Σοκολάτα: Έξι αλήθειες από τον Δ. Γρηγοράκη που θα σε πείσουν να φας λίγο παραπάνω

Σοκολάτα: Έξι αλήθειες από τον Δ. Γρηγοράκη που θα σε πείσουν να φας λίγο παραπάνω | tlife.gr

Σοκολάτα! Μια αγαπημένη επιλογή που της έχουν αδυναμία μικροί και μεγάλοι. Σχεδόν καμία από εμάς δεν μπορεί να αντισταθεί στην υπέροχη γεύση της και στην πλούσια μυρωδιά της. Το θέμα είναι όμως, ότι πολλές από εμάς την έχουν βγάλει από τη ζωή τους γιατί οι φήμες λένε ότι παχαίνει, ότι χαλάει τη δίαιτά μας, ότι αυξάνει την ακμή και πολλά ακόμα.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μοιράζεται με την παρέα του Tlife έξι αλήθειες για τη σοκολάτα που θα σε πείσουν να φας λίγο παραπάνω. Ας δώσουμε το λόγο στον ειδικό κι ας αφήσουμε τις “διατροφικές” τύψεις στην άκρη!

Τα λόγια του ειδικού: “Η κατανάλωση της σοκολάτας έχει συσχετιστεί με διάφορες θετικές και αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως: ακμή, παχυσαρκία, ημικρανίες, αφροδισιακές ιδιότητες, ευδιαθεσία κ.ά. Ας δούμε παρακάτω τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.”

Ξεκινώντας από το συσχετισμό της κατανάλωσης σοκολάτας με την εμφάνιση ακμής, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό. Η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.

Όσον αφορά στις ημικρανίες που υποστηρίζεται ότι η σοκολάτα δημιουργεί λόγω της τυραμίνης που περιέχει, η αλήθεια είναι ότι μία ολόκληρη σοκολάτα (100 γρ.) περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή για να προκαλέσει κάτι τέτοιο.

Ένας ακόμα μύθος είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα. Σε αντίθεση με αυτό τον ισχυρισμό η σοκολάτα υγείας κυρίως, περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης, η οποία αναστέλλει τη δράση παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμελείτε το συστηματικό πλύσιμο των δοντιών σας, διότι στην πραγματικότητα, η αμέλεια είναι αυτή που προκαλεί τερηδόνα.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν ότι «Η σοκολάτα περιέχει λίπος και παχαίνει». Η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και στη α-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, τα οποία δρουν προστατευτικά στον οργανισμό. Επίσης, η αύξηση σωματικού βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες που προσλαμβάνονται καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας και της φυσικής μας δραστηριότητας. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας (50-70γρ./εβδομάδα) στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσφέρει γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με αναρίθμητα οφέλη υγείας.

Η θεωρία ότι η σοκολάτα διαθέτει αφροδισιακές ιδιότητες βρίσκει την αλήθεια της στο ότι προκαλεί μυϊκή και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, χαλάρωση και ηρεμία. Δημιουργεί δηλαδή όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.

Όταν τρώμε σοκολάτα, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία, όμοιες με τις ουσίες που εκκρίνονται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

READ more