Μήπως σε τρώει το άγχος και εσύ τρως λόγω άγχους;

Αφιέρωσε μου ένα λεπτό από το χρόνο σου και σκέψου. Πόσες φορές έχεις φάει ή τσιμπολογήσει κάτι, ενώ δεν πεινάς; To Be Honest (που λέμε και εδώ στην Ελλάδα συχνά – πυκνά), αισθάνεσαι χορτάτη, αφού το τσιμπολόγημα έρχεται συνήθως μετά από ένα χορταστικό κυρίως πιάτο. Μήπως στο γραφείο, όταν βλέπεις ότι το οκτάωρο έχει περάσει και εσύ πρέπει να κάτσεις λίγο (έως πολύ) παραπάνω, αρχίζεις να καταβροχθίζεις τα συσκευασμένα προϊόντα από τον αυτόματο πωλητή; Και σαν να μην έφθανε αυτό, ζητάς να δοκιμάσεις και από το φαγητό των συναδέλφων; Τότε, ναι, κατά πάσα πιθανότητα, είσαι stress eater. Το άγχος “τρώει” τον οργανισμό σου και εσύ, για αντάλλαγμα, λες να φας οτιδήποτε υπάρχει στον πάγκο.

Τώρα, θα σου περιγράψω μερικές σκηνές. Αυτό που θέλω από εσένα είναι απλά να μου πεις (ε, να είσαι ειλικρινής) αν, στις παρακάτω περιπτώσεις, βλέπεις τον εαυτό σου.

Μήπως, τα αναρίθμητα deadlines στη δουλειά σε οδηγούν έμμεσα στο φαγητό; Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι: Μήπως, όταν έχεις αναλάβει πολλές υποχρεώσεις (ενώ, μέσα σου, ξέρεις, από την αρχή, ότι θα δυσκολευτείς πολύ, για να τα καταφέρεις), βρίσκεις λύση στο άγχος σου στο φαγητό; Και συγκεκριμένα, στο junk food ή στα μικρά σοκολατάκια πραλίνας; Και, δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα; Αντίθετα, καταναλώνεις σχεδόν ολόκληρη τη συσκευασία και μετά αισθάνεσαι τύψεις και υπερβολικά μπουκωμένη;

Μήπως, το διάβασμα για την εξεταστική, αυξάνει επικίνδυνα τις επισκέψεις σου στην κουζίνα; Ανοίγεις το πρώτο βιβλίο, το τελειώνεις, αρχίζεις το επόμενο και στο ενδιάμεσο έχεις φάει κουλουράκια, τυροπιτάκια, σφολιάτες, παγωτίνια και οτιδήποτε μικρό, αλλά βλαβερό. Φυσικά, θα δοκιμάσεις και το αγαπημένο σου αναψυκτικό. Τι είσαι; Κάποια που θα ξεδιψάσει απλά με νερό; Άλλες θερμίδες και ζάχαρη το μεταλλικό κουτάκι.

Μήπως, η αναμονή για ένα σημαντικό μήνυμα, ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σου στα ύψη; Είτε είναι από το έτερον ήμισυ, είτε από την κολλητή (που την έχεις στείλει σε μία δουλειά και περιμένεις ένα της μήνυμα), είτε μία επιβεβαίωση ότι πήρες τη θέση που τόσο επιθυμείς στη δουλειά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Στην αναμονή του κανένας επιζών (που λέει και το γνωστό τραγούδι). Ειδικά, το στομάχι σου έχω τη διαίσθηση ότι θα υποστεί ένα μικρό (έως μεγάλο) σοκ.

Αν ταυτίστηκες με μία (ή και περισσότερες) από τις παραπάνω περιπτώσεις, τότε ναι, είσαι stress eater. Αλλά, δεν είσαι η μόνη. Και σε καμία περίπτωση, μόνη. Τι μπορείς να κάνεις:

  • Πιες άφθονο νερό (τουλάχιστον 2 λίτρα μέσα στην ημέρα).
  • Άρχισε να μασάς αργά, πολύ αργά.
  • Μην παραλείπεις κανένα από τα βασικά γεύματα. Ναι, θα προλάβεις να φας το πρωινό σου, αν ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα.
  • Ετοίμασε υγιεινά snacks. Μία μπάρα δημητριακών ή μία ρυζογκοφρέτα θα νικήσει τη λιγούρα του… γραφείου.
  • Γυμνάσου δύο φορές την εβδομάδα. Η τακτική προπόνηση μειώνει τα επίπεδα stress στο αίμα, με τις ενδορφίνες να επαναφέρουν το χαμόγελο στο πρόσωπο σου.

 

 

Read More

And More