Μία μερίδα γλυκοπατάτες παρακαλώ! Κάνουν τόσο καλό…

Με τι θες να συνοδεύσεις πάντα το κυρίως σου; Μα, φυσικά, με πατάτες. Άλλωστε, πάντα κάπως τα καταφέρνουμε και το συγκεκριμένο συνοδευτικό πάει με όλα. Ίσως, γιατί, ικανοποιεί στο έπακρο την ανάγκη μας για κάτι πιο Junk. Ίσως, γιατί, είναι νόστιμες και το απόλυτο guilty pleasure κάθε it (και eat) ατόμου αυτής της χώρας.

Άκου, λοιπόν, τώρα τι θα σου προτείνω. Τι λες τη θέση της πατάτας στο πιάτο σου να την πάρει η γλυκοπατάτα; Ξέρω, τώρα θα με ρωτήσεις (με το βλέμμα γεμάτο περιέργεια): Και ποια είναι η διαφορά; Ίδιες στην όψη, ίδιες στις θερμίδες, ίδιες και στα θρεπτικά συστατικά, θα σκέφτεσαι. Έλα, όμως, που η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και αυτό, γιατί η γλυκοπατάτα κάνει καλό.

Αρχικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σου. Πλούσια σε βιταμίνη C και D, το πιο αγαπημένο snack της Αμερικής θωρακίζει τον οργανισμό σου απέναντι στις ιώσεις και την (άκρως συνηθισμένη) φθινοπωρινή / χειμερινή γρίπη. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες κατηγορίες βιταμινών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των κυττάρων και των οστών του οργανισμού. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η βιταμίνη D θα επουλώσει γρηγορότερα τις πληγές σε όλα τα σημεία του σώματος.

– Σταθεροποιεί το σάκχαρο. Μπορεί η γλυκιά της γεύση να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τη συγκεκριμένη της δράση, όμως, οι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη. Όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι, τα σάκχαρα της γλυκοπατάτας απελευθερώνονται σταδιακά χαρίζοντας ενέργεια, αλλά χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Win To Win.

– Είναι καλή πηγή σιδήρου. Έτσι, αυξάνει το ρυθμό παραγωγής των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ οι πρωτεΐνες μεταβολίζονται ευκολότερα. Φαντάσου απλά να τη συνδυάσεις με κόκκινο κρέας…

– Σου προσφέρει κάλιο και μαγνήσιο. Το πρώτο θα σταθεροποιήσει τους παλμούς της καρδιάς σου, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα τους μύες όλου του σώματος. Από την άλλη, το μαγνήσιο θα σου χαρίσει την ηρεμία που τόσο καιρό έψαχνες, αφού είναι το νούμερο στοιχείο κατά του άγχους.

– Βλέπεις καλύτερα. Τα καροτενοειδή, που υπάρχουν στη γλυκοπατάτα, ενισχύουν την όραση και διατηρούν τα μάτια υγιή. Έτσι, απόλαυσε τη γλυκοπατάτα σου και έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα!

– Κάνει πάρα πολύ καλό στην καρδιά. Όχι μόνο διατηρεί την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά είναι το καλύτερο όπλο για την πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς.

– Σε αδυνατίζει. Τουλάχιστον, σε σχέση με την κανονική πατάτα. Καμία ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να αποκλείει τους υδατάνθρακες. Αν, λοιπόν, δεν τρελαίνεσαι για μακαρόνια, βάλε τη γλυκοπατάτα στη ζωή (και στο πιάτο) σου. Μη ξεχνάς ότι οι άφθονες φυτικές ίνες σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μήπως, τελικά, είναι το φερμουάρ που έψαχνες για το στόμα σου;

Εγώ, τις μαγειρεύω ΗΔΗ!

Read More

And More