Εσύ έφαγες σήμερα Μπανάνα; Αν όχι, τότε έχασες όλα αυτά τα οφέλη…

Σου προτείνουν να καταναλώνεις μία την ημέρα. Σίγουρα, την ώρα του δεκατιανού ή εκείνη τη στιγμή της λιγούρας που σε “πιάνει” κυρίως στο γραφείο. Και δε θες να φας ένα γλυκάκι. Ψάχνεις κάτι πιο υγιεινό. Και στο μυαλό σου έρχεται κατευθείαν η μπανάνα. Άλλωστε, ο διατροφολόγος σου την έχει προτείνει πολλές φορές.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει την μπανάνα το απόλυτο super-food, που πρέπει να εντάξεις asap στη διατροφή σου; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

– Θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, η μπανάνα σου προσφέρει μόλις 100 θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα σε γεμίζει με φυτικές ίνες. Οι τελευταίες, με τη σειρά τους, ενεργοποιούν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Exta Tip: Αν η μπανάνα που θα επιλέξεις είναι πράσινη (κοινώς άγουρη), θα περιέχει περισσότερο άμυλο, το οποίο θα σε κάνει να αισθάνεσαι λες και έχεις φάει ένα κυρίως γεύμα.

– Κάνει την καρδιά σου δυνατή. Πλούσια σε κάλιο, μία μπανάνα την ημέρα την υπέρταση και την υπόταση κάνει πέρα. Συγκεκριμένα, σταθεροποιεί την πίεση σου και θωρακίζει την καρδιά σου. Οι ειδικοί συνιστούν ότι μία διατροφή, στην οποία βασικό συστατικό είναι το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει η καρδιά σου κατά 30%, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα να τρέμεις λόγω πίεσης.

– Καταπολεμά τις κράμπες. Αν η λάθος στάση στο σώμα σου ή υπερβολική επανάληψη των ασκήσεων στο γυμναστήριο σου προκαλούν κράμπες, σου έχω τη λύση: ένα shake με βάση τη μπανάνα. Και ξέχνα το ενοχλητικό πιάσιμο στις φτέρνες και στον αστράγαλο.

– Παρέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά. Κυρίως, ντοπαμίνη και κατεχίνες. Η πρώτη θεωρείται από τις επιστήμονες ως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό σου. Μία μπανάνα για πρωινό και πες αντίο στις τοξίνες που δεν τις θες. Καθόλου δεν τις θες.

– Σε βοηθά να χωνέψεις γρηγορότερα. Ειδικότερα, επιταχύνει την πέψη. Στην μπανάνα, όπως σου είπα θα συναντήσεις πληθώρα φυτικών ινών. Μία από αυτές, το ανθεκτικό άμυλο, επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, ενώ την ίδια στιγμή “καθαρίζει” το γαστρεντερικό σου σύστημα από βακτήρια.

– Προστατεύει το στομάχι σου. Αν είσαι επιρρεπής σε ζαλάδες και ναυτίες, δοκίμασε μία μπανάνα και άσε εκείνη να κάνει τη δύσκολη δουλειά στην κοιλιά σου. Ένα ένζυμο της παράγει μία ειδική βλέννα που κρατά τη στομαχική σου κοιλότητα ασφαλή.

– Προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια πριν την προπόνηση. Είσαι fitness addicted; Χρειάζεσαι την μπανάνα σου. Τα ιχνοστοιχεία και οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι το εφόδιο που χρειάζεσαι για να αποδώσεις στο γυμναστήριο. Σκέψου ότι είναι σε θέση να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που θα χάσεις την ώρα της άσκησης.

– Σου φτιάχνει τη διάθεση. Κατά καιρούς, έρευνες έχουν δείξει ότι το κίτρινο snack έχει τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις μετά από μία δύσκολη ημέρα.

Μη το σκέφτεσαι πολύ! Πέρα από θρεπτική, η μπανάνα αποτελεί το πιο βολικό σνακ που μπορείς να πάρεις μαζί σου στη δουλειά ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα έχεις. Ετοιμάσου, λοιπόν, για το πιο γευστικό σνακ του πρωινού (και της ημέρας σου)!

 

Read More

And More