Έτοιμες σαλάτες: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να μην τα κάνεις… σαλάτα!

Είσαι και εσύ τύπος που λατρεύει να τρώει φρέσκα λαχανικά, πασχίζει να βρει χρόνο να πάει στο μανάβικο και, εν τέλει, no time = no vegetable; Αν ναι, Join The Club. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ η σαλάτα με φρέσκα υλικά (και ειδικά η πράσινη), αφού θεωρώ ότι το πιο εύκολο γεύμα που μπορεί να φτιάξει κανείς είναι ένα μπολ γεμάτο από σαλάτα και κοτόπουλο ή ψάρι. Όχι, δεν είμαι Fitness Addict. Απλά, ο ουρανίσκος μου ικανοποιείται αρκετά από το συγκεκριμένο συνδυασμό.

Δε σου έχω πει ακόμα το μυστικό μου: Επειδή, όπως καταλαβαίνεις, με τις υποχρεώσεις να με “κυνηγούν” (στη λίστα, πρόσθεσε και εκείνο που πάντα συμβαίνει την τελευταία στιγμή και ανατρέπει το πρόγραμμα) είναι λίγο δύσκολο να προμηθευτώ φρέσκα λαχανικά. Έτσι, καταφεύγω στη λύση της έτοιμης σαλάτας. Ξέρεις αυτά τα ωραιότατα σακουλάκια γεμάτα με έτοιμες, πλυμμένες και κομμένες σαλάτες. Το μόνο τους αρνητικό είναι ότι αν ξεχαστείς και τις αφήσεις τρεις μέρες στο ψυγείο, θα χαλάσουν.

Τι άλλο, όμως, πρέπει να προσέξεις, όταν αγοράζεις έτοιμες σαλάτες;

– Πρόσεξε καλά την ημερομηνία λήξης. Όχιιιι, δε λήγουν όλες οι σαλατούλες που υπάρχουν στο ράφι την ίδια ημερομηνία. Συνήθως, μπροστά – μπροστά τοποθετούνται οι σαλάτες που λήγουν πρώτες. Για αυτό, άκου τι πρέπει να κάνεις: Παρατήρησε πολύ καλά την ημερομηνία που γράφει το σακουλάκι, ψάξε όσο πιο πίσω μπορείς και αγόρασε τη δεύτερη από το τέλος σαλάτα. Θα λήγει μία ή δύο ημέρες μετά την μπροστινή. Τσεκαρισμένο.

– Μην επιλέξεις προμαγειρεμένα λαχανικά. Σίγουρα, το δέλεαρ είναι πολύ μεγάλο. Όμως, καλύτερα να επιλέξεις τα ωμά, αφού έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

– Προσπάθησε να μην ακουμπάς τις σαλάτες με τα χέρια σου. Προτίμησε να φορέσεις γάντια μίας χρήσεως. Πιο πιθανόν είναι να κουβαλάς εσύ περισσότερα μικρόβια, παρά η σαλάτα στη συσκευασία.

– Πλύνε τα λαχανικά μόνο με νερό. Η πρώτη σου ανησυχία είναι σίγουρα αν τα μικρά λαχανικά είναι καλά καθαρισμένα. Όσο και να σου δημιουργεί ανασφάλειες, οι ειδικοί συνιστούν ότι είναι προτιμότερο να τα πλύνεις με νερό, παρά να ρίξεις πάνω τους άπλετο ξύδι.

– Τσέκαρε το χρώμα των λαχανικών. Αν δεις ότι κάποιο είναι λίγο μαύρο ή όχι και τόσο ώριμο, καλύτερα να αφήσεις τη σαλάτα στο ράφι της. Συμβαίνουν και ατυχήματα…

– Όσο και αν σου αρέσει μία συγκεκριμένη σαλάτα, προτίμησε να συνδυάσεις δύο ή τρεις. Εξασφαλίζεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα οι γευστικοί σου κάλυκες απολαμβάνουν διαφορετικές γεύσεις.

– Ρίξε μία ματιά στην κατάσταση της συσκευασίας. Μία μικρή τρυπούλα με αέρα μπορεί να καταστρέψει τη σαλάτα σου (και ίσως και το στομάχι σου). Για αυτό, τα μάτια σου δεκατέσσερα.

– Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα. Μας βοηθά να μάθουμε πολύ περισσότερα για το προϊόν από όσα νομίζεις.

Read More

And More