Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσες θερμίδες έχουν; Όσα πρέπει να γνωρίζεις…

Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη, θαλπωρή, ζεστασιά και… γλυκά. Ναι, είναι η εποχή που τα μελομακάρονα σου κλείνουν το μάτι, οι κουραμπιέδες χαϊδεύουν απαλά τον ουρανίσκο σου και οι δίπλες τους γευστικούς σου κάλυκες. Αυτά τα παραδοσιακά γλυκά “κρύβουν” μέσα τους όλη τη νοστιμιά των γιορτών. Αλήθεια, γνωρίζεις πόσες θερμίδες έχουν; Ποια από τα τρία προσφέρει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στο σώμα σου; Ποιο θα τσαλαπατήσει λιγότερο τη σιλουέτα σου; Η, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ιωάννα Βλάχου, απαντά στα ερωτήματα μας! 

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται χωρίς βούτυρο και άρα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή εκείνα τα λιπαρά που βλάπτουν την υγεία μας. Αντιθέτως, η παρασκευή τους με ελαιόλαδο, αλλά και τα καρύδια που περιέχουν, προσφέρουν στον οργανισμό τόσο μονοακόρεστα, όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Ένα μελομακάρονο 30 γρ. αποδίδει 180 θερμίδες και 7 γρ. λίπος.

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες εξαιτίας της παρασκευής τους με βούτυρο περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ η παρουσία της ζάχαρης δε προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ωστόσο, τα αμύγδαλα που περιέχουν, αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένας κουραμπιές 30γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 8,55 γρ. λίπος.

Δίπλες

Οι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και λιπαρά. Προτιμήστε για την παρασκευή τους τη χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και όχι σπορέλαιου, ώστε να επωφεληθείτε από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Παράλληλα, το μέλι και η κανέλα προσδίδουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το σουσάμι και τα καρύδια, που συχνά χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις δίπλες, δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Μία δίπλα 45γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 3,5 γρ. λίπους.

Αντί λοιπόν να ψάχνετε τρόπους για να αποφύγετε τη κατανάλωση των γλυκών αυτών εδεσμάτων, φροντίστε απλά να αποφύγετε τις υπερβολές. Να θυμάστε ότι κανένα τρόφιμο στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία δεν θεωρείται απαγορευτικό όταν η κατανάλωση του χαρακτηρίζεται από σύνεση και μέτρο!

 

Read More

And More