Έτσι θα χάσεις αποτελεσματικά βάρος

Όπως όλες μας, θα έχεις αναρωτηθεί σίγουρα κι εσύ κάποια στιγμή, γιατί δεν πετυχαίνει η διαίτά σου ή γιατί τα αποτελέσματά της είναι πρόσκαιρα. Είναι πολύ πιθανό να μην κάνεις την σωστή διατροφή για το σώμα σου ή να ακολουθείς συμβουλές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, μέλος της ομάδας Logodiatrofis.gr, Γεωργία Τσικουδάκη, σου λέει παρακάτω ποια είναι τα λάθη που ενδεχομένως κάνεις και πως να τα διορθώσεις.

Είστε έτοιμοι να αδυνατίσετε; Με το να ακολουθήσετε κάποια βασικά πράγματα για την απώλεια βάρους, μπορείτε να μάθετε πώς να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, να βελτιώσετε την υγεία σας και τελικά να φτάσετε στον επιθυμητό σας στόχο όσον αφορά στην απώλεια βάρους.

Η καλύτερα δίαιτα για εσάς είναι αυτή που θα μπορέσετε να ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα!

Για να διαλέξετε την σωστή δίαιτα, κάντε στον εαυτό σας σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε, πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε για να οργανώνετε και να προετοιμάζετε υγιεινά γεύματα και πόση υποστήριξη έχετε από φίλους και οικογένεια.

Επίσης μπορεί να θέλετε να βρείτε γιατί οι προηγούμενες δίαιτες δεν είχαν πετύχει. Οι απαντήσεις που θα δώσετε σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν τελικά να βρείτε μια δίαιτα που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Πολλοί άνθρωποι που πέτυχαν τον στόχο τους ανακάλυψαν ότι απλά κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στα γεύματά τους και δίνοντας μια μικρή καθημερινή ώθηση στην φυσική τους δραστηριότητα κατάφεραν να δουν πραγματικά αποτελέσματα.

Για να ξεκινήσετε το προσωπικό σας πλάνο διατροφής (ιδανικά με τη βοήθεια κάποιου πτυχιούχου διαιτολόγου – διατροφολόγου), πρέπει να βρείτε πόσες θερμίδες να καταναλώνετε κάθε μέρα (να τρώτε) και πόσες θερμίδες να «καίτε».

Πώς να Υπολογίσετε τις Θερμίδες για Απώλεια

Δεν έχει σημασία τι είδους διατροφή επιλέγετε, όλα τα προγράμματα απώλειας βάρους μειώνουν την θερμιδική πρόσληψη έτσι ώστε το σώμα να καίει λίπος για καύσιμα.

Για να υπολογίσετε πόσες θερμίδες να κόψετε για να χάσετε βάρος, πρέπει να υπολογίσετε τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες σας και στη συνέχεια να μειώσετε  αυτόν τον αριθμό για να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή online αριθμομηχανή απώλειας βάρους για να το υπολογίσετε αυτόματα, ή μπορείτε να κάνετε λίγα μαθηματικά για να υπολογίσετε τους αριθμούς μόνοι σας.

Λάβετε υπόψη ότι ένα έλλειμμα 500 θερμίδων την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάσετε περίπου ½ κιλό την εβδομάδα. Οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες θα πρέπει να ακολουθούνται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Μειώστε θερμίδες για Μείωση Βάρους

Τώρα που γνωρίζετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε κάθε μέρα, ήρθε η ώρα να προσαρμόσετε τις θερμίδες για την απώλεια βάρους.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να μην ξεπεράσετε τους στόχους σας σε θερμίδες. Μπορείτε είτε να φάτε λιγότερα τρόφιμα (έλεγχος μερίδας) είτε μπορείτε να φάτε τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες. Οι περισσότεροι συνδυάζουν και τις δύο προσεγγίσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο έλεγχος των μερίδων θα σας επιτρέψει να κρατήσετε όλα (ή τουλάχιστον τα περισσότερα) από τα αγαπημένα σας τρόφιμα στο καθημερινό σας δαιτολόγιο – θα πρέπει απλώς να τρώτε λιγότερα από αυτά για να διατηρήσετε τον έλεγχο των θερμίδων σας.

Μπορεί να σας φανεί βοηθητικό το να κόψετε τις μερίδες του φαγητού στο μισό για να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να μάθετε πώς να τρώτε τροφές με χαμηλότερες θερμίδες. Όταν διδάσκετε στο σώμα σας να ποθεί τα τρόφιμα που είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και θρεπτικά, βοηθάτε το σώμα σας να αισθάνεται πλήρες και ικανοποιημένο.

