Μπρόκολο: Μήπως να το εντάξεις στη διατροφή σου;

Παρεξηγημένο και πράσινο. Περίεργη εικόνα, που σου δημιουργεί μία δυσπιστία. Ναι, το μπρόκολο δεν είναι το αγαπημένο λαχανικό μικρών και μεγάλων. Ή τουλάχιστον δεν ήταν. Γιατί, τα τελευταία χρόνια, που όλοι θέλουμε να είμαστε πιο Fitness και πιο ενημερωμένοι γύρω από τις εξελίξεις στο χώρο του well-being, κάπως το έχουμε δει με άλλο μάτι. Πιο θελκτικό. Και, αν κρίνω από τα διατροφικά του στοιχεία, πολύ καλά κάνουμε, αφού, όπως δείχνουν νέες έρευνες, λίγο μπρόκολο στο κυρίως σου γεύμα έχει πολλά να σου προσφέρει.

 

Ποια είναι η διατροφική του αξία;

 

Ένα δεντράκι από μπρόκολο έχει την εξής σύσταση: 90% νερό, 7% υδατάνθρακες, 2% καθαρή πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου βλαβερές ουσίες.  Άκρως χαμηλό σε θερμίδες, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένα φλιτζάνι από μπρόκολα προσδίδει στο σώμα σου, μόλις 31 θερμίδες. Ναι, η σιλουέτα σου μένει στο… μέγεθος της και εσύ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

 

Ποιες είναι, λοιπόν, οι μαγευτικές του ιδιότητες;

 

– Aρχικά, όπως μπορείς να καταλάβεις και μόνη σου, βοηθά στην αποτοξίνωση. Για την ακρίβεια, είναι η καλύτερη τροφή για περιόδους που ο οργανισμός σου ζητά… detox. Παράλληλα, τα συστατικά του βοηθούν στο να αποβάλλεις γρήγορα τις περιττές τοξίνες και να “καθαρίσεις”. Έτσι, ο οργανισμός σου θα γίνει πιο αποτελεσματικός από πριν και θα τελεί τις απαραίτητες λειτουργίες του στον υπερθετικό βαθμό.

– Αν χρειάζεσαι βιταμίνες, τις βρήκες στο μπρόκολο σου. Η Βιταμίνη Κ, θα αποφορτίσει τον εγκέφαλο σου και θα βοηθήσει να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις, χωρίς την ενοχλητική θολούρα. Το σύμπλεγμα βιταμινών τύπου B, θα σε οδηγήσουν στο να αποκτήσεις μνήμη… ελέφαντα, αφού, πλέον, θα ανακαλείς τις πληροφορίες γρήγορα και εύκολα. Παράλληλα, αν την περίοδο αυτή, είσαι έγκυος, τότε η Βιταμίνη Β9 θα βοηθήσει τα κύτταρα σου να ανταπεξέλθουν στην νέα σου κατάσταση.

– Κρατάει το μάτι σου σε θέση γαρίδας. Συγκεκριμένα, τα συστατικά του και ιδιαίτερα η Βιταμίνη Α, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, διατηρούν τον αμφιβληστροειδή σου σε άριστη κατάσταση.

– Σε κρατάει νέα. Η βιταμίνη C, με τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και απομακρύνει κάθε σπιθαμή που μπορεί να κάνει το δέρμα σου να φαίνεται πιο μεγάλο (ηλικιακά) από ό,τι στην πραγματικότητα.

– Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου. Ένα φλιτζάνι με μπρόκολο σου δίνει 3 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης και περίπου 2,5 γραμμάρια σιδήρου. Μη σου φαίνεται λίγο… Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι.

– Ρυθμίζει τα επίπεδα πίεσης στο αίμα. Θείο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο στο μπρόκολο και όλα…Under Pressure!

– Σε βοηθάει να αδυνατίσεις. Στην αρχή, σου είπα ότι ένα φλιτζάνι από μπροκολάκια έχει μόλις 31 θερμίδες. Τα καλά, όμως, δε σταματούν εδώ: Σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη, οπότε ο κορεσμός ήρθε!

 

Πώς μπορείς να το κάνεις πιο γευστικό;

 

Ξέρω ότι δεν είναι η αδυναμία σου. Για αυτό, προσπάθησε να το καταναλώσεις έξυπνα! Πρόσθεσε το ως συνοδευτικό στο κυρίως σου, ως βασικό συστατικό στο smoothie σου ή με τη μορφή σαλάτας, με παρμεζάνα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λίγο βαλσάμικο.

Read More

And More