Κουνουπίδι: Το φθινοπωρινό λαχανικό με την μεγάλη διατροφική αξία που σε βοηθά να χάσεις κιλά

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα λαχανικά που έχουν τεράστια διατροφική αξία και παράλληλα είναι γνωστό για το ρόλο που παίζει ενάντια σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες. Ταυτόχρονα είναι ότι καλύτερο αν κάνεις δίαιτα ή απλά προσέχεις το βάρος σου αφού περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Και τώρα στα μέσα του φθινοπώρου θα βρεις τα πιο νόστιμα κουνουπίδια και πριν καταναλώσεις το επόμενο δες στη συνέχεια όλες τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτει η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη. 

Το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό που είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει επίσης μοναδικές φυτικές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Επιπλέον, είναι φιλικό προς την απώλεια βάρους και απίστευτα εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Το κουνουπίδι βοηθάει στο αδυνάτισμα για τους ακόλουθους λόγους:

  • Είναι χαμηλό σε θερμίδες: Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), μια μερίδα 100 γραμμαρίων κουνουπιδιού περιέχει μόλις 25 θερμίδες!
  • Είναι η τέλεια εναλλακτική λύση για σαλάτα, που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε ανά ημέρα.
  • Πλούσιο σε φυτικές ίνες: Μια μερίδα 100 γραμμαρίων κουνουπιδιού περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά προάγουν τον κορεσμό και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την πείνα.
  • Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας: το κουνουπίδι είναι πλούσιο τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, γι’ αυτό προάγει την υγιή πέψη. Η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή απώλεια βάρους.
  • Διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο: Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ωμού κουνουπιδιού περιέχει 92 γραμμάρια νερού. Η αυξημένη πρόσληψη νερού είναι βασικό συστατικό της επιτυχημένης δίαιτας.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Μια μερίδα 100 γραμμαρίων κουνουπιδιού παρέχει 48mg βιταμίνης C, που έχει εξέχουσα σημασία για την καλή λειτουργία της άμυνας του σώματος. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το κουνουπίδι στη διατροφή σας. Μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό και αποτελεί μια φανταστική προσθήκη σε σχεδόν οποιοδήποτε συνταγή. Το κουνουπίδι είναι απίστευτα ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα δημητριακά και τα όσπρια στη διατροφή σας.

  • Αντικαταστήστε το λευκό ή το καστανό ρύζι ή την βραστή πατάτα με κουνουπίδι
  • Τορτίγιες κουνουπιδιού: Ζυμώστε το κουνουπίδι με αυγά για να φτιάξετε τορτίγιες με χαμηλούς υδατάνθρακες.
  • Το μαγειρεμένο κουνουπίδι μπορεί να συνδυαστεί με γάλα, τυρί και μπαχαρικά για να γίνει μια καλή εναλλακτική σουφλέ, με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό. Σε περίπτωση που πάσχετε από οποιαδήποτε μακροχρόνια ή χρόνια ασθένεια (σύνδρομο ευαρέθιστου εντέρου/σπαστική κολίτιδα, εκκολπώματτα, νόσο chrohn), συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα απώλειας βάρους.

Read More

And More