Φυστικοβούτυρο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το καταναλώσεις

Ακούς και διαβάζεις παντού για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Δεν λείπει από κανένα διαιτολόγιο που ετοιμάζει η ειδικός κάθε Δευτέρα. Μπορείς να το προσθέσεις στο πρωινό σου, αλλά και να το μετατρέψεις στο ιδανικό σνακ που χρειάζεσαι είτε λίγο πριν το μεσημεριανό σου, είτε τις απογευματινές ώρες που η λιγούρα σου “χτυπά” την πόρτα. Ποια είναι τα οφέλη που σου προσφέρει; Πόση είναι η μερίδα που πρέπει να καταναλώσεις ημερησίως, για να μην δεις τον αριθμό στη ζυγαριά να ανεβαίνει; Έχουμε τις απαντήσεις!

 

 

Τα οφέλη του

1. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία κουταλιά λαχταριστού φυστικοβούτυρου περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι τελευταίες, με τη σειρά τους, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό σου και συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία της περιοχής του εντέρου. Δοκίμασε να ετοιμάσεις μία σος από φυστικοβούτυρο και να την συνδυάσεις με ένα κομμάτι μπρόκολο, για να απολαύσεις πλήρως τις θρεπτικές του ιδιότητες.

2. Σε χορταίνει, καταπολεμώντας την λιγούρα. Θέλεις να φας κάτι γλυκό. Καλοκαίρι είναι, δεν πρόκειται να σε κατηγορήσει κανένας. Μήπως, όμως, τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να απλώσεις στη φρυγανιά σου λίγο φυστικοβούτυρο; Οι πρωτεΐνες που περιέχει σε συνδυασμό με τα ακόρεστα λιπαρά του σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας skip στις θερινές γλυκιές ατασθαλίες.

3. Σε αδυνατίζει. Αρκεί να το καταναλώσεις στην ποσότητα που πρέπει. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αρκετά άλλα ωφέλιμα στοιχεία, αλλά και η χαμηλή του σε υδατάνθρακες σε βοηθάει να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά με έναν πιο υγιεινό τρόπο.

4. Σου προσφέρει την ενέργεια που θες. Αν είσαι Fitness – Girl, που ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές του θέλει να αθληθεί ή να δοκιμάσει μερικά θαλάσσια σπορ, το φυστικοβούτυρο είναι το τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από το διατροφικό σου πλάνο. Η σύνθεση του σε γεμίζει με ενέργεια και εσύ είσαι έτοιμη να φορέσεις τα αθλητικά σου και να αρχίσεις να τρέχεις ή να κολυμπάς με τις ώρες. Και όλα αυτά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε.

5. Σε μία κουταλιά του, θα βρεις τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά. Ακούς για αυτά παντού. Τώρα, βρήκες την τροφή που σου τα προσφέρει απλόχερα και βοηθάει την καρδιά σου να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο. Εκείνον του να χτυπάει δυνατά, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην ορθότερη λειτουργία του οργανισμού ευρύτερα.

 

Οι θερμίδες που “κρύβει”

Αν πριν το αποκτήσεις, διαβάσεις με προσοχή τη διατροφική του ετικέτα θα ανακαλύψεις ότι μία μερίδα σου προσδίδει από 180 έως και 200 θερμίδες. Δεν είναι λίγες. Απλά, οι παραπάνω ιδιότητες του το μετατρέπουν στην υγιεινή τροφή που μπορείς να απολαύσεις, ακόμα και αν κάνεις δίαιτα, με μέτρο.

 

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα, για να το καταναλώσεις;

Οι διατροφολόγοι είναι ξεκάθαροι: είτε στο πρωινό σου πιάτο, είτε την ώρα του δεκατιανού, για να “νικήσεις” το αίσθημα της πείνας που σε καταβάλλει. Έτσι, θα μπορέσεις να “κάψεις”, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις – όχι και τόσο ασήμαντες – θερμίδες του.

Read More

And More