Κυτταρίτιδα: Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να την καταπολεμήσεις!

Αυτήν τη φορά θα συζητήσουμε για ένα θέμα που αφορά εμένα, εσένα και τις περισσότερες γυναίκες. Αυτό το θέμα λοιπόν ονομάζεται “κυτταρίτιδα” και με έναν μαγικό τρόπο μας επηρεάζει σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Έχεις ήδη καταλάβει ότι ρόλο δεν παίζουν τα κιλά και η ηλικία, αλλά τα γονίδια, ο σωματότυπος και οι διατροφικές συνήθειες. Με λίγα λόγια, αυτό το επίμονο πρόβλημα φιλοξενείται (χωρίς να μας έχει ρωτήσει) σε επίμαχα σημεία όπως κοιλιά και γλουτούς και δυστυχώς για εμάς είναι αρκετά δύσκολο να το βγάλουμε από τη ζωή μας. Το ξέρω ότι τώρα θα μου πεις για το πόσο πολύ προσέχεις τη διατροφή σου, ότι κάνεις συνεχώς δίαιτα και γυμνάζεσαι και δεν βλέπεις αποτέλεσμα, αλλά όπως σου ανέφερα είναι από τα προβλήματα που πολύ δύσκολα θα αποχαιρετήσουμε οριστικά.

Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσα να σε αφήσω με αυτό τον προβληματισμό, ειδικά τώρα που διανύουμε αυτό το ζεστό καλοκαίρι. Είχες σκεφτεί ποτέ ότι τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές μπορείς να διώξεις μακριά την κυτταρίτιδα και να εξαφανιστεί από το δέρμα σου αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “φλοιός πορτοκαλιού”; Κι όμως γίνεται! Αυτή τη φορά η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βιολέτα Τζεμολλάρι μας εξηγεί όλα όσα θα έπρεπε να ξέρουμε και μας παρουσιάζει μια – μια τις υπερτροφές ή αλλιώς superfoods, που θα γίνουν ο απόλυτος σύμμαχός μας σε αυτόν τον αγώνα.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ


Ποιος έχει κυτταρίτιδα;

Αν εσύ δεν υποφέρεις από αυτό, είσαι κάτι παραπάνω από τυχερή και πρέπει να είσαι ευγνώμων, γιατί είσαι η εξαίρεση. Για όλες τις υπόλοιπες, το μόνο παρηγορητικό που μπορώ να πω είναι ότι ανήκετε στον κανόνα. Η κυτταρίτιδα θεωρείται ότι επηρεάζει το 90% των γυναικών και ακόμη και οι άνδρες δεν μπορούν να την αποφύγουν (10%). Όλες θέλουμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα. Ακόμη και τα μοντέλα που έχουν σούπερ σιλουέτα, είναι γυμνασμένα και σε νεαρή ηλικία, έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι τόσο πολύ πρόβλημα λίπους, αλλά περισσότερο είναι ένα πρόβλημα του δέρματος. Το είδος του λίπους που έχουμε, δεν είναι το ίδιο είδος με το λίπος που προκαλεί την κυτταρίτιδα. Το αυξημένο βάρος μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά δεν είναι η αιτία.

Και πρέπει να γνωρίζετε πως η κυτταρίτιδα πλήττει όχι μόνο τους μηρούς και τον πισινό, αλλά και τα γόνατα, την κοιλιά ακόμη και τα μπράτσα. Σε μερικές γυναίκες η κυτταρίτιδα είναι άμεσα εμφανής σε εμφανείς περιοχές και τα χαρακτηριστικά της είναι άμορφο δέρμα με βαθιά λακκάκια, και πτυχώσεις, ενώ σε άλλες η κυτταρίτιδα είναι αισθητή “μόνο” όταν πιέζετε το δέρμα.


Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να κάνει και τις πιο ψύχραιμες γυναίκες να αναστατωθούν, η κυτταρίτιδα είναι απλώς μια κρίση της εμφάνισης, και όχι θέμα υγείας. Όσον αφορά στο τι ακριβώς προκαλεί την κυτταρίτιδα, η επιστήμη δεν έχει σαφείς απαντήσεις ακόμα. Παρόλα αυτά υπάρχει μια σειρά αιτιολογικών παραγόντων που συμβάλουν ή επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα:

  • Οι ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα)
  • Το πρόσθετο βάρος
  • Το κάπνισμα
  • Το στρες
  • Η κακή διατροφή
  • Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
  • Η έλλειψη άσκησης

Ωστόσο, η κυτταρίτιδα είναι θεραπεύσιμη, ακόμα και αν πρόκειται για γενετική. Για όσες όμως από εσάς δεν έχετε βρεθεί αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα, να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αρκετά κλισέ έκφραση, αλλά επειδή μπορεί σε κάποια φάση τη ζωή σας να εμφανιστεί καλό θα ήταν να λάβετε τα μέτρα σας για να την αποτρέψετε!


Πως θα απαλλαγούμε από το πρόβλημα

Για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας πρέπει να ξεκινήσουμε από μέσα. Με άλλα λόγια, για να απαλλαχτούμε δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνο το σύμπτωμα, αλλά και την αιτία. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αναδόμηση του δέρματος από το εσωτερικό, να μειώσει, να εξαλείψει και να προλάβει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με διάφορους τρόπους, όπως:

1. Ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων
Αυτό είναι ένα βασικό βήμα για τη μείωση της κυτταρίτιδας, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία είναι τα μονοπάτια στα οποία τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στο χόριο (το στρώμα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη) και διασφαλίζουν την υγεία του δέρματος. Η ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και η αύξηση της ροής του αίματος βοηθά να θρέψει τα κύτταρα του δέρματος, που με τη σειρά τους βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών.

2. Παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υγιή συνδετικού ιστού.
Ο λόγος που το κολλαγόνο γίνεται τόσο σημαντικό, είναι επειδή από αυτό εξαρτάται η υγιής, νεανική όψη του δέρματος. Το κολλαγόνο που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό, είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη του δέρματος. Σταθερό, ισχυρό και υγιές το κολλαγόνο παρέχει δομική υποστήριξη, καθώς εμποδίζει τα κύτταρα του λίπους να σπάσουν μέσα στο κατώτερο στρώμα του δέρματος, όπου ανήκουν.

3. Δέσμευση νερού στα κύτταρα
Τα ενυδατωμένα κύτταρα είναι ισχυρά και σταθερά και δρουν ως φράγμα για τα λιπώδη κύτταρα, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την ώθηση τους προς την κορυφή του δέρματος, όπου γίνονται ορατά και μπορούν να προκαλέσουν την πτύχωση του δέρματος.

4. Πρόληψη και αποκατάσταση των ελευθέρων ριζών
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να “προετοιμάσουν” την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Οι υπετροφές που μάχονται με την κυτταρίτιδα
Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο, αν θέλουμε να απαλλαχτούμε από την κυτταρίτιδα μια για πάντα. Σύμφωνα με μια έρευνα, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δερματολόγων πιστεύουν πως οτιδήποτε τρώμε επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματός μας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση ή να αποτρέψουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More