Μέλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες που θα σε πείσουν να φας μία κουταλιά παραπάνω!

Κάθε πρωί που θέλεις να συνοδεύσεις τη φρυγανιά σου με κάτι ελαφρύ και γλυκό, είναι εκεί. Κάθε απόγευμα που επιθυμείς να απογειώσεις το δροσιστικό σου γιαούρτι, είναι και πάλι εκεί. Έτοιμο με μία μόλις κουταλιά να σου χαρίσει ευεξία, ενέργεια και να καταπολεμήσει την επιθυμία σου για παγωτό. Η γλυκιά υπερτροφή σου. Άλλωστε, το μέλι φημίζεται για τις ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Αλήθεια, γνωρίζεις τι προσφέρει στον οργανισμό σου;

 

 

– Ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Μπορεί η γλυκιά του γεύση να μην σε πείθει ιδιαίτερα για αυτή του την ιδιότητα, γιατί στο μυαλό σου δίπλα στη λέξη “γλυκό” σετάρονται πολλές θερμίδες, όμως, η αγαπημένη τροφή των Fitness-Girls για πάρα πολλές δεκαετίες βοηθάει το μεταβολισμό σου να ξεκινήσει τις καύσεις λίπους, πριν καν καταναλώσεις όλη τη λαχταριστή κουταλιά. Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε βοηθάει να απαλλαγείς από το τοπικό λίπος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

– Ηρεμεί το στομάχι σου. Ιδιαίτερα αν την προηγούμενη ημέρα (ή βράδυ) έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος και εξαφανίζει με τρόπο γλυκό, αλλά άκρως αποτελεσματικό τα βακτήρια που πολλές φορές συσσωρεύονται στο έντερο σου και το εμποδίζουν να εκτελέσει τη λειτουργία του. Για αυτό, αν αύριο ξυπνήσεις και αισθανθείς το στομάχι σου βαρύ ή εσένα να ζαλίζεσαι, ξέρεις ποια τροφή δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό σου.

– Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Οι ιδιότητες του προστατεύουν τα αγγεία της και αντιμετωπίζουν κάθε μικρό πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει, κάνοντας την να χτυπά, όπως πρέπει. Δυνατά.

– Σε προστατεύει. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες τύπου C και E, το μέλι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, βελτιώνει τη λειτουργία του και θωρακίζει τον οργανισμό σου.

 

 

– Μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει τα επίπεδα της καλής. Win – Win. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέλι είναι η μοναδική γλυκιά ουσία που μάχεται κατά της “κακής” χοληστερίνης και αγκαλιάζει την καλή της εκδοχή, καθώς όλα τα υπόλοιπα και άκρως αγαπημένα σου γλυκά λειτουργούν αντίστροφα. Μία κουταλιά, ακόμα, για αυτό…

– Σε ηρεμεί. Μία κουταλιά μέλι σε συνδυασμό με κάτι αλμυρό χαλαρώνει τον οργανισμό σου και το στρες κρατάει μακριά. Για αυτό, αν νιώσεις το άγχος να σε καταβάλει πρόσθεσε στη φρυγανιά σου λίγο μέλι και ένα κομματάκι αλμυρό τυρί και Voila. Ο ουρανίσκος σου θα σε ευγνωμονεί!

– Αγαπάει το δέρμα σου και το φροντίζει. Έχεις παρατηρήσει ότι σε αρκετές κρέμες και προϊόντα skincare που χρησιμοποιείς, ένα από τα βασικά συστατικά είναι το μέλι; Καθόλου τυχαίο! Αν η επιδερμίδα σου είναι αφυδατωμένη (Hello, Summer), τότε αυτό που χρειάζεσαι για εσωτερική και πλήρη ενυδάτωση βρίσκεται στο βαζάκι που έχεις στην άκρη της κουζίνας. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του “πολεμούν” εσωτερικά τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνοντας έτσι την υγεία των κυττάρων σου και άρα του οργανισμού σου.

– Αν σε κάψει ο ήλιος, βάλε λίγο μέλι. Η αντισηπτική του δράση… γνωστή. Η ικανότητα του, όμως, να απομακρύνει το έγκαυμα από τον ήλιο, το ίδιο καλά με το γιαούρτι; Μόλις την έμαθες! Την επόμενη φορά, λοιπόν, (σ.σ. ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο) ξέρεις τον συνδυασμό που θα απομακρύνει το έγκαυμα από πάνω σου.

Μέτρον άριστον!

Παρά τις θαυματουργές του ιδιότητες, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το μέλι εντάσσεται στην κατηγορία των γλυκών, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε του κουταλιά “κρύβει” μερικές θερμίδες παραπάνω. Προσπάθησε, λοιπόν, να το απολαμβάνεις με μέτρο. Σκέψου ότι έτσι θα το ευχαριστηθείς περισσότερο!

Read More

And More