Αγγούρι: Τα διατροφικά οφέλη που πρέπει να γνωρίζεις!

Είναι το συστατικό που δεν λείπει από την καλοκαιρινή σου σαλάτα, γιατί της δίνει εκείνη τη δροσιά που θέλεις και χρειάζεσαι περισσότερο, όσο οι θερμοκρασίες “ανεβαίνουν”. Μία φέτα αγγούρι μπορεί, επίσης, να αναβαθμίσει το νερό σου και να του δώσει ξεχωριστή γεύση, υφή και άρωμα. Όνειρο. Θερινής Νυχτός. Όπως, ακριβώς και το πράσινο φρούτο που τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται στο πιο δημοφιλές. Εκτός, όμως, από όλα αυτά, γνωρίζεις τι προσφέρει στον οργανισμό σου ο καλύτερος φίλος της ντομάτας;

 

 

– Σε βοηθάει να αδυνατίσεις. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το αγγούρι φημίζεται για τις χαμηλές του θερμίδες. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό, έτσι; Μπορείς να το καταναλώσεις άφοβα, καθώς ένα μεσαίου μεγέθους σου προσθέτει μόλις 16 θερμίδες και 2 γρ. ζάχαρης. Η συμβολή του στο αδυνάτισμα δεν σταματάει εκεί. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό και θρεπτικά συστατικά, ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας που αρκετά συχνά κάνει την κοιλιά σου να γουργουρίζει.

– Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μπορεί οι επιστήμονες να δυσκολεύτηκαν αρκετά μέχρι να καταρρίψουν τον μύθο ότι το αγγούρι είναι καλό μόνο ως συνοδευτικό, αλλά τα κατάφεραν. Πλούσιο σε Β-καροτένιο και φλαβονοειδή, μπορεί να σε προστατεύσει από μερικές μορφές καρκίνου, αλλά και να προσφέρει στον οργανισμό σου τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται.

– Σε ενυδατώνει. Δεν θα αναφερθώ ότι ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος, γιατί αυτό το γνωρίζεις πολύ καλά. Το ότι σε ενυδατώνει εσωτερικά το ήξερες; Αν όχι, τότε αρκεί να σου πω ότι η συγκεκριμένη ενυδάτωση επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του νερού, καθώς και το ότι το αγγούρι είναι κατά 95% νερό.

– Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες C, K, B, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο βρίσκονται στο σώμα του. Και από το σώμα του αγγουριού “περνάνε” στο δικό σου. Μυστικό tip: Αν θέλεις να προσφέρεις στον οργανισμού σου όλα του τα θρεπτικά συστατικά, απόλαυσέ το με τη φλούδα του (αφού, το πλύνεις πολύ καλά πρώτα, ε;)

– Αν είσαι σε φάση hangover, τότε μην το σκέφτεσαι. Αξιοποίησε το! Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν μερικές τροφές που σε βοηθούν να επανέλθεις στην καθημερινότητα του, μετά από μία καλοκαιρινή νύχτα πάνω από άφθονο κρασί. Η πιο δραστική; Μα, φυσικά, το αγγούρι που έχει τη δυνατότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό σου αρκετά γρήγορα. Για αυτό, μόλις ανοίξεις τα μάτια σου, λίγο νερό με αγγούρι και… “καθάρισες”!

– Βοηθάει πολύ στη διαδικασία της πέψης. Όντας πλούσιο σε φυτικές ίνες, δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Έτσι, ομαλοποιεί τη λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας το σώμα να έρθει σε κορεσμό, πριν καν το καταλάβεις. Ειδικά, αν σου αρέσει ως τουρσί.

– Μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και σαν να μην έφθανε αυτό, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (εκείνη που χρειάζεσαι). Να ναι καλά οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά του.

– Μακριά πυκνά μαλλιά; Ναι! Ξέχνα τις λεπτές τρίχες και τα μαλλιά που “σπάνε” πιο συχνά από ότι “πέφτει” το instagram. Το πυρίτιο που περιέχει σε αρκετά μεγάλη ποσότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη του συνδετικού ιστού, μέσα στον οποίο “κρύβεται” το “κλειδί” για νύχια και μαλλιά που αντέχουν στις αντίξοες συνθήκες και στο χρόνο.

– Last but not least, μπορείς να αισθάνεσαι ασφαλής ότι ανάσα σου θα είναι πάντα ευωδιαστή και δροσερή. Αρκεί, να τρως και λίγο αγγουράκι κάθε μέρα. Γιατί διαφορετικά, πώς θα αποτρέψεις την ανάπτυξη διάφορων φιλικών προς το bad breath βακτηρίων στο στόμα σου;

Read More

And More