Εσύ γνωρίζεις ποια είναι τα λειτουργικά τρόφιμα, που βοηθούν τόσο πολύ στην υγεία;

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα, τα οποία καλό είναι να τα έχεις συμμάχους σου. Μερικά από αυτά, μπορεί να αποτελούν ήδη μέρος της διατροφής σου και να μην το γνωρίζεις. Τα λεγόμενα λειτουργικά τρόφιμα σου προσφέρουν, όχι μόνο, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και πρόσθετες ιδιότητες, που βελτιώνουν την υγεία και τον οργανισμό σου. Ποια είναι; Γιατί ονομάζονται έτσι; Πόσο σημαντικά είναι για την υγεία σου; Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, PhD, στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα και επιστημονικός υπεύθυνος Nutrition Solutions, Χρήστος Παπαβαγγέλης μαζί με τη Διαιτολόγο Ιωάννα Κανέλου σου λύνουν κάθε απορία…

Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της διατροφής εξελίσσεται ραγδαία και στρέφεται στην ανακάλυψη και δημιουργία προϊόντων με σκοπό την επαρκή διατροφική υποστήριξη. Η συσχέτιση της ισορροπημένης διατροφής και της συνειδητής επιλογής των τροφίμων με την προάσπιση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών έχει γίνει πια ξεκάθαρη και δεν αποτελεί ένα νέο concept. Άλλωστε είναι γνωστή και η φράση του Ιπποκράτη πριν πολλά χρόνια: “Η τροφή  είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο είναι η τροφή σου“.

Η έννοια των λειτουργικών τροφίμων γεννήθηκε στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες υγείας. Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι εκείνα τα οποία αποδεδειγμένα παρέχουν οφέλη στην υγεία πέρα από τη βασική θρεπτική τους αξία, ως μέρος μια διατροφής με ποικιλία τροφίμων. Περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά που δυνητικά ενισχύουν την υγεία ή μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας και τα οποία δικαιούνται λόγω της σύνθεσής τους να φέρουν ισχυρισμούς διατροφής ή υγείας.

 

Ένα λειτουργικό τρόφιμο θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Να αποτελεί καθημερινό τρόφιμο
  • Να καταναλώνεται στα πλαίσια της καθημερινής διατροφής
  • Να αποτελείται από φυσικά συστατικά και να έχει την ίδια γεύση, εμφάνιση, άρωμα με τα συμβατικά τρόφιμα
  • Να έχει ευεργετική επίδραση σε μία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού (επιστημονικά τεκμηριωμένα)

 

Γιατί τα τρόφιμα όμως αυτά είναι ελκυστικά;

  • Οι καταναλωτές προτιμούν την πρόληψη παρά τη θεραπεία ασθενειών
  • Αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης
  • Υπάρχει καλύτερη ενημέρωση γύρω απ αυτά τα τρόφιμα
  • Αποδεικνύεται η επιστημονική τους αποτελεσματικότητα

Ο όρος «λειτουργικά τρόφιμα» μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει ένα  ευρύ φάσμα προϊόντων, από τρόφιμα που παράγονται από ένα συγκεκριμένο λειτουργικό συστατικό (π.χ. στανόλες / μαργαρίνες εμπλουτισμένες με στερόλες, έως την παραγωγή καθημερινών τροφίμων εμπλουτισμένων με θρεπτικές ουσίες που δεν παρουσιάζονται σε μεγάλο βαθμό στο τρόφιμο (π.χ. εμπλουτισμένο με φυλλικό οξύ ψωμί ή δημητριακά  πρωινού).

 

Τα λειτουργικά τρόφιμα διακρίνονται σε 4 κατηγορίες:

Τα λειτουργικά τρόφιμα (ανάλογα με το συστατικό που έχει το καθένα) φαίνεται ότι ασκούν ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα, στο μυοσκελετικό σύστημα, στη ρύθμιση βάρους αλλά και στην πνευματική λειτουργία. Αποτελεί ζωτική σημασία να υπάρχει ισχυρή επιστημονική ένδειξη για να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται για κάθε τρόφιμο. Ιδανικά, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει αποδείξεις ότι η ουσία απορροφάται ή φτάνει στο σημείο δράσης της. Το επίπεδο κατανάλωσης των τροφίμων που απαιτείται για την επίτευξη ευεργετικής επίδρασης στην υγεία είναι επίσης σημαντικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι δυνατή η επίτευξη του απαιτούμενου επιπέδου πρόσληψης της λειτουργικής τροφής ή συστατικού μέσα στα φυσιολογικά διαιτητικά πρότυπα.

Τα κυριότερα λειτουργικά συστατικά που περιέχονται στις παραπάνω κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων είναι:

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει πια πολλούς συμμάχους στο πιάτο του, οι οποίοι μπορούν να του παρέχουν υγεία και σημαντικό στήριγμα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών.

Read More

And More