Αδυνάτισμα και καύση λίπους: Τροφές που θα βοηθήσουν το στόχο σου

Το χειμώνα κάνουμε το λάθος να μη μας ενδιαφέρει τόσο η διατροφή μας όσο το καλοκαίρι. Ναι μεν θέλουμε να τρώμε σωστά, αλλά δεν έχουμε και πολλές τύψεις αν κάνουμε καμία διατροφική “αταξία”. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, η ζυγαριά μας ανεβαίνει κατά δύο με τρία κιλά τους χειμερινούς μήνες συγκριτικά με τους αντίστοιχους θερινούς.

Κι όμως το σώμα του καλοκαιριού χτίζεται το χειμώνα! Σε αυτή τη λογική λοιπόν, O Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, προτείνει να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας, τις χειμερινές τροφές που αδυνατίζουν. Ποιες είναι αυτές; Δες προς τα κάτω, σημείωσέ τες και πρόσθεσέ τες στη λίστα του σούπερ μάρκετ!

Μέλι

Είναι το πιο φυσικό γλυκαντικό που υπάρχει. Ναι μεν έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, οπότε μπορείτε να το απολαμβάνετε με μέτρο, αλλά προκαλεί τον κορεσμό εκείνες τις δύσκολες στιγμές που θέλετε απεγνωσμένα ένα γλυκό και αποτελεί μία πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Μανιτάρια

Είναι νόστιμα, συνδυάζονται εύκολα με πολλές τροφές και έχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Σχεδόν χωρίς λίπος, τα μανιτάρια αποτελούν μία άριστη πηγή φυτικών ινών, καλίου, σεληνίου, θειαμίνης, φυλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου.

Γιαούρτι/ Κεφίρ

Το γιαούρτι προκαλεί κορεσμό, είναι χαμηλό σε λιπαρά και το χρησιμοποιούμε με πολλούς διατροφικούς τρόπους. Άλλοτε για πρωινό γεύμα, άλλοτε ως σνακ ή βραδινό και συχνά ως ντιπ στη σαλάτα ή το φαγητό μας. Το κεφίρ αντίστοιχα, παρασκευάζεται από γάλα και έχει υποστεί παρόμοια με του γιαουρτιού ζύμωση. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες B1 και B2, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη Α. Συμβάλλει στην καλύτερη πεπτική λειτουργία και βοηθάει το σώμα να επικεντρωθεί στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.

Φρούτα

Η αλήθεια είναι πως αν δεν απολαμβάνεις φρούτα και λαχανικά καθημερινά, δε μπορείς να δεις τη διαφορά στη σιλουέτα σου. Τα φρούτα προσφέρουν πολλές επιλογές για κάθε ουρανίσκο και καταπολεμούν την κατακράτηση των υγρών η οποία προκαλείται είτε από ορμονικές είτε από ψυχολογικές και άλλες οργανικές διαταραχές.

Πλιγούρι Βρώμης

Είναι απολαυστικό, θρεπτικό, χωρίς χημική επεξεργασία και μας κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες. Μάλιστα το πληγούρι βρώμης μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις ξαφνικές λιγούρες και έτσι να μας “σώσει” από περιττές θερμίδες χωρίς καμία θρεπτική ουσία και αξία.

Τυρί

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να ανατροφοδοτήσει τον μεταβολισμό. Μία άλλη θεωρία λέει πως το τυρί μας προσφέρει ασβέστιο κι αυτό κάνει τον οργανισμό μας να επιζητάει λιγότερο συχνά τροφή. Στην αντίθετη περίπτωση δηλαδή, που υπάρχει διατροφική ανεπάρκεια σε ασβέστιο, ο οργανισμός ψάχνει αυτό που του λείπει (το ασβέστιο) μέσα από την πείνα τρώγοντας πολύ συχνά γεύματα.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί επιταχύνουν τη διαδικασία καύσης των θερμίδων, με μερικές εξαιρέσεις, αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και μάς κάνουν να πεινάμε λιγότερο. Άρα συμβάλλουν στο αδυνάτισμα!

Μπαχαρικά

Ό,τι καυτερό, μειώνει την όρεξη. Επομένως αδυνατίζει. Τέτοια είναι το τσίλι, το πιπέρι καγιέν, οι σπόροι μουστάρδας και το μαύρο πιπέρι. Τα δύο τελευταία μπαχαρικά δεν είναι τόσο καυτερά αλλά είναι εξίσου διάσημα για τη λιποδιαλυτική δράση τους.

Read More

And More