μειωμένα σε λιπαρά
  • το πλήρες γάλα με ημιάπαχο.
  • το αγελαδινό βούτυρο με τις μαλακές μαργαρίνες τύπου βιταμ
  • τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα σνακ (κρουασάν, μπισκότα) με ένα φρούτο.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί ασπίδα για την υγεία της καρδιάς μας. Από σήμερα, λοιπόν, προσπάθησε να αντικαταστήσεις τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά με τρόφιμα που είναι φτωχά ή ελεύθερα αυτών και είναι εξίσου νόστιμα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αν επιλέγεις φυτικά τρόφιμα αντί των αντίστοιχων ζωικών. Να θυμάσαι πάντα ότι και οι πιο μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινή σου διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σου αλλά και της σιλουέτας σου!


Με τη συνεργασία της Μαρίας-Ραφαηλίας Θεοδώρου, τελειόφοιτης Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και την επιμέλεια της Μαργαρίτας Στεργίου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου-M.Sc. στη Διατροφή & Επιστήμη Τροφίμων, Université Bordeaux I, Γαλλία M.Sc. στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Read More

And More