Να φάω ξηρούς καρπούς; ΝΑΙ (χωρίς τύψεις)!

Είναι το καλύτερο συνοδευτικό του κρασιού (κόκκινου ή λευκού) τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Είναι το snack που μπορείς να πάρεις παντού και εύκολα μαζί σου: στη δουλειά, στο αυτοκίνητο, στον κινηματογράφο και όπου αλλού μπορείς να φανταστείς. Και, σαν να μην έφθαναν αυτά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι “νικά” το αίσθημα της πείνας και της λιγούρας. Φυσικά, και αναφέρομαι στους ξηρούς καρπούς. Ανάλατους ή αλατισμένους, ψητούς ή ωμούς, το μόνο σίγουρο είναι ότι τους έχεις στη διατροφή σου και κάθε φορά τους απολαμβάνεις σαν να είναι η πρώτη.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που μόλις ακούν τη συγκεκριμένη τροφή, την αφαιρούν από τη διατροφή τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Και αυτό, γιατί πιστεύουν ότι η κατανάλωση τους παχαίνει. Ναι, είναι η πιο διφορούμενη και παρεξηγημένη τροφή. Πάντως, τα νέα από το Fitness κόσμο ανατρέπουν τη συγκεκριμένη άποψη, αφού οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια, αναφέρονται αρκετά συχνά στις ευεργετικές ιδιότητες των ξηρών καρπών. Ποιες είναι, όμως, αυτές;

– Είναι εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών. Συγκεκριμένα, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στους ξηρούς καρπούς θα βρεις σημαντική ποσότητα ω3 λιπαρών. Αξίζει να σου πω ότι θεωρείται η δεύτερη καλύτερη τροφή στα συγκεκριμένα λιπαρά μετά τα λιπαρά ψάρια.

– Σε βοηθά να “γλιτώσεις” από το διαβήτη. Μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Harvard, με δείγμα 90.000 γυναικών, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μία χούφτα από ξηρούς καρπούς (φιστίκια και αμύγδαλα ειδικότερα) έχουν κατά 30% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

– Σε “γεμίζει” με ασβέστιο. Ειδικά, τα αμύγδαλα είναι η τροφή που χρειάζεσαι εσύ που δεν τρελαίνεσαι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, μία μικρή χούφτα με αμύγδαλα σου δίνει τόσο ασβέστιο όσο η φέτα στη χωριάτικη σαλάτα. Μυστικό Τip: προτίμησε εκείνα με το λευκό κέλυφος, γιατί είναι πιο φρέσκα και θρεπτικά.

– Θα πάρεις την πρωτεΐνη σου. Αν περιμένεις να φας το αβγουλάκι σου, για να νιώσεις ότι είσαι δυνατή, τότε τζάμπα κόπος. Προτίμησε τα ψητά κάσιους. Και θα σου προσφέρουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης και θα πάρεις λίγες θερμίδες, αφού δεν έχει το λάδι τηγανίσματος.

Αν χρειάζεσαι πολύτιμα λιπαρά οξέα ω6 και λινολεϊκό οξύ, φάε άφοβα τον πασατέμπο σου. Στην Κίνα, θεωρείται ως η τροφή – φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Έτσι, μη σου κάνει εντύπωση, αν δεις τη ψυχολογία σου να αλλάζει.

– Κάνουν καλό στην καρδιά. Μία χούφτα με ξηρούς καρπούς την ημέρα τις καρδιοπάθειες κάνει πέρα. Και δε θα ξαναπείς ποτέ την καρδιά σου… καρδούλα.

– Μειώνουν τη χοληστερίνη. Με τόσο μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών, πώς θα μπορούσαν αλλιώς; Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προτίμησε τα φιστίκια.

– Είναι εξαιρετική πηγή καλών υδατανθράκων. Δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα άπαχο κρέας και 1 μερίδα μακαρόνια. Α, μη ξεχάσω και τις φυτικές ίνες που περιέχει.

Εσύ, ακόμα, το σκέφτεσαι;

Read More

And More