Υψηλές θερμοκρασίες: Οι τροφές που μπορείς να καταναλώσεις και εκείνες που καλό είναι να αποφύγεις

Το καλοκαίρι είναι φέτος πραγματικά καυτό. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν γίνει η νέα σου καθημερινότητα. Το ξέρεις, το γνωρίζεις και για αυτό ψάχνεις τρόπους να… σωθείς. Σύμμαχος σου; Μα, φυσικά, η διατροφή. Ναι, καλά διάβασες. Υπάρχουν μερικές τροφές που είναι… ταμάμ για τις ζεστές ημέρες και εκείνες που καλό είναι να αποφύγεις. Τις γνωρίζεις; Για τσέκαρε…

Η απαραίτητη Shopping List
Πεπόνι
Ανήκει στα καλοκαιρινά φρούτα. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι τα φρούτα της συγκεκριμένης εποχής σε ενυδατώνουν και σε δροσίζουν με ελάχιστες θερμίδες. Το πεπόνι συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και στις ιδιαίτερα χρήσιμες Α και C, ενώ έχει πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα που συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Δροσιά και αδυνάτισμα μαζί. Win – Win.

Λεμόνι
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (καλό για το ανοσοποιητικό σου) και νερό. Μπορείς είτε να το προσθέσεις ως συστατικό του φαγητού σου ή να ακολουθήσεις το χρυσό quote: when life gives you lemons, do a lemonade.

Καρπούζι
Αν γυρίσεις το χρόνο πίσω, θα θυμηθείς τη μαμά σου να σου λέει (ξανά και ξανά) ότι το να τρως καρπούζι είναι σαν να πίνεις νερό. Άρα, αφού το καρπούζι ισοδυναμεί με νερό και νερό σημαίνει ενυδάτωση, καταλαβαίνεις γιατί το συγκεκριμένο καλοκαιρινό φρούτο πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή σε μία ημέρα υπερβολικά ζεστή.

Αγγούρι
Ή αλλιώς η τροφή που μπορεί να σε δροσίσει εύκολα, αφού πάει με όλα. Ως κύριο συστατικό στη σαλάτα σου ή ως μέρος ενός χορταστικού sandwich. Η αιτία που ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Γιαούρτι
Πέρα από το ότι μπορεί να δροσίσει τον οργανισμό σου, το γιαούρτι σε βοηθάει και σε άλλους σου στόχους: στο αδυνάτισμα και στην απόκτηση επίπεδης κοιλιάς. Δοκίμασε να το συνδυάσεις με μερικά φρούτα εποχής ή λίγο μέλι.

Θαλασσινά
Καλοκαίρι χωρίς ψάρια; Αυτό δεν γίνεται! Έχουν λίγες θερμίδες, σε φέρνουν πιο κοντά στις διακοπές και δίνουν καλοκαιρινή γεύση στον ουρανίσκο σου. Η σύνθεση και τα θρεπτικά τους στοιχεία ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος, προσφέροντας σου εσωτερική ενυδάτωση. Απόφυγε να τα συνοδεύσεις με κάτι που “κρύβει” αρκετό αλάτι, για ακόμα περισσότερη δροσιά και λιγότερες θερμίδες.

Όσα καλό είναι να αποφύγεις ή να περιορίσεις
Αβγά
Μπορεί να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και ιδανικά για εσένα που γυμνάζεσαι, όμως, καλό είναι τις ζεστές μέρες να τα αποφύγεις. Και αυτό, γιατί η σύνθεση τους ίσως σου προκαλέσει μία μικρή ζαλάδα και απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Και – πίστεψε με! – όταν ο υδράργυρος είναι στα πάνω του, δεν θέλεις τίποτα από τα δύο.

Μπιφτέκια και κρεατικά
Το αν είναι το αγαπημένο σου κυρίως δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Κράτησε το τελευταίο και συνδύασε το με την πληροφορία ότι η πέψη της πρωτεΐνης γεννά μία διαδικασία γνωστή ως “θερμογένεση”.

Μάνγκο
Ένα από τα πιο εξωτικά φρούτα που βρίσκεις αυτή την εποχή στο σούπερ – μάρκετ. Όσο και να σου αρέσει η γεύση και η υφή του, προσπάθησε να αποφύγεις να το καταναλώσεις τις μέρες του καύσωνα, αφού κάτι τέτοιο μόνο τη θερμοκρασία δεν θα ρίξει. Κάθε άλλο!

Σπαράγγια
Είναι στην εποχή τους και συνοδεύουν τέλεια τα κρεατικά σου, αν κάνεις δίαιτα. Τις μέρες, όμως, σαν τη σημερινή με θερμοκρασία υψηλή, απόφυγε και τα δύο. 

Παγωτό
Ωχ! Μπορεί να είναι η πρώτη σου διέξοδος τις μέρες μίνι καύσωνα, όμως, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς αυτή σου την επιλογή. Ναι, η φράουλα, η βανίλια, η σοκολάτα και το λεμόνι είναι οι αγαπημένες σου γεύσεις και για λίγα λεπτά δροσίζουν τον ουρανίσκο σου. Μετά όμως; Μάλλον, το αντίθετο. Η πέψη κρύων τροφών προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του κορμού του σώματος, όσο αυτό προσπαθεί να αντισταθμίσει την ψύξη που προκαλείται από εκείνες. Έτσι, αντί τελικά να ρίξεις τη θερμοκρασία στο σώμα σου, θα την ανεβάσεις.

Read More

And More