Κυτταρίτιδα: Οι τροφές που θα διαλύσουν την επιμονή της!

Σήμερα και μετά από καιρό, θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στην κυτταρίτιδα. Ναι αυτά τα ενοχλητικά λακουβάκια που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, χωρίς καν να το πιέσουμε με τα δάχτυλά μας. Μπορεί ακόμα να μην σε νοιάζει τόσο, μιας και το χειμώνα “καλύπτεις” κάθε σημείο του σώματός σου με ρούχα. Από την άνοιξη όμως που θα ξεκινήσουν να μειώνονται, θα σε νοιάζει και θα σε ενοχλεί πολύ περισσότερο. Δεν μιλάω μόνο για σένα. Φυσικά και αναφέρομαι και σε εμένα. Anyway! Η αποτελεσματική καταπολέμηση της κυταρρίτιδας θέλει χρόνο. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη δυστυχώς. Σίγουρα όμως μπορούμε να την εξαφανίσουμε και με τον πιο γευστικό τρόπο. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, μας προτείνει τις εφτά τροφές που θα διασπάσουν κάθε ίχνος της. Δίνουμε το λόγο σε εκείνη…

Ένας καθοριστικός παράγοντας για την “καταπολέμηση” της κυτταρίτιδας είναι η κατανάλωση σωστών τύπων τροφίμων καθώς και η άσκηση. Ενώ γνωρίζετε πως φαίνεται η κυτταρίτιδα, μπορεί να μη ξέρετε τι είναι ακριβώς. Καθώς τα λιποκύτταρα εκτείνονται κάτω από το δέρμα, ωθούνται προς τον συνδετικό ιστό, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια όψη σαν ανώμαλη φλούδα πορτοκαλιού, η κυτταρίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται στους γοφούς, στους μηρούς, στους γλουτούς και στο πίσω μέρος των βραχιόνων. Καινοτόμες έρευνες έδειξαν πως προσθέτοντας συγκεκριμένα φαγητά και ροφήματα στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να μειώσετε δραματικά την κυτταρίτιδα.

1.Σολομός
Αυτή η υγιεινή επιλογή σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με τον Joshua Zeichner, MD, διευθυντή καλλυντικών και κλινικών ερευνών σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ο σολομός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία διαλύουν τα λιπώδη κύτταρα που προκαλούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει μπορούν να μειώσουν την όρεξη για φαγητό και τα επίπεδα φλεγμονής, επιδιορθώνοντας και ενισχύοντας τον ιστό του δέρματος και τις ίνες. Έτσι, εμφανίζεται ελάττωση των τοξινών στα αιμοφόρα αγγεία και βελτίωση της αιματικής ροής. Ως αποτέλεσμα, οι άχρηστες ουσίες που συλλέγονται στον συνδετικό ιστό και πιέζουν κατά του δέρματος, απομακρύνονται.

 

2.Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και ψευδαργύρου, βιταμίνης Β6 καθώς και καταπολεμούν τους σβώλους- εξογκώματα. Η βιταμίνη Β6 όχι μόνο βοηθάει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών που ενισχύουν και επιδιορθώνουν τον συνδετικό ιστό, αλλά είναι και φυσικό διουρητικό εκμηδενίζοντας την περίσσεια ποσότητα νερού και πρηξίματος που κάνουν την κυτταρίτιδα πιο φανερή.

 

3.Πιπεριές τσίλι και καγιέν
Η βιταμίνη Β6 αυτών των πιπεριών αποκαθιστά και ενισχύει τον συνδετικό ιστό, καθιστώντας τες ένα εξαιρετικό όπλο για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων λακκακίων της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με μερικές έρευνες, η καψαϊκίνη των καυτερών πιπεριών μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό έως και 25% για τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Αυτό βοηθάει στην καύση θερμίδων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη απώλεια βάρους. Επίσης, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, εξαλείφουν τις τοξίνες καθώς και μειώνουν το αποθηκευμένο λίπος στο συνδετικό ιστό ελαττώνοντας τη ζαρωμένη όψη.

 

4.Σκούρα μούρα
Τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, δημιουργώντας έτσι νέο ιστό του δέρματος. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ελαστικότητας και της υφής του δέρματος. Ακόμα, υπάρχουν αντιοξειδωτικά μέσα σε αυτά τα σκούρα μούρα, τα οποία διασπούν το λίπος που σχετίζεται με τον συνδετικό ιστό. Αυτό επιτρέπει στο δέρμα να κρατά λίπος κάτω από αυτό, στον κόλπο, και να μην ωθείται προς την επιφάνεια και να εμφανίζει εξογκώματα.

 

5.Πράσινο τσάι και βότανα
Το πράσινο τσάι, το τσάι από πικραλίδα και το τσάι από το τζίντζερ, επιταχύνει τον μεταβολισμό και αυξάνει την καύση λίπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σταματημό της επέκτασης των λιποκυττάρων που προκαλούν κυτταρίτιδα. Επιπλέον, η μικρή ποσότητα καφεΐνης του τσαγιού λειτουργεί σε συνδυασμό με τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη για την απομάκρυνση των τοξινών και την αφυδάτωση του λίπους, μειώνοντας τα λιπώδη κύτταρα που πιέζονται στο δέρμα και ελαττώνοντας το ζάρωμα του δέρματος.

 

6.Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο όχι μόνο είναι πολύ καλό ως συστατικό στις σάλτσες για σαλάτες και χυμούς, αλλά έχει και πολλές εφαρμογές στη γενική υγεία και ευημερία. Το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο αυτού του ξιδιού, απομακρύνουν τοξίνες και την κατακράτηση υγρών από τους μηρούς και την κοιλιακή χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειώνεται το πρήξιμο και η κυτταρίτιδα. Η απομάκρυνση των τοξινών βοηθάει και στην απομάκρυνση των ορμονών του άγχους, στην αποτοξίνωση του ήπατος, στην εξισορρόπηση παραγωγής οιστρογόνων, τα οποία συνεισφέρουν στην μείωση ή αναίρεση την κυτταρίτιδας. Επιπρόσθετα, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

 

7.Ελαιόλαδο
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι γυναίκες είναι να φοβούνται τα λίπη. Το ελαιόλαδο προσφέρει στο σώμα ένα όχι πολύ επεξεργασμένο μονοακόρεστο λίπος και πολυφαινόλες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδή. Ένας θυροειδής που λειτουργεί σωστά ενισχύει τον μεταβολισμό, καίει λίπος και διεγείρει τα κύτταρα που δημιουργούν δέρμα -δηλαδή όλα όσα μειώνουν τη διόγκωση των λιποκυττάρων. Για τα μέγιστα αποτελέσματα μαγειρέψτε το ελαιόλαδο σε χαμηλές θερμοκρασίες και ρίξτε μερικές σταγόνες πάνω σε λαχανικά πλούσια σε φυτικέ ίνες κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

 

Επιμέλεια απόδοσης κειμένου: Φοιτήτρια Διαιτολογίας ιδιωτικού κολεγίου Μαίρη Τζο Χριστοπούλου

 

 

 

Read More

And More