Εχινάκεια: Το βότανο που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος

Ένα από τα βασικά πράγματα που κάνω κάθε χειμώνα, είναι να πίνω το πρωί (όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα) εχινάκεια. Ένα αναβράζον δισκίο ή ένα αφέψημα για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου και να γλιτώσω από κρυολογήματα.

Η εχινάκεια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα παγκοσμίως. Οι αυτόχθονες Αμερικάνοι το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες. Σήμερα, είναι πιο γνωστό ως φάρμακο χωρίς χημικά για το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Η εχινάκεια χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, των ημικρανιών και άλλων προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την εχινάκεια και τις ενώσεις της με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη ανοσία και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σήμερα, λοιπόν, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, απαριθμεί τα θετικά του θαυματουργού αυτού βοτάνου!

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα φυτά εχινάκεια περιέχουν φυτικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν στην υπεράσπιση των κυττάρων σας από οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα. Ορισμένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι τα φλαβονοειδή, το κιχωρικό οξύ και το ροσμαρινικό οξύ. Αυτά τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερα στο εκχύλισμα του φυτού από τα άνθη σε σύγκριση με άλλα μέρη, όπως τα φύλλα και η ρίζα.

Επιπλέον, τα φυτά της εχινάκεια περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται αλκαμίδες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την αντιοξειδωτική δράση. Τα αλκαμίδια μπορούν να ανανεώσουν τα φθαρμένα αντιοξειδωτικά και να τα βοηθήσουν να φθάσουν καλύτερα σε μόρια που είναι επιρρεπή στο οξειδωτικό στρες.

 

Τι προσφέρει στον οργανισμό μας;

1. Θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η εχινάκεια είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το φυτό μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει λοιμώξεις και τους ιούς, πράγμα που συμβάλλει στην ταχύτερη ίαση της ασθένειας. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η εχινάκεια χρησιμοποιείται συχνά για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος.

Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση 14 μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη εχινάκειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος κατά περισσότερο από 50% και να μειώσει τη διάρκεια των κρυολογήματος κατά μια και μισή ημέρα.

 

2. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η αυξημένη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες. Σε μια μελέτη με δοκιμαστικό σωλήνα, ένα εκχύλισμα Echinacea purpurea αποδείχθηκε ότι καταστέλλει τα ένζυμα που αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες. Αυτό μειώνει την ποσότητα ζάχαρης που εισέρχεται στο αίμα σας.

Άλλες μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα εχινάκεως καθιστούσαν τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στα αποτελέσματα της ινσουλίνης ενεργοποιώντας τον υποδοχέα PPAR-y, έναν κοινό στόχο των φαρμάκων διαβήτη. Αυτός ο συγκεκριμένος υποδοχέας λειτουργεί με την απομάκρυνση της περίσσειας λίπους από αίμα, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό διευκολύνει τα κύτταρα να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη και στη ζάχαρη.

 

3. Μπορεί να μειώσει το άγχος

Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα που πλήττει περίπου έναν στους πέντε ενήλικες. Έρευνα έχει ανακαλύψει ότι τα φυτά εχινάκειας περιέχουν ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους. Αυτά περιλαμβάνουν τα αλκαμίδια, το ροσμαρινικό οξύ και το καφεϊκό οξύ.

4. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι ο φυσικός τρόπος του οργανισμού μας για την έναρξη της επούλωσης. Μερικές φορές η φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο χρειάζεται και αναμένεται. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η εχινάκεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περίσσειας φλεγμονής.

Σε μια μελέτη διάρκειας 30 ημερών, οι ενήλικες με οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρώματος που περιέχει εκχύλισμα από εχινάκεια μείωσε σημαντικά τη φλεγμονή, τον χρόνιο πόνο και το πρήξιμο. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι ενήλικες δεν ανταποκρίθηκαν καλά σε συμβατικά μη στεροειδή φλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDS) αλλά διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα που περιέχει εκχύλισμα εχινάκειας είναι χρήσιμο.

 

5. Μπορεί να προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που συνεπάγεται την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Σε μία μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, ένα εκχύλισμα Echinacea purpurea και κιχωρικού οξέος (φυσικά ευρισκόμενο σε φυτά εχινάκειας) αποδείχθηκε ότι προκαλεί θανάτωση καρκινικών κυττάρων.

Σε μια άλλη μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων, εκχυλίσματα από τα φυτά Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia και Echinacea pallida) βοήθησαν στο να θανατωθούν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα από το πάγκρεας και το έντερο διεγείροντας μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση ή ελεγχόμενος κυτταρικός θάνατος.

 

6. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος

 Σε μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες της εχινάκεια καταστέλλουν την ανάπτυξη του Propionibacterium, μιας κοινής αιτίας της ακμής.

Σε άλλη μελέτη σε 10 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 25-40 ετών, τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που περιέχουν εκχύλισμα εχινάκειας βρέθηκαν να βελτιώνουν την ενυδάτωση του δέρματος και να μειώνουν τις ρυτίδες. Ομοίως, μια κρέμα που περιέχει εκχύλισμα Echinacea purpurea αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τα εκζέματα και βοηθά στην αποκατάσταση του λεπτού, προστατευτικού εξωτερικού στρώματος του δέρματος.

Read More

And More