Το αποτέλεσμα; Φυσικά θέλετε να φάτε λιγότερο. Ψάξτε για φρέσκα λαχανικά, ολόκληρα φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και υγιείς υδατάνθρακες που παρέχουν ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ευτυχώς, θα διαπιστώσετε ότι πολλά από τα καλύτερα τρόφιμα για την απώλεια βάρους είναι φθηνά, βολικά και εύκολα να τα βρείτε. Όταν μαθαίνετε πώς να σχεδιάζετε και να προετοιμάζετε τα γεύματα εκ των προτέρων και να γεμίζετε το ψυγείο σας με τρόφιμα φιλικά προς τη διατροφή, μπορείτε ακόμη και να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα παράλληλα με το αδυνάτισμα.

Μειώστε τις Θερμίδες των Καθημερινών Ποτών

Ένας από τους πιο γρήγορους και εύκολους τρόπους να χάσετε βάρος είναι να αλλάξετε τα ποτά που πίνετε σε καθημερινή βάση.

Πολλά δημοφιλή ποτά περιέχουν εκατοντάδες θερμίδες και αμέτρητα γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης – και μερικά από αυτά τα ποτά χαρακτηρίζονται ως «υγιή».

Τα αναψυκτικά και τα τσάι με ζάχαρη είναι συνήθως γεμάτα κενές θερμίδες. Τα αθλητικά ποτά περιέχουν συχνά περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεστε και ακόμη και οι χυμοί μπορούν να προσθέσουν έναν σημαντικό αριθμό θερμίδων στη διατροφή σας. Και ο καφές που πίνετε; Ένας έτοιμος καφές με ζάχαρη και γάλα (τύπου latte) μπορεί να προσθέσει 500 θερμίδες, ανάλογα βέβαια με το πώς έχει ετοιμαστεί.

Πόσο Γρήγορα Μπορώ να Χάσω Βάρος;

Οι περισσότεροι θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα.

Σίγουρα είναι δύσκολο να έχετε υπομονή για αργή και σταθερή απώλεια βάρους. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να χάνετε βάρος με υγιές ρυθμό από ½ έως 1 κιλό την εβδομάδα.

Δεν είναι ασυνήθιστο, ωστόσο, η γρήγορη απώλεια βάρους να συμβεί στην αρχή ενός νέου πλάνου διατροφής. Μπορεί να χάσετε 1 ½ με 3 κιλά κατά την αρχή της δίαιτας. Μερικοί μάλιστα χάνουν έως και 5 κιλά κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες ορισμένων διαιτών.

Αλλά αυτή η γρήγορη μείωση είναι συχνά το αποτέλεσμα των χαμένων υγρών.

Όταν μειώνετε την πρόσληψη τροφής και ειδικά όταν μειώνετε την πρόσληψη υδατανθράκων, το σώμα σας χάνει πολύ νερό και το βάρος σας πέφτει. Ο νέος αριθμός στην ζυγαριά μπορεί να δώσει ώθηση στο κίνητρό σας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσουμε αυτά τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Για να χάσετε κιλά βάρους και να συντηρηθεί το αποτέλεσμα πρέπει τα κιλά που θα χαθούν να προέρχονται από το λίπος στο σώμα σας και όχι από το νερό.

Και είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα ώστε να διατηρηθεί κι ένας υγιής μεταβολισμός.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε αυτούς τους στόχους είναι να χάσετε βάρος σταδιακά με σταθερές αλλαγές στη διατροφή σας και το πρόγραμμα άσκησης.

Άσκηση για Απώλεια Βάρους

Πολλοί άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει στο κομμάτι της απώλειας βάρους, κάνουν άσκηση.

Όμως η απότομη έναρξη έντονης άσκησης μπορεί επίσης να σας κάνει να πεινάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, να νιώθετε κουρασμένοι και πιθανόν να προκαλέσετε κάποιο τραυματισμό.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά και να «χτίσετε» ένα σχέδιο προπόνησηςγια την απώλεια βάρους, την βελτίωση της υγείας και της φυσικής σας κατάστασης.

Μην ξεχνάτε όμως ότι και η φυσική σας δραστηριότητα εκτός άσκησης έχει σημασία.

Τα καθημερινά σας βήματα και η μη προπόνηση (όπως η κηπουρική και η καθαριότητα) μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Έτσι, καθώς δημιουργείτε ένα πρόγραμμα άσκησης, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι στην εργασία και στο σπίτι.

Τέλος…η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μία μάχη.

Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτήν την διαδικασία έχουν καλές και κακές μέρες, συχνά νιώθουν νικημένοι και μερικές φορές θέλουν να εγκαταλείψουν. Βεβαιωθείτε ότι πριν μπείτε σε αυτήν την διαδικασία έχετε συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και έχετε βρει την κατάλληλη υποστήριξη προκειμένου η πορεία σας για ένα πιο υγιές βάρος να είναι υγιής, ευτυχισμένη και επιτυχημένη.

Read More

And More