Κάστανο: Όσα δε ξέρεις για τον πιο εορταστικό καρπό!

Τα Χριστούγεννα δύο πράγματα έχουν την τιμητική τους: το κρασί και οι καρποί (ξηροί και μη). Στο δεύτερο σκέλος, είμαι σίγουρος, ότι, αν σε αφήσω δύο – τρία δευτερόλεπτα να σκεφτείς, αμέσως στο μυαλό σου, θα σχηματιστεί η εικόνα ενός κάστανου. Πράγμα, πολύ λογικό, αφού και οι ίδιοι οι επιστήμονες, το χαρακτηρίζουν ως τον καρπό των Χριστουγέννων. Άλλωστε, η εικόνα του να κάθεσαι στον καναπέ με μία ζεστή σοκολάτα στο ένα χέρι και με το άλλο να τσιμπάς τα κάστανα, απολαμβάνοντας τη θέα και το φως που εκπέμπει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι κάτι παραπάνω από κλασσική.

Επειδή, όμως, κάστανο ακούμε, αλλά για το κάστανο δε ψάχνουμε, σκέφτηκα να δούμε μαζί τις ευεργετικές ιδιότητες του πιο εορταστικού καρπού. Για αυτό, πάρε χαρτί και στυλό και ξεκίνα να καταγράφεις. Let’s Go!

– Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, παρέχει στον οργανισμό ορισμένες θρεπτικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένων και των αμινοξέων), τις οποίες δεν μπορεί να παράξει μόνος του. Επίσης, προσφέρει απλόχερα αρκετά ορυκτά άλατα. Με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια.

– Σε “γεμίζουν” με ενέργεια. Μπορεί τα κάστανα να ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών, όμως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θυμίζει περισσότερο αμυλούχα τροφή. Αποτελούν άριστη πηγή υδατανθράκων, γεγονός που χαρίζει στο σώμα σου την ενέργεια (που ειδικά αυτές τις προ – Christmas ημέρες) χρειάζεσαι στον υπερθετικό βαθμό.

– Θες αντιοξειδωτικά; Φάε κάστανο! Άλλη μία ιδιότητα που κάνει τα κάστανα να διαφέρουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι εκείνη της αντιοξειδωτικής δράσης. Συγκεκριμένα, έχει χαρακτηριστεί ως η τροφή – θησαυρός της βιταμίνης C.  100 γραμμάρια κάστανα περιέχουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Και οι ελεύθερες ρίζες (τα “σκουπιδάκια” των κυττάρων) και οι τοξίνες θα φύγουν από το σώμα και το δέρμα σου. Εγώ, σπεύδω να τα αγοράσω ήδη, πάντως.

 Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και το κάστανο συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης, αλλά και στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Δηλαδή στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Κάπως, αισθάνομαι ανακουφισμένος αυτή τη στιγμή.

– Οι φυτικές ίνες στο μπολάκι με τα κάστανα. Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ω3 καλά λιπαρά και αρκετές φυτικές ίνες θα κάνουν το γαστρεντερικό σου σύστημα να σε ευγνωμονεί.

– Σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο; Στο κάστανο (φυσικά). Αν δεν τρελαίνεσαι για το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε η λύση που έψαχνες βρίσκεται στο… κάστανο. Για αυτό, μην αργήσεις να το προσθέσεις στη διατροφή σου.

– Δεν έχει πολλές θερμίδες. Και σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, προσγειώνεται σαν το κερασάκι στην τούρτα το info ότι το κάστανο είναι από τους πιο ελαφρείς καρπούς. Συγκεκριμένα, κατά 50% αποτελείται από νερό. 5 κάστανα έχουν τις ίδιες περίπου θερμίδες με μία φέτα λευκού ψωμιού. Και εμείς απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις…

Τελικά, τρέχει κάστανο;

Read More

And More