Και όμως, ο χειμώνας παχαίνει! Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να μην πάρεις… γραμμάριο;

Μήπως, φταίει η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στον πρωινό καφέ; Το αλάτι στο φαγητό; Τα junk food, που ο ουρανίσκος σου ποθεί, αλλά το σώμα σου απωθεί; Όλοι μας ψάχνουμε ενδελεχώς το λόγο που, το τελευταίο διάστημα, έχουμε βάλει λίγα παραπάνω κιλάκια. Σε αυτή σου την έρευνα και τον προβληματισμό, ετοιμάσου να προσθέσεις (σαν να μην έφθαναν όλα τα προαναφερθέντα) και τον… Χειμώνα. Ναι, το υπερβολικό κρύο και η λατρεμένη εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι εκείνα που κάνουν τον αριθμό στη ζυγαριά να ανεβαίνει… επικίνδυνα.

Για ποιους λόγους, όμως, συμβαίνει αυτό;

– Προτιμάς να κάτσεις σπίτι, να χαλαρώσεις στον καναπέ σου και να μην κάνεις τίποτα. Γιατί έξω έχει κρύο. Και αυτό από μόνο του αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. Όταν γυρνάς σπίτι σου και έξω είναι ήδη σκοτάδι, είναι πολύ πιθανόν (ας είμαστε ειλικρινείς) να ξεντυθείς, να βάλεις το φαγητό σου στο πιάτο και να κάτσεις να χαλαρώσεις, παρά να φορέσεις τα αθλητικά σου και να αρχίσεις το τρέξιμο στο διάδρομο του γυμναστηρίου.

– Η ώρα αλλάζει και, μαζί της, αλλάζουν και οι διατροφικές σου συνήθειες. Μπορεί να είναι μόλις μία ώρα, όμως, το σοκ του οργανισμού σου έχει πολλή μεγαλύτερη διάρκεια. Αρχίζεις να τρως σε ώρες που προηγουμένως δεν πεινούσες (ναι, ειδικά τις βραδυνές) και η ποσότητα στο πιάτο σου, για να χορτάσεις, αυξάνεται. Και ούτε εσύ ξέρεις πού πρέπει να βάλεις stop.

– Αλλάζει η ψυχολογία σου. Η νύχτα πέφτει στην πόλη και μαζί της “πέφτει” και η ψυχολογία σου. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τα φαινόμενα κατάθλιψης, κατά τους χειμερινούς μήνες, αυξάνονται ραγδαία. Και, φυσικά, όταν είμαστε στεναχωρημένοι, τι συμβαίνει; Τρώμε. Και όχι κάτι υγιεινό.

– Έρχονται Χριστούγεννα και στην παρέα τους όλα τα εορταστικά τραπέζια, τα οποία, μόνο λιτά δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις. Οι τεράστιες ποσότητες της μαμάς (λες και έχεις να φας μία εβδομάδα), τα λιπαρά φαγητά (γιατί τα Χριστούγεννα η λέξη δίαιτα φαντάζει το καλύτερο αστείο) και το φερμουάρ δεν κλείνει πια.

– Μένεις αφυδατωμένη. Αρχικά, ήξερες ότι η αφυδάτωση δεν είναι φαινόμενο εποχιακό; Δηλαδή, δε συμβαίνει στο σώμα σου μόνο το καλοκαίρι; Τόσο η θερμότητα από τα καλοριφέρ, το τζάκι ή το air-condition, τα οποία έχουν την τάση να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα όσο και τα πολλά ρούχα που φοράμε κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην αφυδάτωση το σώμα σου.

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις, για να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα;

  • Άρχισε να καταναλώνεις άφθονα υγρά. 2 λίτρα νερό την ημέρα και τι καλύτερο από ένα ζεστό τσαγάκι το απόγευμα;
  • Εστίασε στα “καλά” λιπαρά. Σε εκείνα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό. Θα τα βρεις στα καρύδια, στα αμύγδαλα, στις ελιές, στην κολοκύθα και στα λιπαρά ψάρια.
  • Αύξησε την πρωτεΐνη. Θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερες ώρες, πράγμα που σημαίνει “Bye, Bye λιγούρες και junk φαγητά”.
  • Τέλος, προσπάθησε να κάνεις πράγματα που σε κρατούν ευτυχισμένη. Βγες για φαγητό με τις φίλες σου, άκου τα αγαπημένα σου τραγούδια στο repeat, σήκω και χόρεψε. Άλλωστε, η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα…

 

 

Read More

And More